Κάθε ποίημα μια αφορμή για συζήτηση. Η ανάγνωση παρέα με έναν πιο “έμπειρο” αναγνώστη μπορεί να κάνει το βιβλίο αυτό σήμειο έναρξης για μια εποικοδομητική κουβέντα, να αποτελέσει μια διδακτική εμπειρία για το παιδί.

Έχω ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου και πιάνω τον εαυτό μου να σιγοτραγουδα τους στίχους του ποιήματος του Ελύτη Το θαλασσινό Τριφύλλι, όπως μας δίδαξε η κυρία Φιλοθέη στην Τρίτη τάξη του Δημοτικού…

Το θαλα- θαλασσινό τριφύλλι
Ποιος θα βρει
Θα βρει να μου το στείλει
Ποιος θα βρει
Θα βρει να μου στείλει
Το θαλα- θαλασσινό τριφύλλι

Ένα χαμόγελο είναι ζωγραφισμένο στα χείλη μου και βαθιά συγκίνηση στην καρδιά μου, ενώ ανοίγω τον υπολογιστή για να ξεκινήσω να γράφω γι’ αυτήν την όμορφη ανθολογία ποιημάτων, Ο Γύρος του Χρόνου με Ποιήματα – Μία ανθολογία ποιήσης για παιδιά.

Ως λάτρης των παιδικών – εικονογραφημένων κατά κύριο λόγο – βιβλίων σάς φέρνω σήμερα αυτό εδώ το διαμαντάκι ως απόδειξη ότι όχι μόνο οι μικροί μας φίλοι αλλά και εμείς οι μεγάλοι μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε ένα παιδικό βιβλίο, να μάθουμε από αυτό και γυρίζοντας και την τελευταία σελίδα του να βγούμε ψηλότεροι. Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον Γύρο του Χρόνου με Ποιήματα, μια ανθολογία ποιημάτων για παιδιά (και μεγάλους!).

Πιάνοντας το τετράγωνο βιβλίο με το κοτσωμένο εξώφυλλο, η εικόνα ενός δάσους στις τέσσερις εποχές του χρόνου αποτυπωμένη σύμφωνα με τη ματιά και τη φαντασία της Σάντρας Ελευθερίου, σε κάνει να θέλεις να ξεκινήσεις άμεσα την ανάγνωση.

Με μεγάλη μου χαρά βρήκα ανάμεσα στα ποίηματα της συλλογής πολύ αγαπημένα μου ποιήματα που θυμάμαι από αναγνώσεις των παιδικών μου χρόνων. Πιο χαρακτηριστικά, θυμάμαι να διαβάζουμε κάποια στιγμή την τάξη στο δημοτικό Τα ζώα του Ιωάννη Πολέμη, αλλά και το Κυκλάμινο του Γιάννη Ρίτσου και το Θαλασσινό Τριφύλλι του Οδυσσέα Ελύτη να συνοδεύουν κάποιες από τις σχολικές μας εορτές.

Ποιήματα που έχουμε συμπεριλάβει σε παλαιότερα editorial του ART.harbour, ποιήματα που αγαπώ πολύ, όπως Το Φως που Καίει του Βάρναλη, αλλά και ποιήματα-ιστορίες που με έχουν σημαδέψει, όπως το Ο Ήλιος και ο Αέρας του Δροσίνη

Κάθε ποίημα μια αφορμή για συζήτηση. Η ανάγνωση παρέα με έναν πιο “έμπειρο” αναγνώστη μπορεί να κάνει το βιβλίο αυτό σήμειο έναρξης για μια εποικοδομητική κουβέντα, να αποτελέσει μια διδακτική εμπειρία για το παιδί. Πρόκειται για μια ανθολογία που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική διδακτική ύλη στα σχολεία.

Θα σταθώ σε ένα δύο σημεία που για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικά, κυρίως λόγω προσωπικών απόψεων και εμπειριών.

Με εντυπωσίασε η επιλογή των ποιημάτων από τη Μαριγώ Αλεξοπούλου, διότι δεν πρόκειται για μια ανθολόγηση “παιδικών”, εύκολων αν θέλετε, ποιημάτων, γραμμένων για παιδιά. Ποιητές όπως ο – δικός μου αγαπημένος Μίλτος Σαχτούρης, ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά και ο Κώστας Καρυωτάκης και ο Νίκος Καββαδίας είναι δημιουργοί, συμβολιστές που καταφέρνουν μέσα σε λίγες γραμμές να χωρέσουν προσωπικά βιώματα, αλλά και αγώνες και σημάδια της πατρίδας μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικό το ότι συμπεριλήφθηκαν τέτοιες φιγούρες ώστε να γίνει μια πρώτη γνωριμία με το νεανικό αναγνωστικό κοινό – αν δεν έχει ήδη γίνει μέσω των σχολικών εγχειριδίων.

www.blackwells.co.ukΚάτι ακόμα, μεγάλης σημασίας είναι η συμπερίληψη ποιητριών. Λίγα γνωρίζουμε (μικροί μεγάλοι) για τη συμβολή των γυναικών στην ελληνική ποίηση. Εκτός από την ξακουστή πλέον ποιητική φωνή της Κικής Δημουλά, γνωρίζουμε επίσης τις: Ρένα Καρθαίου, Λίνα Κάσδαγλη, Μάρω Λοϊζου, Μελισσάνθη, Ρίτα Μπούμη-Παπά. Ενώ συμπεριλαμβάνεται και ένα ποίημα της Μαριγώς Αλεξοπούλου. Δεν μπορούσα παρά να αναφέρω όλα τα ονόματα των ποιητριών που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, γιατί, ακόμη κι αν είναι λίγες στον αριθμό, είναι παρούσες και αξίζει να τις αναζητήσουμε περαιτέρω.

Το βιβλίο είναι ευανάγνωστο και απολαυστικό για τα παιδιά. Η γλώσσα των ποιημάτων έχει απλοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ φυσικά έχει χρησιμοποιηθεί μονοτονικό σύστημα, για διευκόλυνση των μικρών αναγνωστών. 

Είναι γνωστό ότι ένα τραγούδι αποτυπώνεται καλύτερα στη μνήμη, πόσο μάλλον στην παιδική μνήμη που αναζητά συνεχώς το παιχνίδι και τη χαρά. Η ομοιοκαταληξία των ποιημάτων είναι ελκυστική στα παιδικά μάτια που διαβάζουν, ενώ σε συνδυασμό με την εκπληκτική εικονογράφηση έχουμε ένα σπουδαίο combo που κάνει τον Γύρο του Χρόνου με Ποιήματα ένα αναγνωστικό δώρο για τα παιδιά.

Το βιβλίο αυτό είναι μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με μια τέχνη που συχνά παραμελείται. (Αναμφίβολα είναι πολύ πιο σύνηθες να μας προτείνει κάποιος ένα νέο μυθιστόρημα παρά μια νέα ποιητική συλλογή, όπως επίσης είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι οι εκδότες ευκολότερα εκδίδουν έναν νέο συγγραφέα παρά έναν νέο ποιητή. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πάσχουμε από νέους ποιητές, αλλά ότι η απήχηση της τέχνης της ποίησης είναι πολύ λιγότερη από αυτή της πεζογραφίας.) Είναι, λοιπόν, εξαιρετικό να φέρνουμε τα παιδιά μας σε επαφή με την ποίηση νωρίς. Έτσι, δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος όχι μόνο για νέους αναγνώστες, αλλά και για νέους ποιητές.

Η ευφάνταστη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου – μιας από τις αγαπημένους εικονογράφους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως – ζωντανεύει κάθε ποίημα σαν μια σκηνή από παιδική ταινία. 

Ο αναγνώστης (μικρός ή μεγάλος) αγγίζει το χαρτί που φαίνεται σαν ανάγλυφη επιφάνεια, με λαχτάρα γυρνά τη μια σελίδα μετά την άλλη. Μια έκπληξη που ακολουθεί είναι το κάθε ποίημα, η κάθε εικόνα. Οι γκρίζες τρίχες από τα μαλλιά και τα γένια του Χειμώνα μπλέκονται στα δάχτυλά μας καθώς γυρνάμε τις σελίδες και περνάμε από εποχή σε εποχή, τα ανταριασμένα κύματα που ο κυρ Βοριάς φέρνει στη θάλασσα μάς ταρακούν για τα καλά, φτερνίσματα τώρα έρχονται στις μύτες μας από τις ανοιξιάτικες Παπαρούνες, ενώ ο φωτεινός Ήλιος του καλοκαιριού μάς τυφλώνει, μας ζεσταίνει, ένω διαβάζουμε πια με τα μάτια μας μισόκλειστα ένα φθινοπωρινό φυλλαράκι πέφτει τώρα στον ώμο μας και μας τρομάζει!

Οι λεπτομέρειες της εικονογράφησης, όπως η επιλογή διαφορετικών συμβόλων κατά την αρίθμηση των σελίδων (πότε είναι ένα λουλουδάκι πότε ένα μικρό ψαράκι, ανάλογα με την εποχή), αλλά και οι επιλογή της γραμματοσειράς και των χρωμάτων σε τίτλους, ποιήματα και συγγραφείς είναι μικρές αποδείξεις για το πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει στο βιβλιαράκι που έχετε στα χέρια σας.

Δε χρειάζεται να με ρωτήσετε αν το απόλαυσα αυτό το βιβλίο, η ερώτηση είναι εσείς πότε θα το πιάσετε στα χεράκια σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μικροί μου φίλοι; 🙂

 

*Ευχαριστώ την Άννα, που κάθε φορά φέρνει στη βιβλιοθήκη μου ακριβώς το νέο μέλος που λείπει.

Μπορείς να βρεις τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου στα stories του Instagram του ART.harbour. Απλά αναζητήσετέ την στα highlights με τίτλο #bookstories!

Ακολούθησε το ART.harbour και κέρδισε
2 Αντίτυπα του βιβλίου “Ο γύρος του κόσμου με ποιήματα”!

Facebook

Instagram

ή

Απλώς κάνεις κοινοποίηση το άρθρο σε κάποιο social λογαριασμό σου και αφήνεις εδώ ένα σχόλιο!

Καλή επιτυχία!


Ο γύρος του κόσμου με ποιήματα

Μαριγώ Αλεξοπούλου (ανθολόγηση)

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2019

1 ΣΧΟΛΙΟ

Εσύ τι λες;

Please enter your comment!
Please enter your name here