READING

Πλάσματα μιας μέρας, Irvin Yalom ~ 2015...

Πλάσματα μιας μέρας, Irvin Yalom ~ 2015

«Είμαστε όλοι πλάσματα μιας μέρας [….] Να στοχάζεσαι πάντοτε ότι σε λίγο θα είσαι ο καθένας στο πουθενά».

Με αυτόν τον στοχασμό του Μάρκου Αυρήλιου, ο καθηγητής ψυχιατρικής Irvin Yalom μάς εισάγει στο έργο του «Πλάσματα μιας μέρας και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Πρόκειται για μια συλλογή από δέκα ιστορίες ψυχοθεραπείας, όπου θίγονται με τον αριστοτεχνικό τρόπο του Yalom υπαρξιακά και κοινωνικά ζητήματα. Οι ασθενείς του Irvin Yalom εκφράζουν ανησυχίες, που μπορεί να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ψυχή και την προσωπική ανάπτυξη.

Πλάσματα μιας μέρας, Irvin Yalom ~ 2015, Κριτική Θεοδώρα Λουκανάρη. Πρόκειται για μια συλλογή από δέκα ιστορίες ψυχοθεραπείας... Πλάσματα μιας μέρας κριτική

Στα μικρά αυτά διηγήματα, παρακολουθούμε διαφορετικούς ανθρώπους να προσπαθούν να ανακτήσουν τον εαυτό τους παλεύοντας με τους δαίμονές τους. Η αγωνία για το αναπόδραστο του θανάτου και την απώλεια προσώπων ή του ίδιου του εαυτού, η αναζήτηση νοήματος στη ζωή και η αντιμετώπιση της ιδέας του «γηράσκειν», είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των ασθενών του Yalom.

Ο Yalom συνδυάζει τις γνώσεις του ψυχοθεραπευτή με μια λογοτεχνική, ανθρώπινη πλευρά, παρουσιάζοντας έτσι τις ιστορίες του με τρόπο ωφέλιμο για τον αναγνώστη. Μέσα από το βιβλίο «Πλάσματα μιας μέρας», δίνεται η ευκαιρία για ενδοσκόπηση και στοχασμό, αφού ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποια από τις ιστορίες ή με μέρος αυτών.

Ποιος δεν έχει προβληματιστεί για το εφήμερο της ζωής και για την ανάγκη να «ζήσει ώσπου να πεθάνει», όπως πολύ εύστοχα δηλώνει η Έλλι στην όγδοη ιστορία του βιβλίου;

Και ποιον δεν αγγίζει η αφοπλιστική ερώτηση «Ζεις τη ζωή που ευχόσουν να ζήσεις;» που θέτει ο Yalom στον ασθενή του στο τέταρτο διήγημα;

Ο Yalom συνδυάζει τις γνώσεις του ψυχοθεραπευτή με μια λογοτεχνική, ανθρώπινη πλευρά, παρουσιάζοντας έτσι τις ιστορίες του με τρόπο ωφέλιμο για τον αναγνώστη.

Μέσα από αυτό το βιβλίο, μετά τον προβληματισμό στον οποίο περιέρχεται ο αναγνώστης, δίνεται η ευκαιρία να ανακτήσει δυνάμεις και να αναζητήσει την αχτίδα φωτός,  που ίσως να του λείπει.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Yalom: «η δομή της σκέψης μας επηρεάζει δραστικά τη φύση της πραγματικότητας που βιώνουμε».

Όσο κι αν οι δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων, οι απώλειες που βιώνει κανείς στη ζωή του, καθώς και το ίδιο το τέλος της προκαλούν μεγάλη αγωνία σε κάθε άνθρωπο, παράλληλα η αποδοχή αυτού του αναπόφευκτου μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική.

Ο Irvin Yalom καταφέρνει να εστιάσει στο εδώ και τώρα, ωθώντας τους ασθενείς του – και κατ’ επέκταση τον αναγνώστη – να αδράξουν το παρόν με μεγαλύτερη ζωντάνια. Σαν επιμύθιο τελικά, μας μένει ότι η ποσότητα της ζωής που μας δίνεται δεν εξαρτάται από εμάς. Στον αντίποδα, η ποιότητα που θα της προσδώσουμε είναι στα δικά μας χέρια.


Πλάσματα μιας μέρας

Irvin D. Yalom

Είδος: Ψυχολογία
Εκδόσεις: Άγρα, 2015

Βιβλιοφάγος, μουσικός και city lover. Σπούδασα γεωπονική βιοτεχνολογία και με κέρδισε μεταπτυχιακά η γενετική. Άσε με να διαβάζω πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική και μπορεί να ξεχάσω ακόμη και να αναπνεύσω. Γράφω για να περιγράψω τις εικόνες που σχηματίζονται στο κεφάλι μου, και διαβάζω για να δημιουργούνται συνεχώς καινούριες.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com