Μοιραστείτε

Στα πλαίσια της κυκλοφορίας του πρώτου της δίσκου Ode to self, η Μάρλια Τομπάζου σε μια ιδιαίτερη βραδιά σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο, το Quilombo, πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό live αφού, εκτός από τα κομμάτια του δίσκου, διασκεύασε παραδοσιακά κυπριακά και βουλγάρικα τραγούδια.

Επί σκηνής βρέθηκε παρέα με τον βιολονίστα Στέφανο Φίλο, συνεργάτη των Alcalica και μέλος των ElectroBalkana και τον Βαγγέλη Κρητικό στα τύμπανα, μέλος των Alcohol και των Circo Cachivache.

To ART.harbour δήλωσε το παρόν σε μία ακόμη ξεχωριστή βραδιά, και στα πλαίσια της ζωντανής της εμφάνισης, συνομίλησε με τη Μάρλια Τομπάζου εξερευνώντας στοιχεία του δίσκου και του εαυτού της.

Μια γλυκια ερμηνευτρια, ενας συμπαντικοσ ταξιδιωτης

Ο λόγος που επέλεξες τον συκεκριμένο τίτλο για το δίσκο σου;
Η ωδή στον εαυτό μας είναι ένας εορτασμός του εαυτού μας. Με τον απόηχο της αγάπης, όχι του εγωισμού.

Σκέψου εκείνο που λένε στις πτήσεις «φορέστε πρώτα εσείς οι ίδιοι τη μάσκα οξυγόνου και μετά βοηθήστε τον διπλανό σας». Οπότε με τον πλέον αλτρουιστικό τρόπο, προσφέρω πρώτα σε μένα για να μπορώ να αναπνέω, να έχω οξυγόνο, να είμαι καλά, να είμαι ο εαυτός μου (όχι κάποια μάσκα που φόρεσα ηθελημένα ή μη, αλλά εγώ, ο αληθινός εαυτός μου) κι έπειτα, μέσα από αυτό που βιώνω, προσφέρω απλόχερα σε αυτούς που βρίσκονται γύρω μου.

Εκφράζει προσωπικά βιώματα ή αντικατοπτρίζει κομμάτι της κοινωνίας;

Πρόκειται για προσωπικά βιώματα τα οποία μαθαίνω (κι η ζωή μού δείχνει) πως βιώνουν κι άλλοι. Δεν απέχουμε και πολύ τελικά ο ένας απ’ τον άλλον. Είμαστε φτιαγμένοι απ’ το ίδιο υλικό και τις περισσότερες φορές κάτι που ισχύει για μένα ισχύει και για σένα, και το αντίθετο.

Πρόκειται για ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, το οποίο κάποιοι άνθρωποι βλέπουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους και κάποιοι άλλοι ίσως και να αγνοούν. Οπότε έχω την εντύπωση ότι αντικατοπτρίζει τους πάντες, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, απλά ο καθένας από μας βρίσκεται σε άλλο στάδιο χρονικά σ’ αυτό το ταξίδι του.

Ξέρω ότι ταξιδεύεις πολύ και σε κάθε μέρος που βρίσκεσαι παρουσιάζεις το έργο σου με διαφορετικούς καλλιτέχνες. Η ποικιλομορφία στις εκάστοτε συνεργασίες, για το ίδιο project, αλλοιώνει την ποιότητα και το ύφος του έργου;

Δεν πιστεύω ότι αλλοιώνεται η ποιότητα του έργου. Σίγουρα αλλάζει το ύφος, πλάθεται κάτι καινούριο. Αυτό που ένιωσα από την αρχή, που απέδιδα τα δικά μου κομμάτια με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά που τα έπαιζα live, ήταν ότι μου ήταν εύκολο να αποστασιοποιούμαι από την αυθεντική εκδοχή και να τα χρησιμοποιώ ως όχημα.

Αυτό με οδήγησε στο ότι θα μπορούσε να αλλάζει ακόμα και η ενορχήστρωσή τους, ακόμα και οι μουσικές φράσεις που παίζει ο κάθε μουσικός. Είναι μια λεπτή γραμμή μεταξύ δομής και αυτοσχεδιασμού. Κι έπειτα είναι ένα μεγάλο σχολείο το να παίζω με αξιόλογους μουσικούς που βάζουν στο τραπέζι της μουσικής συνύπαρξής μας σημεία και λεπτομέρειες από το δικό τους πρίσμα.

Αναζητήστε και ανακαλύψτε το Marlia Project. Μια Ωδή στον Εαυτό. Ένα κάλεσμα στην ανθρώπινη συνύπαρξη. Με ουσιαστικό και ανιδιοτελή τρόπο. Το επόμενο ταξίδι ας ξεκινήσει, λοιπόν, απ’ την καρδιά.

 

PLAYLIST ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

A way out
Every day I walk around
Koop island blues
Za ve di me
Never believe that you’re complete
Cosmic dweller
Το γιασεμί
As the day
Things that matter
Babel
In a manner of speaking
Exper-cre
Zeibekanymore
All we yoga
Guns of Brixton
The sharks come closer (Βαγγέλη)
Έλα κορού να δούμε τα μαύρα σου τα μάθκια
Just once dear
Μαντι-λάγνο (Στέφανου)
Gurya beli belo platno
Hyperballad
Ode to self
encore: Δεν έχω άλλη υπομονή
Οι άνθρωποι δεν έχουν ταμπέλες. Είναι αυτό που γουστάρουν περισσότερο. Μετά από 15 χρόνια στον χώρο της μηχανολογίας βρίσκομαι εγκλωβισμένος στο απέραντο σύμπαν των τεχνών. Λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος, θέατρο και προσφάτως σπουδαστής φωτογραφίας. Τρελαίνομαι για film noir, συναυλίες, κάμπινγκ με καλή παρέα και τρέξιμο στη φύση. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα με απήγαγαν οι εξωγήινοι, θα συναντούσα τον Elvis και θα έγραφα την αυτοβιογραφία του. Dream as if you'll live for ever, live as if you'll die tomorrow.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here