Αρχική ΘΕΑΤΡΟ «Το όνειρο και το θαύμα»: Συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημήτρη Γρηγοριάδη, από...

«Το όνειρο και το θαύμα»: Συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημήτρη Γρηγοριάδη, από τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

"Σε όλες μου τις δουλειές είτε στο θέατρο είτε στο σινεμά με ενδιαφέρουν οι καλές συνεργασίες." Δ. Γρηγοριάδης

547
Μοιραστείτε
Στην αρχή της νέας θεατρικής σεζόν συναντήσαμε τον ηθοποιό Δημήτρη Γρηγοριάδη. Μας μιλάει για «Το όνειρο και το θαύμα», την παράσταση που συμμετέχει και μας παρουσιάζει το επάγγελμα του ηθοποιού μέσα από τη δικιά του ματιά!

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει Φώς», για εσένα τι σημαίνει ηθοποιός;

Ο ηθοποιός είναι ένα «ανθρώπινο μέσο» που αφηγείται και βιώνει διάφορες και διαφορετικές ζωές άλλων ανθρώπων, συναισθήματα και αλήθειες και τα μεταδίδει στους άλλους μέσα απο τον λόγο του, τη φωνή του, την κίνηση του, τις παύσεις του και όλα του τα εκφραστικά μέσα.

Αυτόν τον καιρό που σε βρίσκουμε;

Βρίσκομαι για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Ημέρας στη μουσικοθεατρική παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα» σε κείμενο της Κάκιας Ιγερινού και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια παράσταση γεμάτη λυρισμό, συγκίνηση, χιούμορ, τραγούδι για μικρούς και μεγάλους.

Πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον χώρο σας;

Δυστυχώς το θέατρο και ο πολιτισμός γενικά στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελεί τη βιτρίνα και το σήμα κατατεθέν της χώρας. Όμως έχει υποβιβαστεί σε τέτοιον βαθμό πλέον που ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα.

Έχουν καταργηθεί συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα, και τολμώ να πω πως επικρατεί το απόλυτο χάος στον χώρο. Ίσως αν επέστρεφε τουλάχιστον η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τα πράγματα να ήταν τουλάχιστον πιο υποφερτά και να αναγνωρίζονταν τουλάχιστον οι σπουδές και η επαγγελματική κατάρτιση και προϋπηρεσία του κάθε συναδέλφου αντί να εμφανίζεται ο καθένας και να δηλώνει ηθοποιός, σκηνοθέτης  κ.τ.λ. Λες να ξυπνήσω αύριο πολιτικός μηχανικός;

Μίλησέ μας για μία αστεία και μία δύσκολη σκηνή που έζησες πάνω στο σανίδι.

Στα σχεδόν 20 χρόνια που είμαι στο θέατρο πίστεψέ με είναι πάρα πολλές και οι καλές, αλλά και οι λιγότερο καλές στιγμές. Το θέατρο και η παράσταση είναι μία ζωντανή λειτουργία που μπορούν να συμβούν τα πάντα στη διάρκειά της.

Από το να ανέβει ένα σκυλάκι επάνω στη σκηνή στα πλαίσια παράστασης σε ανοιχτό χώρο, μέχρι να σπάσει η καρέκλα που κάθεσαι ή να σκοντάψεις και να πέσεις και να θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί… Είναι τόσες οι στιγμές, λοιπόν, που θα μπορούσα να γεμίσω βιβλίο.

Αν σου γινόταν μία πρόταση για τηλεόραση, ταινία ή θέατρο τι θα επέλεγες και γιατί;

Και τα τρία αποτελούν μέρος της δουλειάς μου και συνδυάζονται παράλληλα φυσικά. Σε όλες μου τις δουλειές είτε στο θέατρο είτε στο σινεμά ή την τηλεόραση με ενδιαφέρουν οι καλές συνεργασίες, το κείμενο, ο σκηνοθέτης, οι συνεργάτες…

Αν και πολλές φορές έχω δεχτεί ή έχω απορρίψει κάποια πρόταση εντελώς διαισθητικά. Και φυσικά ως επαγγελματία με ενδιαφέρουν και οι οικονομικές συνθήκες.

Πολλοί συνάδελφοί σου δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο, και ζουν μόνιμα εκεί ή πηγαινοέρχονται. Θα μπορούσες ή θα ήθελες να κάνεις κάτι ανάλογο;

Δεν το έχω ψάξει, οπότε ίσως να μη με ενδιαφέρει τελικά. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ πιο βόρειες χώρες λόγω κλίματος και είμαι μάλιστα σε φάση που θα ήθελα πολύ να ζήσω σε μια τέτοια χώρα, έστω να δοκιμάσω. Έχω την ανάγκη να δω άλλα πράγματα, να κάνω άλλα πράγματα…

Νιώθω ότι η Ελλάδα πλέον δε με εμπνέει σε τίποτα, δε μου προσφέρει τίποτα… οπότε φτιάχνω σχέδια και όνειρα. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες μας;

Να προσπαθήσουμε να κοιτάμε πέρα από τον εαυτό μας, να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε, να ζούμε την κάθε μας στιγμή και να χαμογελάμε πάντα.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη είναι Δημοσιογράφος (μέλος της Ε.Δ.Σ.Τ.Ε), Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια Λόγου.
Μέσα από τα ταξίδια της εμπλουτίζει τις σελίδες της ζωής της με εικόνες, ιστορίες και συναισθήματα!
Αυτό τον καιρό της αρέσει να εκφράζεται μέσα από την κρυμμένη γλώσσα της ψυχής, τον χορό συμφώνα με τη Martha Graham, και τις λέξεις πάνω στο χαρτί!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here