READING

Τριστάνα, Μπενίτο Περέζ Γκαλντός (Perez Galdos B.)...

Τριστάνα, Μπενίτο Περέζ Γκαλντός (Perez Galdos B.) ~ 1892

«Τριστάνα» είναι το μυθιστόρημα του Μπενίτο Περέζ Γκαλντός που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1892. Ανήκει στην κλασική λογοτεχνία και γεννιέται στα ρομαντικά χρόνια από έναν συγγραφέα που ανήκει στο κίνημα του ρεαλισμού της εποχής. Πρόκειται για τη ρομαντική ιστορία ενός τριγώνου του 19ου αιώνα, που προσγειώνεται με την περιγραφή του συγγραφέα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι η νεαρή Τριστάνα της οποίας η κηδεμονία περνάει στα χέρια του Δον Λόπε έπειτα από τον θάνατο της μητέρας της. Η νεαρή Τριστάνα ερωτεύεται έναν καλλιτέχνη κι επιθυμεί να ζήσει μαζί του εγκαταλείποντας το Δον Λόπε, ο οποίος την καταπιέζει με τον έρωτα του και τη διεκδικεί.

Ο Δον Λόπε έχει το χαρακτήρα ενός άντρα μεσήλικα, απογόνου αριστοκρατικής οικογένειας που έχει πτωχεύσει με αποτέλεσμα να κινείται στον κύκλο αριστοκρατών και μη, υποστηρίζοντας την εργατική τάξη και επαναπαυόμενος στον τίτλο αριστοκρατίας διατηρώντας το προφίλ του γόη.

Η σκέψη της Τριστάνα απασχολείται με την απόδραση της από το σπίτι του Δον Λόπε και τον έρωτα της για τον Οράκιο. Τελικά καταφέρνει να απομακρυνθεί από αυτόν, ώσπου αναγκάζεται να επιστρέψει εξασφαλίζοντας την περίθαλψή της. Κατά το διάστημα επιστροφής της, η Τριστάνα μετατρέπεται από πληθωρική διεκδικήτρια της ανεξαρτησίας της σε μια στερεοτυπική σύζυγο της εποχής επαναφέροντας την ηρωίδα από τη μεθοριακότητα στην ένταξή της στο πλαίσιο της νόρμας συμβαδίζοντας με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής.

Η εξέλιξη της πλοκής ακολουθεί την πρωταγωνίστρια στη συνεχή εναλλαγή μεταξύ μεθοριακότητας και ένταξης δύο φορές για την καθεμία. Η μεθοριακότητα είναι η κατάσταση ενός υποκειμένου όταν δε συμβαδίζει με τα πρότυπα και τους κανόνες των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας που ανήκει καταλήγει να περιθωριοποιείται. Η μεθοριακότητα της Τριστάνα είναι η έλλειψη γονιού και η ένταξή της επιτυγχάνεται με την ανάληψη της κηδεμονίας της από το Δον Λόπε. Το δεύτερο σημείο είναι η απόφαση να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, και η ένταξή της επιτυγχάνεται με την προσαρμογή της στα πρότυπα της κοινωνίας.

Οι ενδιάμεσες καταστάσεις υποδηλώνουν τη συμμετοχή της στο πλαίσιο της νόρμας και του επιτρεπτού ανεξάρτητα από τις σκέψεις της. Η μετάβαση επιτελείται όταν εκδηλώνεται με πράξεις και αλλάζει είτε η συμπεριφορά της ηρωίδας είτε οι καταστάσεις γύρω της. Η κορύφωση από την άλλη πλευρά είναι σταδιακή και καθοδηγείται κυρίως από μικρές δόσεις χρήσης πρακτικών ή και σκέψεων ταμπού για τη συγκεκριμένη κοινωνία.

Ο συγγραφέας καταφέρνει με τρόπο θριαμβευτικό να εξισορροπεί στην πλοκή αυτές τις μεταβάσεις, καθώς ο ρομαντικός χαρακτήρας τους περιγράφεται και προσεγγίζεται με ρεαλισμό και καμιά φορά με κυνισμό.

Τέλος, το μυθιστόρημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια καταγραφή αντικομφορμιστικής γυναικείας συμπεριφοράς στο πλαίσιο του φαλλοκρατισμού και διεκδίκηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο του φεμινισμού.


PRiNTA – Ροές 

Τον Νοέμβριο του 2017, στη σειρά ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις PRiNTA – Ροές η β΄ έκδοση με μετάφραση από τη Σοφία Κορνάρου και Επίμετρο από τη Δήμητρα Παπαβασιλείου.

Η δεύτερη έκδοση διαθέτει εργογραφία του συγγραφέα καθώς και μια ανάλυση της υπόθεσης της νουβέλας. Η υπόθεση αφορά την προσωπική επανάσταση μιας γυναίκας να κατακτήσει τους στόχους της και την προσωπική της ελευθερία.  «Με το έργο αυτό, ο υποψήφιος για Νόμπελ συγγραφέας παρουσιάζει το παράδοξο του Φλωμπέρ: περιγράφει με τον πλέον ρεαλιστικό, ανατομικό σχεδόν τρόπο τις διακυμάνσεις του βίου μιας ηρωίδας, όπως η Μαντάμ Μποβαρύ, ως το μεδούλι  ρομαντικής…»

Ο Μπενίτο Περέζ Γκαλντός θεωρείται ισάξια σπουδαίος με τον Θερβάντες για την ισπανική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα πέρασε από τις αίθουσες του κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Luis Bunuel το 1970.


Τριστάνα

Μπενίτο Περέζ Γκαλντός

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: PRiNTA – Ροές, 1892


RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com