Μοιραστείτε

Ίκαρος: Τον γνωρίσαμε ως τον γιο του εξώριστου Κρήτη Αθηναίου Δαιδάλου στην ελληνική μυθολογία. Ο Μίνωας είχε  αναθέσει στον Δαίδαλο να κατασκευάσει τον Λαβύρινθο, όπου βρισκόταν ο Μινώταυρος. Η δυσαρέσκεια του βασιλιά προς το πρόσωπο του Δαιδάλου τον οδήγησε στη φυλακή του, που ήταν το ίδιο του το κατασκεύασμα. Ο πολυμήχανος Δαιδαλος κατασκεύασε φτερά από κερί για τον ίδιο και τον γιο του για να πέταξουν μακριά από την Κρήτη. Ο νεαρός Ίκαρος, όμως, αγνόησε τις συμβουλές του πατέρα του να μην πετά κοντά στον ήλιο. Τα κέρινα φτερά του έλιωσαν από την ηλιακή θερμότητα, και τραγικά πνίγηκε στη θάλασσα, η οποία ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος.

Θα μπορούσε κανείς με μεγάλη ευκολία να συνδυάσει τα φτερά του Δαίδαλου με τα φτερά που δίνει ένα βιβλίο στον άνθρωπο. Κάθε βιβλίο είναι ένα δώρο στον αναγνώστη, που του δίνει το έναυσμα να σκεφτεί, να συμφωνήσει, να αντιδράσει, να προβληματιστεί, να συγκινηθεί ή να φιλοσοφήσει.

Η δίψα του Ίκαρου να αγγίξει τον ήλιο παραπέμπει αριστοτεχνικά στη δίψα του ανθρώπου για γνώση, για μάθηση, για ερμηνεία των όσων συμβαίνουν κι έχουν συμβεί, μία δίψα να κατανοήσει τη ζωή, την ίδια του την ύπαρξη.

Από νωρίς ο άνθρωπος κατανόησε πως η παρατήρηση, η καταγραφή και η ανάγνωση είναι το τριο που θα τον βοηθούσε να πετάξει από το σκοτάδι στο φως, να κατανοήσει και να αποδεχθεί.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1943, ο Νίκος Γκάτσος βρίσκεται στον αριθμό 4 της οδού Βουλής στο κέντρο της Αθήνας για να βαφτίσει τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρο» των Νίκου Καρύδη, Αλέκου Πατσιφά και Μάριου Πλωρίτη.

Ένα ταξίδι με τα φτερά του "Ίκαρο" στην οδό Βουλής 4, Εκδόσεις Ίκαρος. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1943, ο Νίκος Γκάτσος βρίσκεται στον αριθμό 4 της οδού Βουλής για να βαφτίσει τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρο».

Πριν από περίπου 6 χρόνια βρέθηκα για πρώτη φορά στον όμορφο χώρο των εκδόσεων Ίκαρος. Ένα βιβλιοπωλείο που κρατά την παράδοση του βιβλίου. Στα χρώματα του ξύλου, με γίηνες λεπτομέρειες, ο μικρός χώρος που στεγάζει τόσες δεκαετίες τις εκδόσεις αποτελεί αναμφίβολα το σπίτι του βιβλίου!

Ο ισόγειος χώρος, όπου στεγάζονται οι εκδόσεις Ίκαρος, έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού «…διότι από την ίδρυσή του το 1944 μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την πνευματική ζωή της Αθήνας. Ο χώρος του Βιβλιοπωλείου «Ίκαρος» αποτέλεσε και αποτελεί τόπο συνάντησης των πνευματικών δημιουργών και έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Νεοελληνική Λογοτεχνία».

Η φιλοσοφία των εκδόσεων προβάλλεται όχι μόνο στη διαμόρφωση του χώρου, αλλά κυρίως στο περιεχόμενο. Από τους τίτλους των βιβλίων που φιλοξενούνται μέχρι το χαρτί εκτύπωσης της κάθε έκδοσης και την αισθητική του χώρου, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το προφίλ και την ιστορία του Ίκαρου.

Με πρωτοπορία και διορατικότητα οι εκδόσεις Ίκαρος υποστήριξαν – και συνεχίζουν να υποστηρίζουν – νέους συγγραφείς, ποιητές και πεζογράφους στα πρώτα τους βήματα.

Ο «Ίκαρος» είναι ο αποκλειστικός εκδότης του έργου των δύο τιμημένων με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας Ελλήνων ποιητών Γιώργου Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979).

Μία βόλτα από την οδό Βουλής θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους πρωτοπόρους τίτλους, αλλά και να ξανά περιδιαβείτε σε γνώριμα μονοπάτια της ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στις παιδικές εκδόσεις Ίκαρος, με βιβλία που με σεβασμό στο παιδί και τον γονέα μεταλαμπαδεύουν ζωτικά μηνύματα στο ευαίσθητο και απαιτητικό παιδικό κοινό.

Αναζητήστε κριτικές και παρουσιάσεις τίτλων των εκδόσεων Ίκαρος στο ART.harbour, εδώ.

Σήμερα ο Ίκαρος βρίσκεται στα χέρια των απογόνων του Νίκου Καρύδη. Οι: Χρυσή Καρύδη, Κατερίνα Καρύδη, Μαριλένα Πανουργιά και Νίκος Αργύρης συνεχίζουν το έργο των πρωτοργατών του Εκδοτικού Οίκου, εξελίσσοντας το έργο που ξεκίνησε το 1943 διατηρώντας το κοινό όραμα.

 

Κείμενο: Ελίζα Σουφλή

Φωτογραφία: Χάρης Κανελλόπουλος


Βρείτε τις Εκδόσεις Ίκαρος:

Ιστοσελίδα

Facebook

Twitter

Instagram

Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Google MapsGet Directions
Στα 28 μου βρίσκομαι με ένα πτυχίο Νομικής και αιώνια αφοσίωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μετά τις μουσικές σπουδές ήρθε ο χορός, ο Κινηματογράφος με Σεμινάρια Ιστορίας του Κινηματογράφου και Animation στο ΕΚΠΑ, Σεμινάρια Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας Τέχνης στην Ακαδημία Πλάτωνος, κι άλλα πολλά Σεμινάρια, Φιλοσοφίας, Τέχνης, Γλωσσολογίας, Ψυχολογίας κ.λπ. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι το ραδιόφωνο. Στο διαδίκτυο συνήθιζα να μιλώ για Πολιτισμό και στο Κανάλι 1, 90,4 για Ταξίδια - τις δυο μεγάλες μου αγάπες δηλαδή. Τώρα, θα με πετύχεις να κάνω βόλτες στον Vltava της Πράγας με τη σκυλίτσα μου, που ακούει στο όνομα Σάββυ, και τα χέρια στις τσέπες, στο λεωφορείο χωμένη σ' ένα βιβλίο ή μπροστά σε μία οθόνη με ποπ κορν στην αγκαλιά. Όταν γράφεις νιώθεις για λίγο αθάνατος... Γι'αυτό προσπαθώ να γράφω πολύ. Περήφανη εκδότρια του λιμανιού των Τεχνών. Καλώς Ήρθες στο ART.harbour!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here