Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Γρα Γρου, Τάσος Ζαφειριάδης – Γιάννης Παλαβός – Θανάσης Πέτρου ~ 2017

Γρα Γρου, Τάσος Ζαφειριάδης – Γιάννης Παλαβός – Θανάσης Πέτρου ~ 2017

Ένα καφενείο και ένα γεφυράκι στο Βέρμιο...

84
Μοιραστείτε
Η νουβέλα είναι αφηγηματικό είδος της λογοτεχνικής πεζογραφίας το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συντομία στην έκταση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ του συντομότερου διηγήματος και του εκτενέστερου μυθιστορήματος και παράλληλα από τον ρεαλισμό του ύφους του και την ύπαρξη συγκεκριμένης πλοκής.
Το ξεχωριστό, πολύ ιδιαίτερο Γρα Γρου των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού και Θανάση Πέτρου ανήκει στο είδος «graphic novel». Πρόκειται για μια αινιγματική ιστορία με στοιχεία πραγματικού και φανταστικού στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στο Βέρμιο.

Η ιστορία του βιβλίου μεταπήδα μέσα από όμορφες εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Βασικός άξονας του βιβλίου είναι το εστιατόριο Γρα-Γρου. Στην άκρη μιας ανηφοράς στο βόρειο Βέρμιο, όπου τα φορτηγά περνούν αγκομαχόντας – εξ’ ου και η ονομασία του – το Γρα-Γρου αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, και μάλλον μιας ολόκληρης εποχής. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται, εξελίσσονται και δημιουργούν μικρές ή μεγάλες ιστορίες.

Χαμένο στην ομίχλη υπάρχει ένα αινιγματικό τοξωτό γεφύρι εδώ και αιώνες, στέκεται στην άκρη του δρόμου και καλεί τους διαβάτες μέσα από τα όνειρά τους για να το επισκεφθούν. Κανένας δε γνωρίζει που οδηγεί… Ο καθένας καλείται να πάρει αποφάσεις και να αντιμετωπίσει τις συνέπεις. Η βασική ηρωίδα καλείται να πάρει με τη σειρά της τη δική της απόφαση, όπως όλοι.

Αν έχεις περάσει από εκείνο το πέρασμα σίγουρα θα αισθανθείς όμορφα νοσταλγικά συναιρθήματα διαβάζοντα, ενώ οι εικόνες της φαντασίας και της πραγματικότητας γίνονται ένα. Ο αναγνώστης γίνεται μέρος της ιστορίας μέσα από το ευχάριστο και συγκινητικό κλίμα που περικλείει τη νουβέλα.

Αναμφίβολα ένα ιδανικό δώρο για τις γιορτές.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας του Γρα-Γρου είναι η μοναδική μελωδία που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης αποκλειστικά για το συγκεκριμενο βιβλίο. Ακουγοντας τη μελωδία το μόνο σίγουρο, είναι ότι ταξιδεύεις νοητά στο Βέρμιο.

Κερδίστε το βιβλίο του μήνα!


Γρα Γρου

Τάσος Ζαφειριάδης – Γιάννης Παλαβός – Θανάσης Πέτρου

Είδος: Graphic Novel
Εκδόσεις: Ίκαρος, 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here