READING

FOAM: Σε ρυθμούς indie, pop με ηλεκτρονικούς ήχους...

FOAM: Σε ρυθμούς indie, pop με ηλεκτρονικούς ήχους επένδυσης

Οι Foam, με τους παιχνιδιάρικους ήχους τους, φιλοξενούνται στο ART.harbour με αφορμή το Athens Dreams Pop που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο six d.o.g.s.

Σε ρυθμούς indie-pop με ηλεκτρονικούς ήχους επένδυσης, οι Foam, ανασταίνουν εαυτούς και αναμνήσεις της περασμένης εφηβείας μας, που για πάντα θα γρατζουνάει τη συνείδησή μας για εκείνον τον θαμμένο ενθουσιασμό της αθωότητας…

Η μουσική τους είναι απολαυστικά ενοχλητική στα συναισθήματα που προκαλεί. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ξεθάβει αυτά τα πολύχρωμα μείγματα από ξέχειλες πολυποίκιλες παλέτες, ελπιδοφόρα πλάνα της εφηβείας, γεμάτα από περηφάνια, ανυπομονησία, πείσμα, αγνότητα, αντικομφορμισμό για ένα μέλλον όπου τα πάθη και τα λάθη είναι σκιάσεις στην εικόνα που εύκολα απενεργοποιούνται από τις ρυθμίσεις επεξεργασίας.

Σε δεύτερο στάδιο, η μουσική τους κάνει σύγχρονη πραγματικότητα αυτά τα όνειρα, καθώς ξεκλειδώνει εκείνο τον εαυτό, με τα δεδομένα του στο παρόν, το παρελθόν μένει πίσω.

Ο εαυτός απελευθερώνεται και οραματίζεται νέα πλάνα υφασμένα από τα ίδια χαρακτηριστικά, μεν, πιο συμβατά στον εαυτό δε, εφόσον άλλες εμπειρίες κατέχει πια, σε άλλους τόνους κάθε φορά, αλλά με σταθερό αυτό το μούδιασμα στο στομάχι… όπως στον έρωτα.

φωτογραφία, Μαρίζα Καψαμπέλη

Κι έτσι γεννιέται αυτή η απολαυστική ενόχληση. Ο φόβος, η λαχτάρα «Κι αν πάψει η μουσική;» με μόνη λύση να επαναλαμβάνεις το άκουσμα.

Όμως ένα σχήμα δεν τα κάνει όλα μόνο του, και τις περισσότερες φορές η βοήθεια από συνεργάτες είναι τόσο σημαντική, όσο το να γράψεις ένα καλό κομμάτι.

Και όλο και ταξιδεύει ο νους, μαζί με το σώμα, καθοδηγούμενα από τους ήχους τους, ακολουθούν διαδρομές από φάσματα πολυτονικών παλετών, άλλοτε ζωηρών άλλοτε πιο ήπιων. Σε αυτές τις πολύχρωμες αύρες χορεύει το είναι ανάμεσα σε φυσαλίδες και αφρούς, όπως το όνομα τους, FOAM.

Ας γνωριστούμε…

Καλωσήρθατε στο ART.harbour Μαρία και ΔιονύσηΓια αρχή, πως ξεκίνησαν οι FOAM;

Οι Foam ξεκίνησαν πριν περίπου 2 χρόνια. Παίζαμε (κι ακόμη παίζουμε) στην rnb/dance cover band, Suit em Up, όπου και γνωριστήκαμε. Σιγά-σιγά είδαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και original μουσική μαζί. Έτσι, μετά από κουβέντες και σχέδια, ξεκίνησαν οι πρόβες και σιγά-σιγά φτάσαμε στο πρώτο ΕΡ.

Γιατί επιλέξατε το όνομα “FOAM”;

Κατ’αρχάς θέλαμε ένα όνομα που να ξεκινάει από το γράμμα F… το Foals ήταν πιασμένο, οπότε πήγαμε στο Foam!

Ποια είναι τα ονόματα του σχήματος;

Μαρία Σαχπασίδη και Διονύσης Μόρφης.

Όμως ένα σχήμα δεν τα κάνει όλα μόνο του, και τις περισσότερες φορές η βοήθεια από συνεργάτες είναι τόσο σημαντική, όσο το να γράψεις ένα καλό κομμάτι. Οπότε θα θέλαμε αναφέρουμε τον Κώστα Βερίγκα στην παραγωγή, τον Κώστα Ζάμπο στο Dudu Loft Studio, τον Γιάννη Παπαϊωάννου στον live ήχο, τον Γιάννη Κοντανδρεόπουλο για τα artworks, την Μαρίζα Καψαμπέλη για τις απίθανες φωτογραφίες της, καθώς επίσης και τον Φρειδερίκο Μορίκη για την επικοινωνία.

Τι όργανα χρησιμοποιείτε στους δίσκους και στις εμφανίσεις σας;

Στο studio, κατά βάση synths και περίεργες κιθάρες, με την έννοια ότι μερικές φορές δεν ακούγονται ως κιθάρες. Samples που φτιάχνουμε μόνοι μας, αρκετά software synths… Μερικές φορές επιλέγουμε να κρατάμε και μερικά «λαθάκια» μέσα στα κομμάτια.

Στο κομμάτι της παραγωγής βέβαια, ο Κώστας θα προσθέσει αρκετές δικές του πινελιές, από ήχους μέχρι νέες ιδέες,  μέχρι  να φτάσουμε στο τελικό mix. Στα live, παίζουμε με πλήκτρα, κιθάρα και έχουμε κάποια controllers για τα backing tracks και αρκετά effects.

Σκοπεύετε να εντάξετε κι άλλα όργανα;

Ναι, στον επερχόμενο δίσκο, θα έχουμε φυσικά τύμπανα, έγχορδα, και ακουστικές κιθάρες.

Πως ορίζετε ως είδος τη μουσική σας;

Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο Dream Pop, αν και άλλος ένας που μας άρεσε πολύ ήταν το Indietronica (τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει για εμάς ο Tareq σε ένα live που παίξαμε μαζί πέρσι). Αλλά αν και θα ακουστεί κλισέ,  δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν μόνο όρο π.χ dream pop ή indie pop ή κάτι άλλο και αυτό να καλύψει πλήρως την μουσική που παίζουμε. Και αυτό γιατί φιλτράρουμε πάρα πολλές επιρροές στο songwriting μας και στον τρόπο που κάνουμε τις παραγωγές μας.

Αλλά – αν και θα ακουστεί κλισέ – δε νομίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν μόνο όρο π.χ dream pop ή indie pop ή κάτι άλλο και αυτό να καλύψει πλήρως τη μουσική που παίζουμε.

Υπάρχει συγκεκριμένο κοινό που απευθύνεστε με τη μουσική σας;
Ίσως στους fans της ηλεκτρονικής ποπ, downtempo κ.λπ. αλλά πλέον ο μουσικόφιλος κόσμος ακούει πολλά και διαφορετικά πράγματα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε μια θέση μέσα στα playlists του.

Ξεχωρίζετε κάποιο κομμάτι σας περισσότερο από το Colourblind EP που κυκλοφόρησε το 2017;

Αν κρίνουμε από το πώς αντιδράμε στα live όταν έρχεται η ώρα να παίξουμε το Underwater, θα λέγαμε αυτό…

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο για το 2018;

Ετοιμάζουμε τον full length δίσκο μας, θα έχει 10 κομμάτια και ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμος μέχρι την άνοιξη. Σχεδιάζουμε κάποια videoclips και κάποια live video για τους επόμενους μήνες.

Έχετε κάποιο πρόγραμμα εμφανίσεων για το 2018;

Μετά το live στις 25/2 μαζί με Hume Assine, στα πλαίσια του Athens Dreams Pop showcase, σύντομα θα έχουμε νέα και για live εκτός Αθηνών.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, μια πορεία στο εξωτερικό ή εντός ελληνικών συνόρων;

Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον είναι να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο μας κι από ’κει και έπειτα να παίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε εντός κι εκτός συνόρων.

Ποιο είναι το δικό σας όνειρο ως μπάντα;

Να μπορέσουμε να βιοποριζόμαστε από τη μουσική μας για να μην χρειάζεται να ξοδεύουμε χρόνο σε άλλα πράγματα.

Πως ορίζετε την επιτυχία;
Η επιτυχία έχει διάφορες προεκτάσεις πάντα, και εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία. Μπορεί να βιωθεί όταν συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα, όταν ένα live πάει τέλεια ή γενικότερα όταν κάνουμε ένα μικρό μεγάλο βήμα προς το καλύτερο.

Colourblind EP by Foam

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Κυρίως η Indie σκηνή των 90s-00s και το νέο ρεύμα της ποπ από τα 00s και μετά. Δεν αναφέρουμε τώρα τους ογκόλιθους της μουσικής τύπου Bowie κ.λπ.

Ποια είναι η αγαπημένη σας indie pop band; Προτείνετε μας ένα κομμάτι τους.
Αυτή την περίοδο οι Glass Animals… και οι δυο δίσκοι τους.

Ας περάσουμε στο καθιερωμένο παιχνίδι του ART.harbour!! Σας λέω ένα τίτλο καλλιτεχνών και μου λέτε το πρώτο κομμάτι που σκέφτεστε.

Ratatat: Loud pipes

Work drugs: Boogie Lights

Tame Impala:  The less I know the better

The xx: VCR

Foals: My Number

The Kooks:  Bad habit

Funeral Suits:  The way back

Alt-J: Taro

Daughter: Ηow

London Grammar: Hell to the Liars

Cigarettes After Sex: Affection

 

Η ART.harbour playlist Foam

Κείμενο: Εύα Μιχαηλίδου

Φωτογραφία: Μαρίζα Καψαμπέλη


RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com