READING

surREALme: 18 + 1 Ερωτήσεις στην Νάνα Παπαδάκη...

surREALme: 18 + 1 Ερωτήσεις στην Νάνα Παπαδάκη

Η Νάνα Παπαδάκη είναι ηθοποιός και ποιήτρια. Γεννήθηκε μια νύχτα στην Αθήνα. Όταν κάποιος της είπε ότι τα μάτια μας πρέπει να γυρίσουν ανάποδα και να κοιτάξουν προς τα μέσα αγάπησε τις λευκές σελίδες. Και την εντιμότητα. Ασχολείται με το θέατρο και την ποίηση. Κάθε μέρα μαθαίνει να ζει. Της αρέσουν οι άνθρωποι. Αν δεν ήταν αυτό που είναι θα ήταν μια θάλασσα μικρή.

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το πρόσωπο της μητέρας μου.

Ο αγαπημένος μου παιδικός (λογοτεχνικός) ήρωας ήταν ο ενήλικος κόσμος, όταν έπαυε να με κοιτάει σαν να ‘μουν παιδί. Τα παιδικά βιβλία δε με ενθουσίαζαν. Μου άρεσε, όμως, να ακούω τα παραμύθια και τις ιστορίες, τη φωνή και την ανάσα των αφηγητών.

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι από το πατρικό μου σπίτι ήταν ένα μεγάλο, παλιό λεξικό, το οποίο πήρα μαζί μου αργότερα στο δικό μου σπίτι.

Με εντυπωσίασε, τότε, η ταξινόμηση των λέξεων με αλφαβητική σειρά, το πέρασμα από τη μία λέξη στην άλλη, χωρίς να βγαίνει νόημα, ο πλούτος της γλώσσας μας, και καθώς ήταν παλιό κι οι σελίδες κιτρινισμένες και φθαρμένες ήταν σαν να έκανα ανασκαφές.

Το πρώτο βιβλίο που αγόρασα με δικά μου χρήματα ήταν ο «Λύκος της Στέπας» του Έρμαν Έσσε.

Αν μπορούσα να επέμβω, να αλλάξω την πλοκή ή το εξώφυλλο ή και τα δύο σε ένα αγαπημένο λογοτεχνικό έργο αυτό θα ήταν ένα θεατρικό έργο ή και περισσότερα. Θα εστίαζα στα δευτερεύοντα πρόσωπα, καταδικασμένα σε σιωπή ή σε λιγοστά λόγια συνήθως και οι πρωταγωνιστές θα μεταφέρονταν στο βάθος. Θα άλλαζα λοιπόν π.χ. στις «Τρεις Αδελφές» τις πρωταγωνίστριες και θα έδινα τον λόγο στην Ανφίσα, στους «Παραθεριστές» στον Βλας, στον «Ορέστη» πρωταγωνιστής θα ήταν ο Πυλάδης και η Άλκηστις θα άρχιζε να μιλάει ακατάπαυστα έχοντας μόλις επιστρέψει από τον Άδη για να μας πει τι είδε εκεί και σε ποια σιωπή μυήθηκε.

Αν μπορούσα να συναντηθώ με τον αγαπημένο μου συγγραφέα θα διάλεγα τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Θα μιλούσαμε, θα πίναμε πολύ κι όταν θα τον έπαιρνε ο ύπνος απ’ το πιοτό, εκείνος θα μεθούσε πρώτος, λέει, θα συναντιόμουν με τη Λου Αντρέας- Σαλομέ και την Αναΐς Νιν, τις οποίες επίσης θα είχα προσκαλέσει στη συνάντηση, αλλά κρυφά.

Θα πηγαίναμε σε ένα μικρό ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα. Οι πινακίδες, ορατές μόνο σε μας, θα οδηγούσαν σε μια παραλία στην άκρη του κόσμου.

Θα έφερνα στην παρέα τον αγαπημένο μου ηθοποιό Θανάση Βέγγο για να γνωριστούν επιτέλους με τον Αλέξανδρο  Παπαδιαμάντη και να βιντεοσκοπήσω τη μοναδική απαγγελία του Βέγγου σε ένα κείμενο του Παπαδιαμάντη, μάλλον στο «Όνειρο στο κύμα». Θα άφηνα την κάμερα να γράφει, όσο θα συναντιόμουν με τις δύο γυναίκες και απ’ αυτήν τη συνάντηση θα προέκυπτε μια ταινία μεγάλου μήκους με Παπαδιαμάντη, Βέγγο, Σαλομέ και Νιν με τίτλο που αναζητείται.

Η συνάντηση θα γινόταν κάτω από άκρα μυστικότητα το καλοκαίρι μιας χρονιάς με δεκατρία φεγγάρια.

Τη βιογραφία μου θα ήθελα να τη γράψει ένα άλογο.

Αν μπορούσα να έχω γράψει ένα οποιοδήποτε βιβλίο (ενός άλλου συγγραφέα) θα επέλεγα τα «Άσματα του Μαλντορόρ» του Λωτρεαμόν.

Θα το δημοσίευα με το ψευδώνυμο του ψευδώνυμου, άρα με το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, Ιζιντόρ Ντυκάς και με τον τίτλο «Η αντίστροφη παιδαριώδης πλευρά των πραγμάτων».

18 + 1 Ερωτήσεις στην Νάνα Παπαδάκη, της Ελένης Γαλάνη. Η Νάνα Παπαδάκη γεννήθηκε μια νύχτα στην Αθήνα. Όταν κάποιος της είπε ότι τα μάτια μας...Νάνα Παπαδάκη συνέντευξη

Η προσωπική μου απαραίτητη βιβλιοθήκη πέντε βιβλίων αποτελείται από βιβλία που έχουν σχέση με το θέμα, το οποίο με απασχολεί σε κάθε φάση της ζωής μου. Πάντως για το καλοκαίρι έχω επιλέξει μία μικρή φορητή βιβλιοθήκη: «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, «Selected Poems» του John Donne, ξανά τα «Άσματα του Μαλντορόρ» του Λωτρεαμόν και δύο μελέτες για τον Σαίξπηρ, του Tony Howard και του Jan Kott.

{Στο σουρεαλιστικό παιχνίδι που ακολουθεί, το δεύτερο σκέλος γράφτηκε χωρίς τη γνώση του πρώτου}

Όλες οι καρακάξες είναι φλύαρες επομένως το δέντρο φλέγεται και φλέγεται.

Αν μια νύχτα με ολόγιομο φεγγάρι έπαιζε η μπάντα του δήμου μια παράξενη μουσική το χιόνι θα έπλεκε την μπλε γέννηση ως τον τροχό.

Πώς πεθαίνει ένα σκιάχτρο; Σαλεύοντας την ουρά των κυμάτων στο πέρα μάτι μιας παλάμης.


«ΤΟ ΠΥΡΩΜΕΝΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΚΑΜΠΟ»

Το αγαπημένο μου έργο τέχνης είναι ένας πίνακας που απεικονίζει έναν μεγάλο βράχο. Σε αυτό τον βράχο που σκάει μέσα από τη θάλασσα κατοικούν άνθρωποι. Δεν ξέρουμε σε ποιο στάδιο της ζωής ανήκουν. Στην είσοδο του βράχου υπάρχει μια βάρκα μ’ έναν άνδρα που την οδηγεί. Είναι ντυμένος στα λευκά.

Εάν θα άλλαζα κάτι σε αυτόν τον πίνακα θα ήταν το εξής: στην αριστερή πλευρά του βράχου, έτσι όπως ορθώνεται κάθετος στην θάλασσα, θα τοποθετούσα ένα γκράφιτι. Στο γκράφιτι θα έγραφε: «Κουφάλες έρχεται θάλασσα» – μια φράση από την θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Δυστυχία», στην οποία αυτή την περίοδο παίζω – στο θέατρο Φούρνος.

Η Νάνα Παπαδάκη είναι ηθοποιός και ποιήτρια. Αυτή την περίοδο και μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2018 θα την βρείτε στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα) να παίζει στην παράσταση «Δεσποινίς Δυστυχία» (κείμενο του Τσιμάρα Τζανάτου,  σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2018)

Επιμέλεια/ Φωτογραφία: Ελένη Γαλάνη

H φωτογράφιση έγινε στην παραλία Μικρό Καβούρι. Τα αντικείμενα με τα οποία φωτογραφίζεται η Νάνα Παπαδάκη είναι χειροποίητα κατασκευασμένα από την ίδια με ξύλα από τη θάλασσα.

{Για το παιχνίδι «Εξαίσιο πτώμα» (πρόταση σε εισαγωγικά) συνεργάστηκε ο Γιώργος, που βρισκόταν στον χώρο κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης}


Γεννήθηκα στην ΑΘήνα, αλλά κατοικώ στο κεφάλι μου, αλλάζοντας πόλεις διαρκώς. Η ηλικία μου αυξάνει εξακολουθητικά – χωρίς να με προσδιορίζει. Μου αρέσουν τα υπερατλαντικά ταξίδια, η Καταστασιακή Διεθνής, η ανατροπή (σε χρόνο που δεν το περιμένει κανείς - ούτε εγώ), το boho - chic και η τέχνη σε όλες τις μορφές της. Θέλω να ακούω μουσική 24/7. Αγαπάω τα καλοκαιρινά καπέλα και τους βυθούς (κάθε είδους). Αν δεν ήμουν αυτό που είμαι θα ήμουν μια νότα σε τζαζ παρτιτούρα για σαξόφωνο -του Sonny Rollins. Θα με βρείτε στα βιβλία, την ιστοσελίδα και στο blog μου.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com