READING

Η μοναδική ιστορία, Julian Barnes ~ 2018...

Η μοναδική ιστορία, Julian Barnes ~ 2018

Μία και μοναδική ιστορία μπορεί να μην καθορίζει τα πάντα. Αυτό που μπορεί, όμως, είναι να σε καθορίσει για πάντα.

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να έχει μία και μοναδική ιστορία; Στο μυθιστόρημα του Julian Barnes «Η μοναδική ιστορία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο Πολ περιγράφει πώς ο πρώτος του έρωτας έγινε αυτό που τον σημάδεψε, τον καθόρισε και τον διαμόρφωσε.

Το μυθιστόρημα του Julian Barnes, με αέρα γνήσιας βρετανικής λογοτεχνίας, περιγράφει τις συνέπειες του κοινωνικά ασύμβατου έρωτα μεταξύ του νεαρού Πολ και της πολύ μεγαλύτερής του Σούζαν. Μια ηθική γροθιά για τη μικρή πόλη του Βίλατζ, γίνεται ταυτόχρονα και η οδός του Πολ προς την ενηλικίωση. Θα περίμενε κανείς ίσως μια αναμενόμενη πλοκή, όπου η ηλικιακή εμπειρία της Σούζαν να λειτουργεί σαν καθοδήγηση και μύηση για τον νεαρό Πολ στις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, στο μυθιστόρημα παρακολουθούμε τον Πολ και τη Σούζαν να πορεύονται μαζί. Ο Πολ σχεδιάζει, ονειρεύεται και στήνει τη ζωή του με γνώμονα τη σχέση του με τη Σούζαν. Η Σούζαν, όντας εκ φύσεως αθώα και ευαίσθητη, στηρίζεται πάνω στον Πολ ξεφεύγοντας έτσι από έναν σύζυγο που την κακομεταχειρίζεται και μια ζωή που δεν την καλύπτει.

Η αθωότητά της, η υπερβολική μου αυτοπεποίθηση· η απλοϊκότητά της, η απύθμενη άγνοιά μου.

Ο Julian Barnes προσφέρει εδώ μια ιστορία χωρίς μεγάλες ανατροπές, αλλά με έντονα νοήματα σχετικά με τον έρωτα, την αγάπη, τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο αταίριαστος έρωτας του Πολ με τη Σούζαν περιγράφεται με φυσικότητα· αποτελεί μια υπόθεση που εξελίσσεται, κορυφώνεται και καταλήγει σε ένα τέλος που αφήνει τον αναγνώστη με μια γλυκόπικρη γεύση.

…ο ίδιος ο έρωτας δεν είναι ποτέ παράλογος, ούτε είναι παράλογοι εκείνοι που τον αισθάνονται.

Είναι χαρακτηριστική η εναλλαγή στη χρήση των προσώπων από τον Julian Barnes μεταξύ των μερών του μυθιστορήματος. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται χρήση αποκλειστικά πρώτου προσώπου, με την εξιστόρηση να είναι προσωπική και άμεση. Η εξήγηση σε αυτό δίνεται λυρικά μέσα από τα χείλη του Πολ που αναφέρει ότι «Ο πρώτος έρωτας πάντοτε συμβαίνει στο ακατανίκητο πρώτο πρόσωπο. Πώς θα μπορούσε να μην είναι έτσι; Επίσης, στον ακατανίκητο ενεστώτα. Μας παίρνει καιρό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα και άλλοι χρόνοι«.

Στη μέση του δεύτερου μέρους, ωστόσο, το πρόσωπο γίνεται δεύτερο. Ο πρωταγωνιστής αφηγείται υπό μορφή εσωτερικού διαλόγου, για να φτάσουμε τελικά στο τρίτο και τελευταίο μέρος με το τρίτο πρόσωπο να κυριαρχεί.

…οι πάντες είχαν την ερωτική τους ιστορία. Και ήταν αληθινή, έστω κι αν είχε αποδειχθεί φιάσκο, έστω και αν ξεθύμανε, έστω και αν ποτέ δεν είχε προχωρήσει, έστω κι αν διαδραματιζόταν αποκλειστικά στη φαντασία του ερωτευμένου. Η μοναδική ιστορία.

Τελικά, ο συγγραφέας επαναφέρει το πρώτο πρόσωπο για να κλείσει έτσι την ιστορία του Πολ με τη Σούζαν. Η αφήγηση γίνεται και πάλι προσωπική, ο επίλογος γράφεται και επέρχεται μια κάποια ισορροπία στο υπόλοιπο της ζωής του Πολ.

Η ιστορία, λοιπόν, είχε αποδειχθεί φιάσκο; Ξεθύμανε; Διαδραματίστηκε στη φαντασία τους;

Όπως και να ΄χει είναι η μοναδική τους ιστορία. Αληθινή, προσωπική και έντονη. Μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.


Η μοναδική ιστορία

Julian Barnes

Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2018

Βιβλιοφάγος, μουσικός και city lover. Σπούδασα γεωπονική βιοτεχνολογία και με κέρδισε μεταπτυχιακά η γενετική. Άσε με να διαβάζω πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική και μπορεί να ξεχάσω ακόμη και να αναπνεύσω. Γράφω για να περιγράψω τις εικόνες που σχηματίζονται στο κεφάλι μου, και διαβάζω για να δημιουργούνται συνεχώς καινούριες.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com