Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Η Καρδιά του Ανθρώπου: Η Δύναμη του για το Καλό και το...

Η Καρδιά του Ανθρώπου: Η Δύναμη του για το Καλό και το Κακό, Erich Fromm ~ 1964

Η απόδειξη πως η αγάπη του ανθρώπου για τη ζωή μπορεί να τον οδηγήσει στην ανάπτυξη και τον εξανθρωπισμό του.

132
«Η καρδιά του ανθρώπου μπορεί να σκληρύνει, μπορεί να γίνει απάνθρωπη, αλλά ποτέ μη ανθρώπινη. Πάντα παραμένει η καρδιά του ανθρώπου. Όλους μας καθορίζει το ότι γεννηθήκαμε άνθρωποι, και επομένως το αδιάπτωτο έργο της επιλογής. Πρέπει να επιλέγουμε τα μέσα μαζί με τους στόχους.»

Στο ολιγοσέλιδο βιβλίο «Η καρδιά του ανθρώπου» πρωταγωνιστής είναι φυσικά η καρδιά του ανθρώπου. Ένας πρωταγωνιστής ο οποίος έχει τη δύναμη να δημιουργεί  τα πιο όμορφα πράγματα, αλλά και να καταστρέφει με τον πιο αδυσώπητο τρόπο.

Συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Fromm «Η Τέχνη της Αγάπης», εδώ ο θεωρητικός στοχαστής αναπτύσσει περαιτέρω τα επιχειρήματά του πάνω σε αυτές τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις του ανθρώπινης φύσης, σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει από το κλινικό του έργο ως ψυχαναλυτής.

Η Καρδιά του Ανθρώπου: Η Δύναμη του για το Καλό και το Κακό, Erich Fromm ~ 1964. Κριτική της Παρασκευής Ελ Μαγκούτ. Κερδίστε το βιβλίο του μήνα. η καρδιά του ανθρώπου κριτική

Ο συγγραφέας επεξηγεί το «σύνδρομο της παρακμής» το οποίο θεμελιώνεται από την αγάπη του ατόμου για τον θάνατο, την αιμομικτική προσήλωση και την επαναλαμβανόμενη ναρκισσιστική του συμπεριφορά.

Πέραν όμως από το «σύνδρομο της παρακμής» αποσκοπεί να αποδείξει πως η αγάπη του ανθρώπου για τη ζωή, η ελευθερία να επιλέγει στη ζωή του και ο κατευνασμός του ναρκισσισμού του μπορούν να τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τον εξανθρωπισμό του.

Ο μεγάλος του φόβος είναι να οδηγηθεί το ανθρώπινο είδος σε έναν νέο εκβαρβαρισμό, μιας και η πρόκληση ενός πυρηνικού πολέμου ελλόχευε την περίοδο που γράφτηκε το βιβλίο.

Για τον ίδιο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή όταν δεν είναι αφυπνισμένος και δεν ξέρει να παίρνει μόνος του αποφάσεις για τη ζωή του. Αν ο άνθρωπος γίνει αδιάφορος προς τη ζωή, δεν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να επιλέξει το καλό. Τότε η καρδιά του θα σκληρύνει τόσο, που η ζωή του θα έχει τελειώσει.

Το βιβλίο είναι ευανάγνωστο και ευκολονόητο με απλή και προσιτή γλώσσα. Αν και διαβάζοντάς το εντόπισα ορισμένες γενικολογίες, μου προσέφερε εναύσματα, ιδίως το κεφάλαιο που μιλάει για τον ναρκισσισμό. Είναι επίκαιρο, καθώς θίγονται μείζονα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Κερδίστε το βιβλίο του μήνα!


Η Καρδιά του Ανθρώπου: Η Δύναμη του για το Καλό και το Κακό

Erich Fromm

Είδος: Ψυχολογίας
Εκδόσεις: Διόπτρα, 1964

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here