READING

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη, Fred...

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη, Fredrik Backman ~ 2017

«Στην ιπότη Έλσα.

Συγγνόμη που πρέπει να πεθάνο. Συγγνόμη που πέθανα. Συγγνόμη που γέρασα. Συγγνόμη που σ’ αφήνω και συγγνόμη για τον διάβολο τον καρκίνο. Συγγνόμη που μερικές φορές είμουν παλιάνθρωπος. Σ’αγαπώ πιο πολύ από δέκα χιλιάδες αιωνιότητες παραμυθιόν…

Πραγματικά η γιαγιά ήταν σκράπας στην ορθογραφία.»

Η ογδονταεπτάχρονη γιαγιά και η επτάχρονη εγγονή της, Έλσα, έρχονται να ανατρέψουν τη στερεότυπη σχέση γιαγιάς και εγγονής.

Μια γιαγιά ξεχωριστή και διαφορετική από τις άλλες. Σκανταλιάρα και ατίθαση, συνηθίζει να οδηγεί χωρίς δίπλωμα οδήγησης, κάνει διάρρηξη σε ζωολογικό κήπο, βρίσκεται συνεχώς σε διενέξεις με αστυνομικούς και πράττει κάθε είδους αταξία που δε συνάδει με την ηλικία της. Μια γιαγιά που έχει κηρύξει πόλεμο με την πραγματικότητα και το κατεστημένο.

«Μια γιαγιά είναι ταυτόχρονα σπαθί και ασπίδα, κι αυτό είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή αγάπης, που οι εξυπνάκηδες δεν καταλαβαίνουν.»

Μια γιαγιά που έχει κηρύξει πόλεμο με την πραγματικότητα και το κατεστημένο.

Η επτάχρονη εγγονή της, Έλσα, συνηθίζει να επιπλήττει και να νουθετεί τη γιαγιά της, αλλά τη θαυμάζει γιατί αφηγείται τα καλύτερα παραμύθια. Η Έλσα είναι ένα κορίτσι διαφορετικό από τα παιδιά της ηλικίας της. Εξαιρετικά ώριμη και έξυπνη αντιλαβάνεται την πραγματικότητα με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Ζούν σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη πολυκατοικία, γεμάτη καυγάδες και περίεργους ανρθώπους. Ενώ συγχρόνως η γιαγιά έχει πλάσει με τη φαντασία της τη ΣΧΕΔΟΝ ΞΥΠΝΗΤΗ ΧΩΡΑ, μια χώρα διαμελισμένη σε έξι βασίλεια, γεμάτη περίεργα πλάσματα και αλλόκοτες καταστάσεις. Εκεί ο χρόνος μετριέται ανάλογα με το πώς τον νιώθεις και οι συναλλαγές γίνονται με αφηγήσεις παραμυθιών.

Όταν, όμως, η γιαγιά φύγει από τη ζωή, θα αναθέσει στην Έλσα ένα κυνήγι θησαυρού. Μια μοναδική περιπέτεια με επιστολές που θα πρέπει να δοθούν σε ανθρώπους, που η γιαγιά είχε έρθει σε αντιθαράθεση. Τότε θα ξεκινήσει ένα μοναδικό «ταξίδι» για τη μικρή Έλσα.

Ο Fredrik Backman έχει δημιουργήσει μια συγκινητική ιστόρια γεμάτη συναίσθημα. Μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων και τους συμβιβασμούς που ενίοτε κάνουν. Τον Θεό και την πίστη, τον καρκίνο, την πραγματική και αγνή αγάπη. Τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγεί τη ζωή του ανθρώπου, αλλά και το πώς ο άνθρωπος τον διαχειρίζεται.

Ακόμη, θίγει την πολυσύνθετη έννοια της οικογένειας και τους ποικίλους δεσμούς της. Αλλά και την αλήθεια που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος. Επισημαίνει την ανάγκη για παιδικότητα, δείχνει πως η παιδική ματιά είναι αναγκαία σ’ ένα κόσμο αρκετά δύσκολο και πως ο καθένας έχει δικαίωμα να ζήσει σ’ αυτόν, όπως επιθυμεί.

Γίνεται ένας εξαιρετικός συγκερασμός της πραγματικότητας και του φανταστικού κόσμου, κυρίως μέσα από την οπτική ενός παιδιού. Προπάντων, όμως, αποδεικνύει πως πολλές φορές τα παραμύθια απέχουν απειροελάχιστα από την πραγματικότητα.


Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Fredrik Backman

Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Κέδρος 2017

RELATED POST

  1. […] Διαβάστε ολόκληρη την κριτική της Ειρήνης Δεμιρτζόγλο… […]

  2. Γλυκερία

    2 Ιουλίου

    Στις 30/6 έχασα κι εγώ μια υπέροχη γιαγιά. Σήμερα ήταν η κηδεία της. Η σύμπτωση είναι πως την έλεγαν Δεμιρτζόγλου Γλυκερία!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com