Μία μοναδική ιστορία φονικού μυστηρίου. Ο ντετέκτιβ και αφηγητής της ιστορίας μας, Christopher Boone, είναι ένας 15χρονος με σύνδρομο Asperger.The Curious Incident of the Dog in the Night-time, Mark Haddon ~ 2014
@sisticsingapore
Μία μοναδική και ιδιαίτερη ιστορία φονικού μυστηρίου. Ο ντετέκτιβ και αφηγητής της ιστορίας μας, Christopher Boone, είναι ένας 15χρονος νεαρός με σύνδρομο Asperger (μία μορφή αυτισμού).

Φοβερά οργανωτικός, ακολουθώντας αυστηρά συγκεκριμένα μοτίβα, λίστες και με μοναδική οδό του την απόλυτη αλήθεια, μάς οδηγεί σε μία πορεία εύρεσης του ενόχου. Μισεί το κίτρινο και το καφέ, ενώ καθορίζει τις μέρες και καλές και κακές ανάλογα με τη δική του ξεχωριστή μέθοδο. Δεν αντέχει οποιασδήποτε μορφής άγγιγμα, ενώ δεν έχει πότε απομακρυνθεί από το σπίτι ολομόναχος. Όταν, όμως, το μυστήριο συμβαν με τον σκύλο λαμβάνει χώρα τα μεσάνυχτα, αποφασίζει να δρομολογίσει ένα τρομακτικό ταξίδι που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή του και τους γύρω του.

Χαρακτήρες:

Christopher John Francis Boone: πρωταγωνιστής – αφηγητής
Ed Boone: ο πατέρας του Christopher’s father
Judy Boone: η μητέρα του Christopher
Siobhan: η βοηθός του Christopher στο σχολείο, και μέντοράς του
Roger Shears: ένας γείτονας
Eileen Shears: η γυναίκα του κου Shears
Mrs Alexander: γειτόνισσα του Christopher
Rhodri: υπάλληλος του Ed Boone
Toby: ο αρουραίος κατοικίδιο του Christopher
Wellington: το μαύρο poodle της κας Shears

Ξεκινώντας από τα πολύ πρακτικά, που είναι η γλώσσα και η ροή του βιβλίου, το The Curious Incident of the Dog in the Night-Time είναι γραμμένο σε σύγχρονα Αγγλικά, η ροή του λόγου είναι εξαιρετική και μαζί με την απολαυστική ιδιαιτερότητα της αφήγησης του Christopher η ανάγνωση γίνεται εύκολη, γρήγορη και ευχάριστη.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, μέσα από τα μάτια του 15χρονου Christopher John Francis Boone από το Swindon. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αν και παρουσιάζει στοιχεία αυτισμού, ο Βρετανός συγγραφέας αργότερα ανέφερε στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για το σύνδρομο Asperger, αλλά για ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την ένταξη και το ανήκειν, για ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο με έναν δικό τους ιδιαίτερο και μαγικό τρόπο. Μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είναι ότι τα κεφάλαια του βιβλίου απαριθμούνται με την ιδιαίτερη σειρά των πρώτων αριθμών, ενώ ο αφηγητής χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “μαθηματικό με κάποιες δυσκολίες συμπεριφοράς”.

Εκτός από διθυραμβικές κριτικές το βιβλίο κέρδισε επίσης το βραβείο Whitbread Book – Best Novel and Book of the Year, το Guardian Children’s Fiction Prize, και ο Haddon το Commonwealth Writers’ Prize – Best First Book.


The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Mark Haddon

Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Vintage Publishing, 2014
Σελίδες: 288

Εσύ τι λες;

Please enter your comment!
Please enter your name here