READING

Εικαστικές διαδρομές με οδηγούς την Μπλε και την Κ...

Εικαστικές διαδρομές με οδηγούς την Μπλε και την Κόκκινη γραμμή του Μετρό Αθηνών

Κάθε σταθμός είναι και μία έκθεση. O συνδετικός κρίκος είναι η ελληνική τέχνη, αρχαία και μοντέρνα. Διάφοροι καλλιτέχνες δίνουν το παρόν με τα έργα τους σε κάθε σταθμό του μετρό Αθηνών προκαλώντας εντυπώσεις, θαυμασμό και έκπληξη σε κάθε περαστικό που τ’αντικρίζει.

Η διαδρομή των συρμών είναι μεγάλη, αλλά και η καλλιτεχνική επίσης. Η αναδρομή πραγματοποιείται από την προϊστορική περίοδο και καταλήγει στον 21ο αιώνα. Όλα τα έργα τέχνης κερδίζουν το ενδιαφέρον κάθε απαιτητικού θεατή και μη.

«Σταθμός Ειρήνη», Γιάννης Ψυχοπαίδης. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

«Ανθρωπάκια», Γιάννης Γαΐτης. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Αφετηρία σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι της κόκκινης γραμμής του μετρό είναι ο σταθμός Λαρίσης με τα «Ανθρωπάκια» του Γιάννη  Γαΐτη να κυριαρχούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο εκφράζοντας έναν ανυπέρβλητο ουμανισμό.

Επόμενη στάση είναι ο σταθμός Μεταξουργείου με τα έργα του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού «Ο Ήλιος και η Σελήνη» και «Ο μύθος της γειτονιάς μου». Τα έργα αυτά έχουν θέση σε δύο διαφορετικά σημεία, απηχώντας ένα είδος ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

«Ο Ήλιος», Αλέκος Φασιανός. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Συνέχεια αυτού του προορισμού έχει ο σταθμός της Ομόνοιας με το ονομαζόμενο έργο «Ουρά» του Νίκου Κεσσανλή, ενός εκ των ιδρυτών του κινήματος Mec Art ή αλλιώς Μηχανικής Τέχνης.

Μία στάση από τον σταθμό της Ομόνοιας είναι ο σταθμός του Πανεπιστημίου με έργα του καλλιτέχνη της γενιάς του ’30 Γιάννη Μόραλη. Οι δύο συνθέσεις του εικαστικού δεσπόζουν σε δύο διαφορετικές θέσεις, που παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική μυθολογία μέσω των σφιγγών τους, που λειτουργούν ως φύλακες στο τέλος της σύνθεσης.

«Ουρά», Νίκος Κεσσανλής. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Η επόμενη στάση πραγματοποιείται στον κεντρικότατο σταθμό του Συντάγματος με το έργο «Αίθριο» ενός επιφανή και πάλι καλλιτέχνη της γενιάς του ’30, του Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Στον ίδιο σταθμό του Συντάγματος οι συνθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο «Σταθμός Ειρήνη» αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα των περαστικών, δίνοντας μια μικρή γεύση της ποπ κουλτούρας.

Αίθριο, Γεώργιος Ζογγολόπουλος. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Το επιβατικό, αλλά και συγχρόνως καλλιτεχνικό ταξίδι, της κόκκινης γραμμής του μετρό σταματάει στον σταθμό Συγγρού Φίξ με το έργο του καλλιτέχνη Τάκις με τίτλο «Φωτεινά Σινιάλα» να προετοιμάζει τον επιβάτη για την άνοδο του επί της κεντρικής λεωφόρου με τους πολυάριθμους σηματοδότες.

Η αλλαγή γραμμής οδηγεί και πάλι σε άλλους γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ακολουθώντας την μπλε γραμμή και ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό αντικρύζει κανείς ένα εντυπωσιακό γλυπτό με τίτλο «Mott Street» της διεθνούς φήμης γλύπτριας Χρύσας Βαρδέα (Chryssa). Το γλυπτό αυτό δίνει μία σύγχρονη νότα παραπέμποντας τον θεατή σ’ένα στυλ εκτός συνόρων. Δικαιολογημένοι συνειρμοί, καθώς πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης γλύπτριας αποτελούσε η China Town του Μανχάταν.

«Mott Street», Chryssa. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Επόμενη στάση είναι αυτή του Μεγάρου Μουσικής με το έργο του Πάνου Φειδάκη «Μπαμπουζίνα» με τα φιλοτεχνημένα πτηνά από ψηφίδες, εκ των οποίων κάποια πετούν, κάποια είναι στάσιμα, ενώ κάποια άλλα δίνουν την αίσθηση του πρώτου κελαηδήματος, όντας εναρμονισμένα με τον χώρο πλησίον τους.

«Μπαμπουζίνα», Πάνος Φειδάκης. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός.

Επίσης, η διαδρομή αυτή οδηγεί και στον σταθμό των Αμπελοκήπων, όπου αντικρύζει κανείς στην ανωδομή έργα νέον του καλλιτέχνη Stephen Antonakos με τον τίτλο «Πομπή», μεταφέροντας τον περαστικό στους υπόγειους σταθμούς της Νέας Υόρκης.

Με την αποβίβαση στον σταθμό της Πανόρμου, και συγκεκριμένα στον όροφο των εκδοτηρίων, νιώθει κανείς τον παλμό της ντισκοτέκ των 80s αντικρύζοντας με το βλέμμα του την οροφή. Το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο «ΜΑΖΑΡΕΚΟ» εκπλήσσει και δίνει μία αίσθηση ζωντάνιας και νεότητας.

«ΜΑΖΑΡΕΚΟ», Μιχάλης Κατζουράκης. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός.

Τερματικός σταθμός είναι ο σταθμός της Δουκίσσης Πλακεντίας με το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Μετρώ», το οποίο προσφέρει την αίσθηση ενός συναρπαστικού διαστημικού ταξιδιού. Το ταξίδι αυτό έφτασε στο τέλος του, όμως η διάθεση και η θέληση για περισσότερη τέχνη συνεχίζεται…

«Μετρώ», Κώστας Βαρώτσος. Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Σκαντζός

Κείμενο: Μαρία Χαρμάνη

Φωτογραφία: Γιάννης Σκαντζός


Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης. Η αγάπη της για την Ιστορία της Τέχνης δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και το πάθος της για τη μουσική, το οποίο δίνει ρυθμό στη ζωή της. Δεν είναι απίθανο να την πετύχεις στο κυλικείο κάποιας βιβλιοθήκης και να μελετάει για τον Paul Gauguin, Dali ή Pissarro απολαμβάνοντας τον καθιερωμένο "ολιγόλεπτο" γαλλικό της καφέ.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com