Άλλαξε ταχύτητα, Dorthe Nors ~ 2017

Στο μυθιστόρημα Άλλαξε ταχύτητα της Dorthe Nors παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας γυναίκας να βρει το δικό της δρόμο. Η Σόνια, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι μια σαραντάχρονη μεταφράστρια που ζει στην Κοπεγχάγη, χωρίς στην πραγματικότητα να ανήκει εκεί.

Πού ανήκει όμως τελικά;

Βασικός άξονας της ιστορίας είναι τα μαθήματα οδήγησης της Σόνιας, τα οποία της εντείνουν το αίσθημα εξάρτησης, αφού δεν της επιτρέπεται να αλλάξει ταχύτητα, με αυτή την αλλαγή ταχύτητας να επιδέχεται τελικά πολλές ερμηνείες.

Πρόκειται για μια ύπαρξη που αν και «ενήλικη, έτοιμη να παίξει τον ρόλο της ενήλικης» είναι ταυτόχρονα ένα παιδί, που δε θέλει να σκέφτεται όπως οι άλλοι, θέλει να είναι τελείως ελεύθερη. Η Σόνια παλεύει μέσα από την καθημερινή της ζωή στην Κοπεγχάγη να αφήσει πίσω της την πραγματικότητα των άλλων και να δημιουργήσει τη δική της. Αυτό το εγχείρημα, όμως, αποδεικνύεται δύσκολο, αφού νιώθει πως έχει χάσει το δικαίωμα να σχεδιάζει το μέλλον της. 

Είναι ωραίο να κάνεις πράγματα μόνη σου, να συνειδητοποιείς ποια είσαι και να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου.

Μέσα από το μυθιστόρημα παρακολουθούμε τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας η οποία αναζητά τη δράση, την άνωση, αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού πρακτικά αυτό απαιτεί ανάληψη δράσης από την ίδια. Όμως, υπάρχει κάτι το καθησυχαστικό στο να κάθεται και να δείχνει εμπιστοσύνη σε κάτι πέρα από τον εαυτό της. Η Σόνια παρά τις προσπάθειές της παραμένει άβουλη και παρασυρόμενη από τους άλλους, αδυνατώντας να βρει τον τρόπο να σταθεί στα πόδια της πραγματικά και όχι μόνο φαινομενικά. Παράλληλα, κατά τις εσωτερικές της αναζητήσεις μεταφέρεται στην παιδική της ηλικία και στο μέρος όπου μεγάλωσε, εκφράζοντας συνεχώς την ανησυχία για το αν ακόμη θα μπορούσε να ανήκει εκεί. Και αφού δεν ανήκει ούτε στην Κοπεγχάγη, που ανήκει τελικά;

Το πνεύμα των καιρών απαιτεί κάτι από μας. Οι άλλοι απαιτούν κάτι άλλο κι εμείς οι ίδιοι κάτι τρίτο. Αν δεν προσέξεις, παύεις να είσαι σε θέση να τα κρατάς όλα συντονισμένα, κι έτσι ξαφνικά γίνεσαι ένα άβουλο κομμάτι κρέας που προσπαθεί να προλάβει το δάσκαλο οδήγησής του.

Το Άλλαξε ταχύτητα είναι ένα ανάλαφρο, ευχάριστο μυθιστόρημα με την πρωταγωνίστρια να περιδιαβαίνει σε διάφορες φάσεις απελπισίας, αβεβαιότητας, νοσταλγίας και ελπίδας. Η ιστορία της Σόνιας παρουσιάζεται επιφανειακά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, με έμφαση περισσότερο σε συναισθήματα και λιγότερο σε γεγονότα. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα ευαίσθητο που κερδίζει αμέσως τη συμπάθεια του αναγνώστη, κατάλληλο για παρέα τα καλοκαιρινά απογεύματα που έρχονται.


Άλλαξε ταχύτητα

Dorthe Nors

Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017

Βιβλιοφάγος, μουσικός και city lover. Σπούδασα γεωπονική βιοτεχνολογία και με κέρδισε μεταπτυχιακά η γενετική. Άσε με να διαβάζω πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική και μπορεί να ξεχάσω ακόμη και να αναπνεύσω. Γράφω για να περιγράψω τις εικόνες που σχηματίζονται στο κεφάλι μου, και διαβάζω για να δημιουργούνται συνεχώς καινούριες.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com