READING

Επιστροφή στην Κορυφή (Back to the top), Στρατής Χ...

Επιστροφή στην Κορυφή (Back to the top), Στρατής Χατζηελενούδας ~ 2018

To CineDoc έκανε πρεμιέρα στον Βόλο ξεκινώντας φέτος με το ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα: Επιστροφή στην Κορυφή. Πρόκειται για το εγχείρημα του 33χρονου Λεωνίδα να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

O Λεωνίδας είχε ανέβει ξανά στον Όλυμπο το 2008 και πιο συγκεκριμένα στην κορυφή «Μύτικας» που βρίσκεται στα 2917 μέτρα. Χρόνια μετά, ύστερα από ένα ατύχημα με τη μηχανή και χρήστης πλέον αναπηρικού αμαξιδίου, αποφασίζει να ξαναγίνει ορειβάτης… ένας «διαφορετικός» ορειβάτης.

Το ντοκιμαντερ ξεκινα δίνοντας μας μια γεύση από την καθημερινότητα του Λεό, η οποία περιέχει μπόλικη πανκ, τατουάζ, ξενύχτια και όμορφα παρεάκια. Ο ίδιος παίζει ντραμς και «δανείζει» το τέμπο του στο φιλμ το οποίο και κυλάει με τους ρυθμούς ενός περιπετειώδους οδοιπορικού. Φαίνεται να θέλει να  κάνει κάτι που η κοινή γνώμη θα θεωρούσε αντισυμβατικό για έναν άνθρωπο με αμαξίδιο.  Λέει πως έχει στο μυαλό του να παρακινήσει έτσι τον κόσμο να βγαίνει από το σπίτι του. Να τολμά. Η ιδέα αυτή τον κάνει να επιμένει στον στόχο του και, μετρώντας ήδη μια αποτυχημένη  προσπάθεια, αποφασίζει να «ανοίξει» εκ νέου τον δικό του δρόμο για τον Όλυμπο.

Το ταξίδι γίνεται χάρη σε ένα αυτοοργανομένο γκρουπ βοηθών και φίλων του Λεωνίδα. Ξεχωρίζει ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης, διασώστης και φίλος του, που σχεδιάζει ολόκληρο το ταξίδι με κάθε λεπτομέρεια και προσπαθεί να κάνει το εγχείρημα αυτό όσο πιο βιωματικό γίνεται για τον πρωταγωνιστή μας . Σκαρφίζεται, λοιπόν, τρόπους ώστε να κάνει τον Λεωνίδα να ανεβει στο βουνό βασιζόμενος στη δική του δύναμη και όχι μόνο στους αρτιμελείς φίλους του που τον βοηθούν… και το πετυχαίνει! Δεν εκλείπουν βεβαια οι αμφιβολίες και τα εμπόδια. Χαρακτηρηστικά, κάποιος από τους συντελεστές πιστεύει ότι η ανάβαση αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς η ευθυνη για τη ζωή του Λεωνίδα μετατοπίζεται σε άλλους, σε αντίθεση με έναν κλασικό ορειβάτη που στηρίζεται στα πόδια του. Παράλληλα, ο φόβος για κακοκαιρία, τα δύσβατα μονοπάτια και νομικές δυσκολίες δίνουν μεγαλύτερη ένταση στην περιπέτεια του πρωταγωνιστή. Παρ’ ολ’αυτά, όλα ξεχνιούνται όταν η παρέα φτάνει όλο και πιο κοντά στην κορυφή και αντικρίζουν από κοντά την άγρια ομορφιά του βουνού.

Τα πλάνα με φόντο τις απόκρημνες πλαγιές, μας κάνουν να μοιραστούμε έστω και για λίγο την αδρεναλίνη που προσφέρει στους οδοιπόρους μας η επιβλητική θέα του βουνού.

Στο τέλος της ταινίας το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κ. Χατζηελενούδα και την παραγωγό της ταινίας Ιωάννα Πετιναράκη.

Αυτό που τονίστηκε και από τους δύο ήταν το κομμάτι της συνεργασίας όλων των ατόμων που ενεπλάκησαν στην ανάβαση, αλλά και στην παραγωγή της ταινίας. Μεγάλη σημασία είχε το γεγονός ότι ο Λεωνίδας είναι άνθρωπος με ευρύ κύκλο φίλων και η εμπιστοσύνη που έδειξε αλλά και που του έδειξαν αυτοί όταν αποφάσισαν να τον βοηθήσουν να ανέβει το βουνό. Άλλοτε τον κρατούσαν για να ισορροπήσει στο αμαξίδιο και άλλοτε τον υποβοηθούσαν τραβώντας το όχημα του είτε με τα χέρια είτε με σκοινιά.  Αυτό ήταν και το πρωταρχικό μέλημα του σκηνοθέτη, όπως μας είπε, να δείξει το νόημα της συντροφικότητας και της συνεργασίας. Όλοι οι συντελεστές ήταν με τον δικό τους τρόπο χρήσιμοι ο ένας για τον άλλο είτε σε προφανείς περιπτώσεις, όπως είναι το μαγείρεμα, είτε σε περιπτώσεις που δεν μπορεί εύκολα να σκεφτεί κανείς, όπως ήταν το ξεφόρτωμα των σκληρών δίσκων και τον μπαταριών του κινηματογραφικού συνεργείου – μια δουλειά που έγινε από τον μαραθωνοδρόμο της παρέας που ανεβοκατέβαινε το βουνό όποτε υπήρχε αυτή η τεχνική ανάγκη!


Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για:

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Πάτρα

Βόλος

Αμαλιάδα


Είμαι η Χρύσα, απόφοιτη Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Γοητευμένη από μικρή με την έβδομη τέχνη, αναζητώ αλήθειες στην ετεροτοπική πραγματικότητα του σινεμά. Αγαπώ τα ταξίδια, τους Beatles, τον καφέ και το φιλοσοφικό μπλα μπλα.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com