READING

Το τέλος της πείνας, Λίνα Ρόκου ~ 2018...

Το τέλος της πείνας, Λίνα Ρόκου ~ 2018

Το μυθιστόρημα της Λίνας Ρόκου «Το τέλος της πείνας», από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι μια ιστορία σουρεαλισμού για τις παράξενες συναλλαγές των ανθρώπων στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η Έμμα και ο Σαμ. Μία μπερδεμένη ύπαρξη κι ένας μυστηριώδης παλιατζής. Οι ιδιόρρυθμες αγοραπωλησίες περιορίζονται στα πλαίσια επαγγελματικής συναλλαγής μεταξύ τους, όμως στη συνέχεια γίνονται ανάγκη και απαίτηση, λίγο πολύ και από τις δύο πλευρές. Όπως συχνά συμβαίνει, η μία πλευρά παλεύει με τα θέλω της, χρειάζεται, παρακαλεί, h άλλη έρχεται και φεύγει, εμφανίζεται και απομακρύνεται.

Τι θα μείνει τελικά από όλα αυτά;

Πώς καταφέρνει κανείς να σταθεί ξανά ολόκληρος όταν έχει αποδομηθεί για χάρη κάποιου άλλου;

-Και πότε οι άνθρωποι καταργούν τον εαυτό τους;

-Όταν δεν τους νοιάζει αν ο άλλος θα ανταποδώσει τον έρωτά τους. Όταν η αντίδρασή του ή η απουσία αντίδρασής του δεν θα επηρεάσει τα συναισθήματά τους γι’ αυτόν.

Η Λίνα Ρόκου με αφετηρία την παράξενη αυτή σχέση των δύο ανθρώπων, πλέκει την ιστορία της πρωταγωνίστριας περιγράφοντας αλληγορικά τις δυσκολίες του να δίνεις, να δίνεσαι και να δένεσαι. Συνδέοντας το μυθιστόρημα με τον τίτλο του, γίνεται προφανής η περιγραφή μιας κατάστασης «πείνας», της πείνας για σύνδεση και συντροφικότητα, της πείνας να γυμνωθεί η ψυχή ενός ανθρώπου μπροστά σε έναν άλλον άνθρωπο.

«Για πρώτη φορά, ένιωσα ότι το να δίνεις τον άλλον χαρά μέσα από πράγματα που εσύ έχεις αγαπήσει, είναι ο μοναδικός αληθινός τρόπος να επιστρέψεις σε αυτά με μάτια αθώου και να νιώσεις την αγαλλίαση της πρώτης φοράς.»

Κι αν η πείνα τελειώσει; Πώς επιστρέφεις στην Γαλήνη σου; Πώς επιστρέφεις στο ολόκληρο από την στιγμή που έχεις δώσει τα κομμάτια σου; Όπως έχει αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας σε συνέντευξή της «ο έρωτας σε ρουφά και σε αφανίζει». Πάντα, όμως, πάντα μπορείς να ξανακτίσεις το σώμα σου, να σχηματίσεις ξανά την ύπαρξή σου και να συνεχίσεις.

«Το τέλος της πείνας» είναι ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις με πολλές πινελιές υπερρεαλισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συγγραφέας επιδιώκει την περιγραφή καταστάσεων και βιωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν έναν άνθρωπο στο πώς βλέπει τον εαυτό του σαν μονάδα, αλλά και τον εαυτό του μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό, μέσα από μια αφήγηση που δεν κουράζει, με έντονες -και κάποιες έντονα παράξενες– περιγραφές, ενώ δεν είναι λίγα τα σημεία που θα κάνουν τον αναγνώστη να σταθεί, να σκεφτεί και να ταυτιστεί, ανακαλώντας δικές του εμπειρίες.

«Κι όταν γυρίζω τη ματιά μου προς τα σύννεφα, νιώθω ευλογημένος που πατάω σε τούτη δω τη γη, την πολύβουη, την ταραγμένη, την γεμάτη ανάσες και καρδιές που πάλλονται»

Κερδίστε το βιβλίο του μήνα!

 


Το τέλος της πείνας

Λίνα Ρόκου

Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Ίκαρος, 2018

Βιβλιοφάγος, μουσικός και city lover. Σπούδασα γεωπονική βιοτεχνολογία και με κέρδισε μεταπτυχιακά η γενετική. Άσε με να διαβάζω πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική και μπορεί να ξεχάσω ακόμη και να αναπνεύσω. Γράφω για να περιγράψω τις εικόνες που σχηματίζονται στο κεφάλι μου, και διαβάζω για να δημιουργούνται συνεχώς καινούριες.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com