READING

Έκθεση του καλλιτεχνικού ζεύγους Αρμάου – Πο...

Έκθεση του καλλιτεχνικού ζεύγους Αρμάου – Πορταλάκη «Πορεία για δύο»

Τόπος συνάντησης η Κρήτη και σημείο περιήγησης το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου. Την εαρινή περίοδο του έτους το Μουσείο φιλοξενεί τα έργα «Αρμάου – Πορταλάκη«. Δύο άνθρωποι, οι οποίοι χάραξαν κοινή πορεία – ή αλλιώς «Πορεία για δύο» – στη ζωή, αλλά και στην τέχνη.

Η καλλιτεχνική τους διαδρομή είναι μακροχόνια με τα έγα τους να διακρίνονται από μια αχρονικότητα, σαν ν’ αναγεννιούνται διαρκώς.

Η έλξη που δημιουργείται από τα έντονα χρώματα των πινάκων και από τ’ ακανόνιστα σχήματα των γλυπτών είναι απερίγραπτη. Το απροσδιόριστο περιεχόμενο των εκθεμάτων, ο προβληματισμός και η περιέργεια για αποκωδικοποίηση των όσων συλλαμβάνει με το βλέμμα του ο θεατής είναι εντονότερη. Η γεωμετρικότητα πηγάζει από τον νου και η καλλιτεχνική δημιουργία αναδύεται φέρνοντας στην επιφάνεια τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα.

Η γεωμετρικότητα πηγάζει από τον νου και η καλλιτεχνική δημιουργία αναδύεται, φέρνοντας στην επιφάνεια τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα.

Τα ανθρώπινα βιώματα αντανακλώνται μέσα από τα έργα και δημιουργούν αυτομάτως μια ανεξήγητα οικεία ατμόσφαιρα. Οι εικαστικές αυτές δημιουργίες αποπνέουν μια αίσθηση απόδρασης παρασύροντας τον επισκέπτη σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι με άγνωστο προορισμό, τον οποίο καλείται να επιλέξει ο ίδιος. Οι ερμηνείες ποικίλουν, με οδηγό πάντα τη φαντασία, η οποία φτάνει στο αποκορύφωμα της.

Με αφετηρία τα γλυπτά του Μάρκου Αρμάου μεταφερόμαστε στον κόσμο των σχημάτων με πρωταγωνίστρια τη φύση. Οι ήχοι των κυμάτων οπτικοποιούνται, η γονιμότητα κυριαρχεί, ενώ ο «βιασμός της φύσης» υπονοείται, προκαλώντας προβληματισμό και ευαισθητοποίηση συγχρόνως.

Η κίνηση που αποπνέουν κάποια γλυπτά, τους προσδίδει μια ιδιαίτερη θηλυκή γοητεία. Ωστόσο, η στατικότητα που εδρεύει σε κάποια άλλα, τους χαρίζει μία έντονη δυναμικότητα.

Η φαντασία φτάνει στο αποκορύφωμα της.

Με τους πίνακες της Σοφίας Πορταλάκη πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στον έσω και τον έξω κόσμο. Ένα παιχνίδι απόδρασης εδρεύει στο μυαλό, ενισχύοντας τις τάσεις φυγής και της ελευθερίας επίσης. Ωστόσο, οι έννοιες της οικογένειας και της πατρίδας είναι βαθιά ριζωμένες στα έργα, απηχώντας έντονα συναισθήματα αγάπης και νοσταλγίας. Όλα αυτά αποτυπώνονται μέσω των έντονων και ζωηρών χρωματισμών, που ακτινοβολούν και καθηλώνουν.

Η προσμονή για τον νόστο στον τόπο καταγωγής, την πανέμορφη Κρήτη, υπονοείται σ’ έναν έντονα συναισθηματικά φορτισμένο πίνακα της, όπου η καλλιτέχνης ετοιμάζεται σαν αποδημητικό πτηνό ν’ ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει στο πανέμορφο νησί.

Και οι δύο αυτές καλλιτεχνικές προσωπικότητες, η κάθε μία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, αγγίζουν τον θεατή και τον οδηγούν σε νέους και προοδευτικούς εικαστικούς προορισμούς.

Μία εικαστική περιήγηση έχει ήδη αρχίσει και έπεται η συνέχεια της ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Ρεθύμνου με φόντο την Φορτέτζα, το περίφημο Ενετικό φρούριο της πόλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαρτίου 2018 και η διάρκεια της θα είναι έως τις 20 Μαΐου 2018.

Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης. Η αγάπη της για την Ιστορία της Τέχνης δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και το πάθος της για τη μουσική, το οποίο δίνει ρυθμό στη ζωή της. Δεν είναι απίθανο να την πετύχεις στο κυλικείο κάποιας βιβλιοθήκης και να μελετάει για τον Paul Gauguin, Dali ή Pissarro απολαμβάνοντας τον καθιερωμένο "ολιγόλεπτο" γαλλικό της καφέ.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com