Children Full of Life, Noboru Kaetsu ~ 2003

0
319
Ο κύριος Kanamori αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα δάσκαλου και ανθρώπου, θέλει να προσφέρει στους μαθητές του γερά θεμέλια για τη μελλοντική τους ζωή.Children Full of Life, Noboru Kaetsu ~ 2003 | Παρούσιαση Π. Ελ Μαγκούτ

Σε αυτό το άκρως συγκινητικό και ουμανιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Children Full of Life, ένας 57χρονος δάσκαλος της τετάρτης δημοτικού σε μια επαρχία της Ιαπωνίας μάς διδάσκει τι πάει να πει ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Ο κύριος  Toshiro Kanamori δεν είναι ένας συνηθισμένος δάσκαλος, καθώς πέρα από την εκπαίδευση των παιδιών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία τους. Εστιάζει στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αυτογνωσίας τους. Αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι η διδασκαλία, καθώς στις διαλέξεις του συνδυάζει πάντα τη θεωρία με τη ζωή.

Πιστεύει ότι το υπέρτατο καθήκον του δασκάλου είναι να μάθει στους μαθητές του πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Γι’ αυτό προσπαθεί να τους διδάξει πως να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή με το να νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και να φανερώνουν τον πραγματικό τους εαυτό στους άλλους δίχως ντροπή ή φόβο. Ένα από τα πολλά μηνύματα που τους διδάσκει έμπρακτα είναι «Αφήστε τους ανθρώπους να ζουν στην καρδιά σας». Γι’ αυτόν τον λόγο στην τάξη του έχει καθιερώσει μια παράδοση, όπου κάθε μέρα τρεις μαθητές διαβάζουν μπροστά σε όλη την τάξη γράμματα που έχουν γράψει οι ίδιοι σε ένα τετράδιο τα όποια περιλαμβάνουν σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα της ζωής τους.

Ο κύριος Kanamori πατάει γερά στα πόδια του γι’ αυτό δε διστάζει να ανοίξει στην τάξη  συζήτηση για τη μάστιγα του bullying. Αφιερώνει αρκετές ώρες από τα μαθήματα για να εμβαθύνει στα αίτια και τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Επιδιώκει να κάνει τα παιδιά που τραμπουκίζουν να ομολογήσουν και να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο οι μαθητές αποφεύγουν με κάθε τρόπο να θίξουν αυτό το θέμα με το να ξεστομίζουν αερολογίες και γενικολογίες, αλλά ο δάσκαλός τους το γνωρίζει πολύ καλά αυτό γι’ αυτό αφήνει ανοιχτό το θέμα για μέρες έως ότου τα θύματα και οι θύτες αρχίσουν να ανοίγονται.

Εκτός από το bullying θίγει και το θέμα του θανάτου, καθώς ορισμένοι μαθητές του εκμυστηριεύονται ότι έχουν βιώσει τον θάνατο κάποιου οικογενειακού τους προσώπου. Γι’ αυτό όταν ένας μαθητής του απουσίασε από την τάξη επειδή απεβίωσε ο πατέρας  του, ενθάρρυνε τους μαθητές του να του γράψουν γράμματα παρηγοριάς και να του τα προσφέρουν μόλις επιστρέψει στην τάξη.

Ωστόσο, το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του κύριου Kanamori είναι όταν ο ίδιος αποφασίζει να τιμωρήσει έναν μαθητή με το να του απαγορεύσει να συμμετάσχει στους αγώνες ράφτινγκ επειδή έκανε φασαρία. Οι συμμαθητές του όμως εφαρμόζουν στην πράξη τις διδασκαλίες του δασκάλου τους και δε δέχονται να μείνει ολομόναχος στην τάξη ενώ οι υπόλοιποι θα διασκεδάζουν κάνοντας ράφτινγκ. Τα παιδιά δε δείχνουν μόνο ενσυναίσθηση προς τον συμμαθητή τους αλλά και ομαδικότητα και αυτοθυσία. Πιστεύουν ότι όταν ένας μαθητής δεν είναι χαρούμενος τότε ούτε και οι υπόλοιποι μπορούν να είναι χαρούμενοι. Άλλωστε το πρώτο πράγμα που είπε ο κύριος Kanamori στα παιδιά την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία ήταν ότι το πιο σημαντικό για τη νέα σχολική χρονιά είναι το να είναι χαρούμενοι.

Την τελευταία μέρα του σχολικού έτους ο κύριος Kanamori γράφει στον πίνακα την αγαπημένη του λέξη «δέσιμο», καθώς πρωταρχικός στόχος του ήταν να διδάξει στα παιδιά την σημασία της αμοιβαίας κατανόησης.

Ο κύριος Kanamori αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα δάσκαλου και πάνω από όλα ανθρώπου. Όντας αυθεντικός, στοργικός και συνειδητοποιημένος θέλει να προσφέρει στους μαθητές του γερά θεμέλια για τη μελλοντική τους ζωή.

Το ντοκιμαντέρ κατάφερε να αποσπάσει το Global Television Grand Prize στην 25η διοργάνωση του Banff Television Festival, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη διάκριση αυτού του φεστιβάλ.


Κείμενο: Παρασκευή Ελ Μαγκούτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here