Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ «Δημιουργείς αντλώντας από τη ζωή και ζεις αντλώντας από τη δημιουργία.»: Η...

«Δημιουργείς αντλώντας από τη ζωή και ζεις αντλώντας από τη δημιουργία.»: Η Λένα Κιτσοπούλου στο ART.harbour και τη Λία Τσεκούρα

Πώς θα θέλατε να φύγει ο θεατής από την παράσταση; - Χαρούμενος, χαμογελαστός, χορτασμένος, συγκινημένος, ενθουσιασμένος, τρελλαμένος, χορεύοντας, τραγουδώντας, πετώντας. Πάντως, όχι τρέχοντας!

68

Με αφορμή τις μουσικές παραστάσεις «Bang-Bang 2″ στο PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Upstairs με τον Δώρο Δημοσθένους, η Λένα Κιτσοπούλου μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και μυστικά αυτής της επιτυχημένης συνταγής…

Πώς θα ερμηνεύατε τον τίτλο της παράστασης BangBang 2;

Σαν το σίκουελ του BangBang 1. Κάτι σαν, Ράμπο – Η επιστροφή. Ο Δώρος και η Λένα έξι μήνες μετά.

Υπάρχει κάτι νέο που θεωρείτε ότι προβάλλετε μέσα από την παράσταση αυτή;

Το νέο είναι ότι ενώνουμε και πάλι τις δυνάμεις μας. Ότι προερχόμενοι από δύο διαφορετικούς χώρους και έχοντας ο καθένας από μας μια προσωπική πορεία και αισθητική, ψάχνουμε να δούμε αν τελικά η επικοινωνία που έχουμε σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει και κάτι καλλιτεχνικά ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα είναι ανανεωμένο κι εμείς νομίζω πιο ευέλικτοι, πιο άνετοι, έτοιμοι και για επόμενα bang.

Σύμφωνα με το βιογραφικό σας, τυπικά είστε σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Νιώθετε ότι μεταφέρετε στην παράσταση αυτή στοιχεία που να εμπλέκουν αυτές τις 3 σας ιδιότητες και με ποιον τρόπο;

Φυσικά κουβαλάω τον εαυτό μου και όταν τραγουδάω. Κουβαλάω τις ιδιότητες αυτές ακόμα κι αν στέκομαι και δεν κάνω τίποτα. Δε γράφω κείμενα για την παράσταση αυτή, ούτε σκηνοθετώ τίποτα, ούτε παίζω ως ηθοποιός. Κι αυτό επειδή η γλώσσα της συγκεκριμένης παράστασης είναι η μουσική. Υπάρχει μία τρομερή μπάντα, υπάρχει ενορχήστρωση, υπάρχει η μαγική φωνή του Δώρου. Για μένα όλα αυτά συνθέτουν την παράσταση. Δεν της χρειάζεται κάτι περισσότερο. Η δική μου έξτρα εισβολή εκεί μέσα είναι αυτό που εγώ θεωρώ συγγραφή και σκηνοθεσία σε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα που κάνουμε. Οτιδήποτε περισσότερο από την ενέργειά μου, τη χαρά μου, την όρεξή μου, τη σχέση μου με τον Δώρο και τον τρόπο με τον οποίο εγώ εισπράττω όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μου και ερμηνεύω κάποια τραγούδια, θα ήταν περιττό σε αυτή τη φάση. Δε θα μου άρεσε αισθητικά. Θα μου φαινόταν φλυαρία.

Ποιο ήταν το έναυσμα της παράστασης Bang Bang 2;

Ήταν η χαρά που πήραμε από το 1. Η μεγάλη προσέλευση κόσμου, άνθρωποι που θέλανε να το δούνε και δεν το είδανε. Αισθανθήκαμε ότι υπάρχει συνέχεια κι ότι δεν έκλεισε αυτός ο κύκλος.

Ποια στοιχεία σας ενώνουν και ποια σας χωρίζουν με τον Δώρο Δημοσθένους;

Υπάρχει ανάμεσά μας μία φιλία χρόνων, απ’ αυτές που έχει κανείς με ελάχιστους ανθρώπους στη ζωή του. Αυτό για να υπάρξει και για να αντέχει, σημαίνει ότι υπάρχει αγάπη. Και η αγάπη είναι πολλά πράγματα. Είναι θαυμασμός, είναι εκτίμηση. Εγώ αισθάνομαι περήφανη, που ο Δώρος είναι φίλος μου. Αισθάνομαι περήφανη όταν τραγουδάει.

Μας δένουν πολλές ιστορίες, πολλές νύχτες, έχουμε πολλές κοινές αναφορές σε πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος, πολλές κοινές εμπειρίες. Είναι λίγο σαν να έχουμε μεγαλώσει μαζί. Σίγουρα διαφέρουμε σε πολλά, είμαστε άλλοι άνθρωποι, έχουμε άλλον τρόπο έκφρασης, άλλο στίγμα και άλλο ύφος ο καθένας καλλιτεχνικά, αλλά αυτό δε σε χωρίζει από τον άλλον. Αν θαυμάζεις τον άλλον για αυτό που είναι και γι’ αυτά που κάνει, τότε η διαφορετικότητα σε ενώνει ακόμα περισσότερο.

Μέσα από την παράσταση, αντιλαμβάνομαι ότι μας παρουσιάζετε τη μουσική όπως είναι, μία και μοναδική. Με ποιον τρόπο το επικοινωνείτε;

Σε κάθε ζωντανή τέχνη, ο τρόπος να επικοινωνήσεις με τους άλλους είναι κατ’ αρχάς η απόφαση να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου. Πρέπει να σε αφορά πολύ αυτό που κάνεις εκείνη την ώρα και αυτό που λες. Πρέπει να πιστεύεις πολύ. Πρέπει να είσαι παρών με όλο σου το είναι. Μόνο μία τέτοια στάση και συμπεριφορά νομίζω ότι έχει ελπίδες να επικοινωνήσει με κάποιον τρίτο.

Τι συναισθήματα και τι βιώματα σας κληροδότησε η προετοιμασία αυτού του δρώμενου;

Εγώ κέρδισα και κερδίζω πάρα πολλά πράγματα σε μουσικό επίπεδο. Περιτριγυρίζομαι από άριστους μουσικούς, από ανθρώπους πολύ υψηλού επιπέδου στην τέχνη τους και από τον Δ. Δημοσθένους, ο οποίος καταλαβαίνει τη φωνή του καλύτερα κι από τον εαυτό του.

Όλα αυτά, για μένα, που μου αρέσει να τραγουδάω, είναι δώρο. Μαθαίνω συνέχεια ακούγοντας. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, με την έννοια ότι μου χαρίζεται ένα τρομερό μουσικό σεμινάριο σε κάθε πρόβα και σε κάθε παράσταση. Πέρα από αυτές τις δωρεάν σπουδές, κερδίζω μία τέλεια συνεργασία, μία ακόμα εμπειρία πάνω σε μία σκηνή, το οποίο για μένα σημαίνει μία ακόμα ζωή.

Ποια είναι τα βιώματα που σας ενώνουν με αυτά τα τραγούδια και την εποχή που αυτά σηματοδοτούν;

Με τον Δώρο ανήκουμε στην ίδια γενιά και έχουμε και κατά κάποιον τρόπο κάτι συγγενικό στον τρόπο μεγαλώματος. Όταν γνώρισα την οικογένειά του και πήγα στην Κύπρο, αισθάνθηκα κάτι πολύ οικείο, μία πολύ γνώριμη ασφάλεια.

Τα τραγούδια αυτά είναι ό, τι ακούγαμε στην εφηβεία ή τα παιδικά μας χρόνια από το ραδιόφωνο. Υπάρχουν στο πρόγραμμα τραγούδια που μας θυμίζουν ένα πάρτυ, έναν έρωτα ή ακόμα και μία μουντή μέρα στο πατρικό σπίτι που ελπίζεις να συμβεί κάτι πολύ μεγάλο και σπουδαίο στη ζωή σου και ένα τραγούδι από το ραιοφωνάκι της κουζίνας σε κάνει να νιώθεις ότι πράγματι θα συμβεί το θαύμα.

Είναι τραγούδια με τα οποία χορέψαμε, πονέσαμε, είναι κυρίως μία 80’s εποχή, είναι το πριν της, το μετά της, είναι ό, τι μας έχει διαμορφώσει σε στιγμές που τα τραγούδια από μόνα τους  ‘’ καθόντουσαν’’ πάνω σε αληθινές στιγμές της ζωής σου, χωρίς εσύ να προλαβαίνεις να κρίνεις αν είναι καλά ή κακά. Τραγούδια που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα πάνω σε μνήμες και συμβάντα.

Τα βιώματα δημιουργούν τα τραγούδια ή τα τραγούδια δημιουργούν τα βιώματα;

Και τα δύο πιστεύω. Αναλόγως σε ποια μεριά στέκεσαι. Δημιουργείς αντλώντας από τη ζωή και ζεις αντλώντας από τη δημιουργία.

Πώς θα θέλατε να φύγει ο θεατής από την παράσταση;

Χαρούμενος, χαμογελαστός, χορτασμένος, συγκινημένος, ενθουσιασμένος, τρελλαμένος, χορεύοντας, τραγουδώντας, πετώντας. Πάντως, όχι τρέχοντας!

(γέλια)

Ο τελευταίος λόγος είναι δικός σας! Μπορείτε να εκφράσετε αυτό που επιθυμείτε, ό,τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο, ώστε να σας ακούσουν φίλοι, συνεργάτες, κριτικοί..

Φίλοι συνεργάτες, φίλοι κριτικοί, φίλοι Έλληνες, φίλοι από όλα τα κράτη του κόσμου, φίλοι της ζωής και του θανάτου, φίλοι της μουσικής, φίλοι του Δώρου και της Λένας και άνθρωποι που το όνειρό σας είναι να γίνεται φίλοι του Δώρου και της Λένας, ελάτε να μας δείτε, πόσο γελάμε, πόσο τραγουδάμε και πόσο φίλοι είμαστε!!! Εχθροί, μην έρθετε. Ούτε να περάσετε απ’ έξω. Δε σας θέλουμε. Να πάτε στους φίλους σας! Αν έχετε. Που αποκλείεται να έχετε. Γιατί όποιος είναι εχθρός του Δώρου και της Λένας είναι κακός. Και οι κακοί δεν έχουν φίλους. Είναι μόνοι.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Λία Τσεκούρα
H Λία Τσεκούρα εδώ και 25 χρόνια διδάσκει και αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτισμικής αγωγης σε ένα ευρύ πολιτισμικό φάσμα, όπου αγκαλιάζει τη μουσική, τον λόγο, το δράμα, την κίνηση, τον ρυθμό και διοργανώνει παιδικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Βασικός σκοπός των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων είναι η δημιουργία μουσικής παιδείας και γενικότερα πολιτισμικής έκφρασης μέσω της βιωματικής μάθησης. Λία Τσεκούρα Dipl. in Piano and Theory of European Music Ba. in Hellenic Culture and Civilization

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here