Φεβρουάριος 2018

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει
μα αν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.

Ελληνική Λαϊκή Παροιμία

Τα ορεινά χωριά της Φωκίδας ©Μαίρη Τσορτέκη

Μία ελληνική παροιμία, που δηλώνει κάτι παραπάνω από την κυκλοθυμία του Φλεβάρη. 

Όλα αλλάζουν. Ακολουθούμε τη συνεχή ροή των πραγμάτων. Ενώ τα δεδομένα ανατρέπονται, οι άνθρωποι φεύγουν, νέοι τους αντικαθιστούν, άλλοι αλλάζουν ή εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τι μένει σταθερό.

Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω (= Δως μου μέρος, πού να σταθώ κι ως και τη γη μπορώ να κινήσω), είπε ο Έλληνας επιστήμονας και εφευρέτης Αρχιμήδης.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, σ’ αυτούς τους καιρούς που ολα μεταβάλλονται και ανατρέπονται, να ξεχωρίζουμε όσα μένουν σταθερά και να τα λατρεύουμε, να τα εξυψώνουμε και να τους προσδίδουμε μέρα με τη μέρα την αξία που τους πρέπει.

Και είναι οι Άνθρωποι που έχουμε στο πλάι μας. Αυτοί που γνωρίζουμε ηδη και εκείνοι που θα βρεθούν στον διάβα μας. Να έχουμε πίστη στον συνάνθρωπο, γιατί μαζί του μπορούμε να κινήσουμε τη γη.

Είναι η Φύση. Ξεχνάμε συχνά τη μυρωδιά του χώματος, τον ήχο της θάλασσας, το χρώματα των λουλουδιών. Η φύση μάς περιμένει πάντα να την ανακαλύψουμε. Στάσου και άγγιξε τα φύλλα που προσπερνάς, σίγουρα κι αυτό το δέντρο, κάτι έχει να σου πει.

Και η Τέχνη. Πόσοι αιώνες, πόσες χιλιάδες χρόνια πέρασαν και ο άνθρωπος βγήκε από το σκοτάδι με οδηγό την Τέχνη. Στη σπηλιά είχε ανάγκη να αποτυπώσει τη ζωή του, στο Μεσσαίωνα είχε ανάγκη να κραυγάσει την αγανάκτησή του και στην Αναγέννηση να παρουσιάσει την ανθισμένη του ψυχή. Και πάντα, μα πάντα, η Τέχνη στάθηκε άξια των προσδοκιών, και έγινε μοχλός έκφρασης και κίνησης του σύμπαντος του καθενός μας ξεχωριστά και του συνόλου.

Ας ευχηθούμε στην Αναγνώριση, την Εκτίμηση, και την Ελπίδα.
Καλό Μήνα σε όλους!

Ε.Σ


*Η φωτογραφία του editorial ανήκει στη Μαίρη ΤσορτέκηΣτείλτε μας τη δική σας φωτογραφία για το editorial του επόμενου μήνα στο info@artharbour.gr ή στον λογαριασμό μας στο Instagram.

Με ένα πτυχίο Νομικής και αιώνια αφοσίωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Πράγας, Αθήνας & Λονδίνου. Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία εισέβαλαν στη ζωή μου σε μικρή ηλικία και διαμόρφωσαν αυτό που είμαι σήμερα! Μεγάλες μου αγάπες είναι η σκυλίτσα μου, η θάλασσα και το ραδιόφωνο. Όταν γράφεις νιώθεις για λίγο αθάνατος... Γι'αυτό προσπαθώ να γράφω πολύ. Το λιμάνι των Τεχνών είναι το σπίτι μου. Καλώς Ήρθες στο ART.harbour!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com