Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας (Das Drama des begabten kindes), Alice...

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας (Das Drama des begabten kindes), Alice Miller ~ 1981

...ή "Το δράμα του προικισμένου παιδιού"

152

Έξυπνα, πνευματώδη, θετικά, δημιουργικά, εσωστρεφή, ανασφαλή, φοβισμένα, διαταραγμένα…

Τι είδους παιδιά ήμασταν και τι είδους ενήλικες γίναμε;
Που οφείλεται αυτό;
Τις απαντήσεις έρχεται να δώσει στο βιβλίο «Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας», η ψυχαναλύτρια Alice Miller.

Παιδιά πλούσια ή φτωχά, μεγαλωμένα με πολλή αγάπη ή και όχι, με τραύματα κρυμμένα βαθιά και μη παραδεδεγμένα, θύματα βίας, λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής, θρεμμένα με απωθημένα γονέων που κουλάβησαν χρόνια στο καβούκι τους και τώρα τα κληροδοτούν στα δικά τους παιδιά…

Κάπως έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον καναπέ της ψυχανάλυσης προσπαθώντας να επιλύσουν το αέναο πρόβλημα των παιδικών τραυμάτων.Η συγγραφέας και ψυχαναλύτρια, Alice Miller, παραθέτει πάμπολα παραδείγματα τέτοιων παιδιών που δε δίστασαν να αποκαλύψουν ο, τι έκρυβαν στα μύχια της ψυχής τους για χρόνια.

Να ψάξουν τι απέγινε το παιδί που έκρυβαν μέσα τους, να αντιληφθούν τι είδους γονείς εγίναν εξαιτίας των δικών τους γονέων και να ανακαλύψουν τη μοναδική αλήθεια, εκείνη που δεν κινείται μεταξύ του εξαπατημένου εαυτού και των ψευδαισθήσεων.

Μα κυρίως θέλουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για αγάπη. Τα παραδείγματα που αναφέρει η συγγραφέας είναι τόσο ζωντανά που ο αναγνώστης νιώθει οτι πρόκειται για προσωπικά του βιώματα.

Αγοράστε το βιβλίο με έκπτωση -30 % εδώ!

Ένας «κακός» γονιός είναι πρόδρομος της κατάθλιψης;

«Το κλίμα ανάπτυξης ενός παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενήλικη ζωή του», τονίζει η ψυχαναλύτρια Alice Miller. Η απώθηση του πόνου της παιδικής ηλικίας επηρεάζει την ενήλικη ζωή.

Η Miller επισημαίνει πως η καταπίεση και ο εξαναγκασμός σε υποταγή δεν ξεκινούν απο το γραφείο, το εργοστάσιο ή τα πολιτικά κόμματα, ξεκινούν απο τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ζωής.

Το παιδί που ζεί καταπιεσμένο, εγκλωβισμένο στις επιθυμίες των γονιών του, επιδιώκει κάποια στιγμή να εξιλεωθεί, να απαγκιστρωθεί απο το παρελθόν και να πετάξει τα δεκανίκια.

Ο ενήλικος εαυτός επιδιώκει να καλύψει ο, τι στερήθηκε απο τους γονείς του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να αγαπήσει τον πραγματικό του εαυτό και να ζήσει ελεύθερος, διότι υπάρχει διάκριση μεταξύ «αληθινού» και «ψευδούς» εαυτού

Η Miller δεν εξετάζει απλώς τις επιπτώσεις ενός παιδικού τραύματος στην ενήλικη ζωή, αλλά παρεισφρέει σ’ αυτές και εξηγεί πως αυτές επηρεάζουν τις κοινωνικές συμπεριφορες, την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου, τις διαταραχές, μέχρι και τα πολιτικά φαινόμενα.

Στο βιβλίο «Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας» εξηγεί, μέσα απο περιστατικά ασθενών της, πώς ο άνθρωπος περνά απο την εσωτερική φυλακή στην απελευθέρωση.

Επιπλέον αναφέρει πως «Η συνειδητή βίωση των εύλογων συναισθημάτων μας είναι απελευθερωτική, όχι μόνο γιατί αποφορτίζονται οι εντάσεις που για πολύ καιρό κρατούσαμε στο σώμα μας, αλλά, πάνω απ΄όλα, γιατί μας ανοίγει τα μάτια όσον αφορά την πραγματικότητα και μας απελευθερώνει απο τα ψέματα και τις αυταπάτες».

«Η καταπίεση και ο εξαναγκασμός σε υποταγή ξεκινούν απο τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ζωής.»

Τελικά, όμως, μήπως αυτά είναι προικισμένα παιδιά που μέσα απο τις δυσκολίες που τους «χάρισε» η ζωή βγαίνουν αλώβητα και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν με ρώμη την πορεία τους;Ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες που δεν έχει σκοπό να μας κάνει να καταδικάσουμε ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν, να δώσουμε «άφεση» και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό ζώντας ελεύθεροι.


Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή Το δράμα του προικισμένου παιδιού (Das Drama des begabten kindes)

Alice Miller

Είδος: Ψυχολογία/ Ψυχανάλυση
Μετάφραση: Ευηνέλα Αλεξοπούλου
Νέες Εκδόσεις: Ροές, 2003

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here