Aπό τις 23/4 μέχρι και τις 15/5 το Θέατρο Τ φιλοξενεί την εξαιρετική παράσταση Εξομολογήσεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Είτε είστε ανάμεσα σε εκείνους που η σχέση τους με τον Παπαδιαμάντη περιορίζεται στη Μοσχούλα από το Όνειρο στο Κύμα είτε ανήκετε στους θαυμαστές του μεστού πεζού λόγου, του βίντατζ, του καθαρευουσιάνικου και του βουκολικού, αυτή η παράσταση είναι τόσο ιδιαίτερη και απρόσμενα απολαυστική, που δεν αξίζει να χάσετε.

Ακόμα και αν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ίσως ηχεί σε κάποιους κάπως εκτός εποχής ή λαϊκός, η παράσταση, σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία και τις άριστες ερμηνείες των ηθοποιών, είναι διαχρονική, επίκαιρη, μα κυρίως φρέσκια!

Με τα κείμενα «Της Κοκκώνας το σπίτι», «Ο Αλιβάνιστος» και «Ο Αμερικάνος», ο Δημήτρης Σακατζής χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη και ακολουθεί πιστά το κείμενο, δίνοντας βαρύτητα στην εξιστόρησή του μέσω τεχνικών και ταλαντούχων ηθοποιών, καθώς και του βιωματικού θεάτρου, θίγοντας ποικίλες θεματικές, όπως τον δογματισμό της θρησκείας, την ξενιτιά και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Συνοπτικά, οι υποθέσεις των κειμένων αφορούν, αρχικά, έναν άντρα που εξαπατά παιδάκια τα Χριστούγεννα με σκοπό να τους κλέψει τα λεφτά από τα κάλαντα παριστάνοντας το φάντασμα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι της Κοκκώνας, ακολουθεί η επανένταξη ενός ερημίτη – για λόγους πληγωμένης καρδιάς – στην κοινωνία, και τέλος η ιστορία ενός ξενιτεμένου παλικαριού και η επιστροφή του στην πατρίδα ως μεσήλικα από την Αμέρικα ψάχνοντας τα χαμένα του χρόνια, την χαμένη του οικογένεια και την παλιά του γειτονιά.

Οι καλικάντζαροι της Κοκκώνας, οι κυρίες του Αλιβάνιστου και τα greeklish του Αμερικάνου θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου, αφού έδωσαν έναν έξτρα κωμικό τόνο στο θεατρικό.
Οι τέσσερις ηθοποιοί (Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου) που αφηγούνται, εξιστορούν, και παίζουν ζωγραφίζουν με την εξαιρετική τεχνική τους τις λέξεις του Παπαδιαμάντη στη φαντασία του κοινού, και δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο εύστοχα έφεραν στη ζωή τους χαρακτήρες αυτών των τριών κειμένων.

Χωρίς να τους επηρεάζει στο παραμικρό η καθαρεύουσα της αφήγησης ή η διάρκειά της, με την κίνηση, τη φωνή, και τα σώματά τους μεταμορφώνονται αδιάκοπα, και μέσω τις εικονοποίησης του λόγου και της παντομίμας είναι αδύνατο να διανοηθεί κανείς πόσο άριστα αποδίδουν τα κείμενα και τους χαρακτήρες μέσω της σωματικής και μιμητικής τεχνικής που χρησιμοποιούν.

Με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής μουσικού να βρίσκεται δίπλα τους στη σκηνή (Έλσα Μουρατίδου) να τους συνοδεύει όποτε το απαιτεί το κείμενο, δίνεται η τελευταία πινελιά για να τελειοποιηθεί αυτή η εικονογράφηση ολοκληρωτικά με μια φωνή τόσο μαγευτική που εύχεσαι να σε νανούριζε τα βράδια.

Εν κατακλείδι, με έναν εφευρετικό, πρωτότυπο και ιδιοφυές τρόπο, αυτή η παράσταση φέρνει τους θεατές σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, την παλιά εποχή, ζωή και διάλεκτο, αδιάκοπα και κωμικά, δημιουργώντας με κάποιο τρόπο ένα κόμικ ή μια καρικατούρα, με την ιστορία να πλάθεται μπροστά στα μάτια του θεατή, με εικόνες που ποτέ δεν είδαμε, αλλά με τεχνική και σκηνοθεσία μπορέσαμε αβίαστα να φανταστούμε.

Δεν είναι πολλές οι παραστάσεις που αποδίδουν άψογα κείμενα μεγάλων συγγραφέων, δη όταν είναι στην καθαρεύουσα με ιδιωματισμούς του 19ου. Η συγκεκριμενη παράσταση όχι μόνο μπόρεσε να μεταφέρει τα κείμενα επακριβώς, αλλά και να επαναφέρει την ελληνική λογοτεχνία για όποιους την ξέχασαν ή δεν έχουν ασχοληθεί με αυτήν δίνοντας βάση στην ελληνική γλώσσα, τον ήχο και την υποκριτική ικανότητα.

Με εξαιρετική δραματοποίηση, σκηνοθεσία, ερμηνείες και επιβεβαιωμένα άριστο και διαχρονικό κείμενο, υπάρχει λόγος να μείνεις σπίτι;


Ταυτότητα της Παράστασης
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής
Επιμέλεια Μουσικής-Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου
Trailer: IRONMAN PRODUCTIONS
Αφίσα/Φωτογραφίες: Τατιάνα Νικολαΐδου
Οργάνωση Παραστάσεων: Χριστίνα Κωστάκη, Καζόλη Μαρίνα
Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου.
Μουσική: Έλσα Μουρατίδου
Βαλεντίνη Δαφνούλη
Η default αγάπη μου για τον κινηματογράφο, μαζί με την growing λατρεία μου για καλή τηλεόραση, ενώθηκαν με τις επικριτικές δυνάμεις μου και το αυστηρό μου μάτι, τουτέστιν, είμαι έτοιμη να κριτικάρω άκαρδα και ειλικρινά ό,τι βλέπεται. Από Αγγλική Φιλολογία σε Κινηματογραφικές μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς προσπαθώ να βρω το διδακτορικό που θα κερδίσει την καρδιά μου, αποφεύγω το socializing, οπότε θα με βρείτε σπίτι να βλέπω κάτι. Και μετά να γράφω γι’ αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here