Μοιραστείτε

Η εικαστικός Λίλα Αναγνωστίδου με αφορμή την έκθεσή της «Ο Κόσμος του Κόσμου σου» που φιλοξενείται στο Άνωθεν Cafe-Bar, Καρόλου Ντηλ 22 στη Θεσσαλονίκη κουβεντιάζει μαζί μας για τη ζωγραφική, τα ενδιαφέροντά της και τα μηνύματα ζωής που θέλει να περάσει μέσα από την τέχνη της.

*   *    *

Μίλησέ μας για την έκθεσή σου και το μήνυμα που περνάει;

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ο Κόσμος του Κόσμου σου».  Η διάρκειά της είναι από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται στο καφέ – μπαρ Άνωθεν (Καρόλου Ντηλ 22, Θεσσαλονίκη). Θέλω, μέσα από τα έργα μου, να βρείτε και να φέρετε στην επιφάνεια τα δικά σας συναισθήματα και να νιώσετε στην ψυχή σας τον κόσμο σας.

Ο κόσμος σας είναι αυτό που λέμε τα συναισθήματά σας, οι σκέψεις σας, τα θέλω σας. Είναι αυτά που σας κατευθύνουν, ό, τι σας κάνει κάθε μέρα να σηκώνεστε από το κρεβάτι, αυτά που κυνηγάτε.

Μην κάνετε πως δεν ακούτε τη φωνή που μιλάει μέσα σας, και μη θάβετε τα θέλω σας σε σημεία που θα ξεχάσετε ακόμα και εσείς οι ίδιοι!

Από που αντλείς την έμπνευσή σου;

Η έμπνευση έρχεται μέσα από τα ταξίδια μου, τον κόσμο που γνωρίζω, τις εικόνες και τα συναισθήματα που λαμβάνω εκείνη την περίοδο. Ένα ακόμα μήνυμα που θέλω να περάσω είναι η ουσιαστική επαφή του ανθρώπου με τη φύση.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς;

Οι πίνακές μου θέλω να δίνουν το τρισδιάστατο, το ανάγλυφο, τη ζωντάνια και σε αυτό με βοηθάει πολύ η προσθήκη αντικειμένων. Δύο χρώματα που λατρεύω και θα τα βρείτε σχεδόν σε όλα μου τα έργα είναι το χρυσό και το τιρκουάζ.

Επίσης, μου αρέσει να δημιουργώ πάνω σε συμπιεσμένο ξύλο, ακόμα ένα πάντρεμα της τέχνης με τη φύση. Οι καμβάδες των έργων μου είναι φτιαγμένοι από εμένα, μου αρέσει να συμμετέχω εκατό τοις εκατό σε κάθε πίνακα!

Στα έργα της έκθεσης έχω χρησιμοποιήσει άμμο και πέτρες από το Μπαλί, δαντέλες, υφάσματα και φύλλα χρυσού.

μου αρέσει να συμμετέχω εκατό τοις εκατό σε κάθε πίνακα!

Ποια άλλα ενδιαφέροντα έχεις;

Σε γενικές γραμμές μου αρέσει να δημιουργώ και να «παίζω» με την τέχνη και τα αντικείμενα. Έχω φτιάξει μια σειρά χειροποίητων κοσμημάτων με τίτλο «Saraswati», είναι η ινδουιστική θεά των τεχνών, της γνώσης και της σοφίας. Θα βρείτε κοσμήματα τα οποία είναι φτιαγμένα από μέταλλο, ορείχαλκο, κόκκαλο, ασήμι και πλεχτά.

Επίσης κατασκευάζω χειροποίητες τσάντες, τις οποίες πρώτα ζωγραφίζω και στη συνέχεια ράβω. Τέλος παίζω κιθάρα και ασχολούμαι με το τραγούδι.

Η παρούσα έκθεση είναι η πρώτη σου;

Έχω συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σε έκθεση κοσμημάτων και φέτος το καλοκαίρι έλαβα μέρος σε μία έκθεση που έγινε σε γκαλερί στη Λάρισα μαζί με τον ζωγράφο Σέργιο Σαμαρά.

«Ο Κόσμος του Κόσμου σου» είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Επιθυμία μου είναι να ταξιδέψω με τα έργα μου στο εξωτερικό. Επίσης, θα ήθελα να υπάρξει κάποια συνεργασία με καταστήματα της πόλης, όσον αφορά τα κοσμήματά μου. Κοντά στις γιορτές θα διοργανωθεί ένα event, όπου ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να δει όλη την δουλειά μου. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις!

Πιστεύεις ότι η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τον χώρο σου;
Εννοείται. Καταρχάς η κρίση έχει εισχωρήσει στο μυαλό των ανθρώπων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.

Άποψή μου είναι ότι η έλλειψη χρημάτων κρατάει τον κόσμο μακριά από παρόμοιες εκθέσεις. Σκέφτονται πως αφού δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν κάποιο, πίνακα γιατί να πάνε στην έκθεση κάποιου εικαστικού… Θέλω ο κόσμος να έρθει και να γνωρίσει τη δουλειά μου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αγοράσει.

Τι θα αποκομίσει κάποιος από την έκθεσή σου;

Σίγουρα θετική ενέργεια! Σε κάποια αφηρημένα έργα θα προβληματιστεί και θα ακονίσει τη φαντασία του. Επίσης, θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο ώστε να μπει κάποιος στο μονοπάτι της τέχνης.

Θα ήθελες να στείλεις κάποια μηνύματα στους αναγνώστες μας;

Να αγαπάνε τον εαυτό τους, για να μπορούν να έχουν αγάπη να δώσουν. Να έχουν την πίστη πως αν όλα πάνε στραβά για κάποιον λόγο γίνεται, να μη θυμώνουν με την κατάσταση και με υπομονή να είναι σίγουροι ότι ακόμα και μια αναποδιά συμβαίνει για έναν μελλοντικό, καλό σκοπό.

Να μη χάνουν την πίστη τους, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα!

Κείμενο: Βούλα Παπατσιφλικιώτη


Βρείτε την καλλιτέχνιδα:

Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here