Η Συνείδηση του Υπερβολικού Συναισθήματος: ζωγραφική και ποίηση & People and Places | Νέες Εκθέσεις στο European Centre από 18 Οκτωβρίου 2019

778

Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν την  έκθεση ζωγραφικής και ποίησης της Ελένης Μαρμάρου με τίτλο: «Η Συνείδηση του Υπερβολικού Συναισθήματος: ζωγραφική και ποίηση» και την έκθεση φωτογραφίας του Ευάγγελου Μπάρκα με τίτλο: «People and Places» την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο ΤΗΕ EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα.

«Η Συνείδηση του Υπερβολικού Συναισθήματος: ζωγραφική και ποίηση»

Σε αυτό το πρώτο, αλλά καθόλου δειλό, βήμα έκθεσης της δημιουργίας και της συνείδησής της, η καλλιτέχνης παίρνει το ρίσκο να μας κάνει μάρτυρες μιας προσωπικής αφήγησης τόσο βαθιά αληθινής που μας παρασύρει στη δύνη της. Ο λόγος και η εικόνα αναμιγνύονται και αποκτούν σημειολογική συνάφεια, μια σπουδή στο συναισθηματική αιτιότητα. Ένα ταξίδι διερεύνησης της έκφρασης αναφορικά με τις προσλαμβάνουσες, όπου λέξεις και χρώματα είναι απλά τα εναύσματα.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:
Κάποτε η Stella Adler είπε πως «η ζωή χτυπάει και συνθλίβει την ψυχή; η τέχνη σου θυμίζει πως έχεις ψυχή». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο επέλεξε η Ελένη Μαρμάρου να σπουδάσει αρχιτεκτονική, επειδή η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι τέχνη. Συνδέει με αρμονία την αισθητική ποιότητα με τη λειτουργικότητα. Είναι εθισμένη στη δημιουργία, σε όλες τις εκφάνσεις της, η ζωγραφική όμως την έχει κερδίσει από το γεγονός ότι αποτυπώνει αλήθεια, αλλά όχι απαραίτητα λογική. Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι ακριβώς ο ίδιος με τον ρόλο του εραστή. «Αν σε αγαπώ, πρέπει να σε κάνω να νιώσεις τα πράγματα που δεν βλέπεις», όπως ο είπε ο James Baldwin.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι κυρίως λάδι, ακρυλικό, φυσικές χρωστικές ουσίες και κάρβουνο. Στα τελευταία της έργα έχει υιοθετήσει την τεχνική του ντεκουπάζ και του pouring.

Λατρεύει επίσης τη γραφή, κάτι που την οδηγεί στο να συνδέει πολλά από τα ζωγραφικά της έργα με ποιήματά της, δημιουργώντας μια σχέση ανατροφοδότησης της εικόνας με το λόγο. Ο αέναος αυτός διάλογος δημιουργεί κοινούς τόπους· τόπους στους οποίους καλλιεργείται το συναίσθημα και γεννιέται το όνειρο. Το όνειρο το οποίο τελικά σε οδηγεί στην αθανασία του πνεύματος. Η ύλη δύναται να μην μπορεί να ακολουθήσει αλλά τελικά παρασύρεται από το πνεύμα.

Για την Ελένη Μαρμάρου, καλλιτέχνης δεν είναι αυτός ο οποίος βάζει χρώματα πάνω στον καμβά, γράφει ένα κείμενο ή παίζει τις σωστές νότες σε ένα μουσικό όργανο, καλλιτέχνης είναι αυτός που τολμά να στείλει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση συνειδητοποίησης, που οι ίδιοι δεν έχουν τολμήσει να φτάσουν από μόνοι τους ακόμη.

*

«People and Places»

Στη φωτογραφική αυτή έκθεση παρουσιάζονται καθημερινές σκηνές ανθρώπων από το Μαρόκο, το Μεξικό και την Ινδία που ταξιδεύουν το θεατή και δείχνουν την ομορφιά που μπορεί να συναντήσει κάποιος ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου.

O Ευάγγελος Μπάρκας καταφέρνει μέσα από τα χρώματα και την ατμόσφαιρα των φωτογραφιών του να δημιουργεί στους θεατές πολλά και ποικίλα αισθήματα. Τα φωτεινά χρώματα των τοπίων, σε συνδυασμό με τις σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούνε κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που έχει φωτογραφίσει, δημιουργούν μια περίεργη ισορροπία. Έτσι η μελαγχολία και η χαρά συνυπάρχουν σε ένα δίπτυχο το οποίο κυριαρχεί σε αυτή την έκθεση, όπως και στη ζωή μας.

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι την και Κυριακή 10 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


THE EUROPEAN CENTRE: Μητροπόλεως 74, Αθήνα, τηλ. 210 3428511

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 2019, 19.00-22.00.
Διάρκεια εκθέσεων: 18/10/2019 – 10/11/2019
Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00 – 21.00

Promote NOW!

Εσύ τι λες;

Please enter your comment!
Please enter your name here