Μαριονέτες, Παντελής Καλατζής ~ 2015

Η δομή του σεναρίου απέχει αρκετά από την τυπική δομή μιας ταινίας μυστηρίου/ θρίλερ.

62

Μαριονέτες του Παντελή Καλατζή έκανε πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 και ανήκει στην κατηγορία μυστηρίου/θρίλερ. Παίζουν αρκετοί γνωστοί και, συνάμα, καλοί ηθοποιοί (Γιουλίκα Σκαφιδά, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κιμούλης, Άκης Σακελλαρίου, κ.α.). Το σενάριο υπογράφουν οι Αλέξης Γεωργούλης, Παντελής Καλατζής και Λάζαρος Μπαλαούρας.

Ο Φίλιππος ένας καλός δημοσιογράφος, έπειτα από ένα ρεπορτάζ που του κατέστρεψε την καριέρα, έχει αποσυρθεί στην επαρχία. Η δολοφονία του φίλου του Στέργιου γίνεται η αιτία για να επιστρέψει στην Αθήνα και, μαζί με τη Νικολέτα, την κοπέλα του Στέργιου, να αναζητήσει τον δολοφόνο. Η έρευνα θα τον οδηγήσει στο επίμαχο ρεπορτάζ που στάθηκε η αιτία να διακόψει τη δημοσιογραφική του καριέρα…

Οι «Μαριονέτες» είναι μία ταινία  που θα μπορούσε να ενταχθεί στις αξιόλογες, αλλά καταλήγει να χαρακτηριστεί επιεικώς μέτρια. Η ταινία, αν και δείχνει την ύπαρξη μιας δυνατής πρωταρχικής ιδέας, καταλήγει να αφήνει μία αμηχανία σε όλα της τα επίπεδα…

Ξεκινώντας από το σενάριο – στο οποίο εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας – πρόκειται για την υπόθεση μιας αστυνομικής/ δημοσιογραφικής έρευνας για την εξιχνίαση ενός φόνου.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι, παρουσιάζονται μυστικιστικές ιδέες και φιλοσοφικές απόψεις του Ν. Καζαντζάκη – αρκετά απλοποιημένες φυσικά. Η δομή του σεναρίου απέχει αρκετά από την τυπική δομή μιας ταινίας μυστηρίου/ θρίλερ. Η δέση της πλοκής είναι αρκετά χαλαρή, ενώ βλέπουμε μία σειρά κορυφαίων σκηνών παρά μία σειρά σκηνών που θα οδηγήσουν σε ανατροπή και κορύφωση, έτσι το σασπένς χάνεται.

Όσον αφορά τη σκηνοθεσία διαφαίνονται δυνατότητες και υπήρξαν κάποια ευχάριστα σημεία σε αυτήν. Ωστόσο, οι σκηνές δράσης πιο πολύ θύμιζαν πρόχειρα πλάνα από πρόβα των ηθοποιών παρά μία επαγγελματική ταινία.

Οι ηθοποιοί, όσοι καλοί, αγαπητοί και αναγνωρίσιμοι κι αν είναι, όταν το σενάριο δεν είναι καλογραμμένο, είναι δύσκολο να δείξουν το ταλέντο τους. Διότι μία καλή ομάδα ηθοποιών μπορεί να τραβήξει κόσμο στις αίθουσες, δεν μπορεί όμως και να σώσει το συνολικό αποτέλεσμα της ταινίας και την τελική αίσθηση που θα αφήσει στον θεατή.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται για προβολή ένα χαλαρό βράδυ με καλή παρέα. Άλλωστε, πόσες μέτριες «αμερικανιές» έχουμε δει κατά καιρούς κάποια χαλαρά μας βράδια, γιατί να μην αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε μία συμπαθητική προσπάθεια ελληνικής παραγωγής!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here