READING

Έκθεση «Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη»: Αντικρίζοντα...

Έκθεση «Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη»: Αντικρίζοντας τον εικαστικό και συγγραφικό κόσμο του Αλέξη Ακριθάκη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, λίγα βήματα από το Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιείται η Έκθεση «Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», όπου καλείται κάθε φιλότεχνος  να εξερευνήσει και να μοιραστεί αυτό τον μικρόκοσμο του καλλιτέχνη.

Δε μ’ ενδιαφέρει να βρω τι είναι τέχνη, αλλά τι φτιάχνει την τέχνη.

Αλέξης Ακριθάκης

Ζωγραφική και ποίηση σημειώσανε ισοπαλία στον καλλιτεχνικό βίο του Αλέξη Ακριθάκη, τόσο στη σταδιοδρομία του όσο στην ψυχή και στον εσωτερικό του κόσμο. Κάθε έργο του κρύβει μία μικρή ιστορία ή πιθανόν κάποιους στίχους ενός ποιήματος, που δίνουν τη δική τους πάλη για προβολή μέσα από τα έντονα χρώματα και τα σχέδια των ζωντανών αυτών συνθέσεων.

Τα εκθέματα είναι ποικίλα. Η ματιά του θεατή πέφτει σε τετράδια σχεδίων, πίνακες, αποσπάσματα, artists books, αυτοβιογραφικές σημειώσεις και σε σημειώσεις ημερολογίων.

Tώρα που τελείωσε ο χειμώνας πρέπει να σκεφτώ την καινούργια πορεία της Άνοιξης. Αλέξης Ακριθάκης

Τώρα που τελείωσε ο χειμώνας πρέπει να σκεφτώ την καινούργια πορεία της Άνοιξης.

Αλέξης Ακριθάκης

Στα πλαίσια της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, δίνεται η δυνατότητα περιήγησης στους φανταστικούς και μη εκείνους κόσμους του καλλιτέχνη μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα που φέρουν τη μοναδική συγγραφική πένα και εικαστική πινελιά του δημιουργού. Τα ποικίλα βιβλιαράκια και σημειωματάρια του καλλιτέχνη κυριαρχούν με την παρουσία τους τον εκθεσιακό αυτόν χώρο με φόντο τις αναμνήσεις της ζωής του δημιουργού από την ζωή του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο.

Να φτάσεις πέρα από τη ζωγραφική.

Αυτό που φαίνεται δεν είναι ζωγραφική.

Η ζωγραφική δεν φαίνεται, γίνεται. Υπάρχει

Αλέξης Ακριθάκης

Πηγές έμπνευσης του Αλέξη Ακριθάκη ήταν τόσο ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών όσο και η κόρη του. Πολλές ιστορίες και σχέδια δημιουργήθηκαν γι’ αυτήν με κεντρικό άξονα τα παιδικά της χρόνια συνοδευόμενα από το πνεύμα της ζωντάνιας, του αυθορμητισμού και της αθωότητας που τα χαρακτηρίζουν.

Τα σχέδιά του αυτά μπορούν κάλλιστα να συμβολίσουν τη φωνή ενός παιδιού, αλλά και ενός ενήλικα που ψάχνει να βρει την παιδική του αθωότητα ή να θυμηθεί τα πρώτα εκείνα χρόνια της ζωής του· όπως τα πρώτα γράμματα, τα πρώτα σχέδια και οι χρονολογικά «αρχειοθετημένες» εκείνες πρώτες του παιδικές αναμνήσεις.

Ο χρόνος του μέλλοντος στην τέχνη είναι το κοίταγμα του θεατή.

Αλέξης Ακριθάκης

Ο μοντερνισμός είναι έκδηλος σε κάθε έργο του. Η φαντασία δεν οριοθετείται, αλλά αντιθέτως μένει ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα τις συγκεκριμένες ζωηρές και αφηγηματικές ζωγραφικές του συνθέσεις.

Ενδιαφέρον και εντύπωση προκαλεί επίσης η επαναστατική του φύση, η οποία υποδηλώνεται εμμέσως σε έργα του, αλλά και σε ρήσεις του. Κατά την περίοδο της δικτατορίας κινητοποιήθηκε ενάντιά της εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του και αντιδρώντας για ένα καλύτερο αύριο.

Από το 1970- 1980 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα artists books.  Οι εικονογραφήσεις βιβλίων, η σκηνογραφία και το design συγκαταλέγονται στην καλλιτεχνική του αυτή πορεία. Τα εξώφυλλα των βιβλίων, αλλά και οι εικόνες εντός τους με τα τολμηρά και γεμάτα παιδική φαντασία σχέδια σε καλούν επίμονα να εισέλθεις στον αξιοπερίεργο αυτόν κόσμο.

Έτσι, λοιπόν, μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα με ένα πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον εικαστικό και συγγραφικό έργο πρωταγωνιστεί στην ιστορία της τέχνης με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου.

Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης. Η αγάπη της για την Ιστορία της Τέχνης δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και το πάθος της για τη μουσική, το οποίο δίνει ρυθμό στη ζωή της. Δεν είναι απίθανο να την πετύχεις στο κυλικείο κάποιας βιβλιοθήκης και να μελετάει για τον Paul Gauguin, Dali ή Pissarro απολαμβάνοντας τον καθιερωμένο "ολιγόλεπτο" γαλλικό της καφέ.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com