READING

«Mein komplex» στο θέατρο Έαρ Βικτώρια: Όταν ο Χίτ...

«Mein komplex» στο θέατρο Έαρ Βικτώρια: Όταν ο Χίτλερ συνάντησε τον Φρόυντ

Όλοι παίζουν ρόλους.

Η παράσταση Mein Komplex ανεβαίνει για 5η χρονιά σε θεατρική σκηνή της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο σε σκηνοθεσία – διασκευή του Μπάμπη Κλαλιώτη με πρωταγωνιστές τους Μάνθο Καλαντζή, Βαρβάρα Καρά και Κώστα Καραμουσάλη. Το Mein Komplex είναι μια κωμωδία που βάζει τον θεατή σε σκέψεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ψυχολογία.

Στη Βιέννη του 1920, ένας τριαντάχρονος, άσημος τότε, άντρας επισκέπτεται τον γνωστό ψυχίατρο Σίγκμουντ Φρόυντ. Ο λόγος της επίσκεψης είναι τα προβλήματα που έχει με τη μνηστή του, Κριστίν, για τα οποία κατά την άποψή του ευθύνεται εκείνη. Ωστόσο, είναι απερίγραπτη η τάση άρνησης που τον διακατέχει όταν αποκαλύπτεται πως ασθενής δεν είναι η Κριστίν αλλά ο ίδιος. Η αλληλεπίδραση του ήδη διάσημου ψυχιάτρου με τον μελλοντικά διάσημο ασθενή και τη φίλη του περιλαμβάνει πολλές κωμικές καταστάσεις.

Η παράσταση "Mein Komplex", μια κωμωδία που βάζει τον θεατή σε σκέψεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ψυχολογία. Mein Komplex στο θέατρο Έαρ Βικτώρια | Παρουσίαση Θ. Λουκανάρη

Όσο για το ποιος είναι ο ασθενής; Δεν είναι άλλος από τον Αδόλφο Χίτλερ. Ποιος άλλος έχει υπάρξει στην ιστορία τόσο βαθιά συμπλεγματικός με ολέθρια αποτελέσματα για όλη την ανθρωπότητα; Κύριο στοιχείο στο Mein Komplex είναι η γλαφυρή απόδοση των μορφών του Φρόυντ και του Χίτλερ. Με χιούμορ και κωμικότητα απεικονίζεται το αποτέλεσμα του να μην έχει δουλέψει κάποιος με τον εαυτό του, να μην παραδέχεται τις αδυναμίες και τα συμπλέγματά του και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή και τις σχέσεις του.

Μέσα σε όλα αυτά, η ήρεμη δύναμη Κριστίν, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις προσωπικές της επιθυμίες και τον εγωκεντρικό φίλο της, με την ελπίδα πως η κατάσταση θα διορθωθεί. Αλλά οι άνθρωποι παίζουν ρόλους· κρύβουν τις αδυναμίες τους από φόβο μην εκτεθούν. Όταν, όμως, δεν τις παραδέχονται ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους, καταλήγουν να τις προβάλλουν τελικά στους άλλους. Η προβολή αυτών των αδυναμιών, των «komplex» του νεαρού τότε Χίτλερ, του κάθε ατόμου με συμπλέγματα, γίνεται συνήθως στον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Και τα αποτελέσματα αυτής της άδικης προβολής είναι συνήθως ολέθρια για τη μεταξύ τους σχέση.

Το Mein Komplex αποτελεί διασκευή του έργου «Ο μικρός Χίτλερ», του συγγραφέα Άρνολντ Μπέρνφελντ. Το όνομα είναι ψευδώνυμο και η πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα παραμένει άγνωστη. Στο έργο αυτό περιγράφεται η φανταστική συνάντηση μεταξύ των  δύο αυτών γνωστών προσωπικοτήτων, με αφορμή την προσπάθεια του Χίτλερ να προσεγγίσει τη διανόηση του μεγάλου ψυχαναλυτή. Στην ομολογουμένως πολύ πετυχημένη διασκευή του Μπάμπη Κλαλιώτη, ενσωματώνεται το γυναικείο φύλο στην πλοκή, με κεντρικό θέμα την ανικανότητα συνεύρεσης του Χίτλερ με την Κριστίν και κυρίως το από πού αυτή πηγάζει. Ο συνδυασμός ιστορικών στοιχείων και μυθοπλασίας δημιουργούν μια παράσταση ικανή να προβληματίσει, να πληροφορήσει αλλά και να διασκεδάσει τον θεατή.

Στο Mein Komplex πρωταγωνιστούν ο Μάνθος Καλαντζής ως Φρόυντ, η Βαρβάρα Καρά ως Κριστίν και ο Κώστας Καραμουσάλης ως Χίτλερ. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και προκαλούν αβίαστα γέλιο. Η παράσταση εξελίσσεται σε μια σκηνή που νοερά χωρίζεται σε δύο μέρη, το γραφείο του Φρόυντ και το δωματίο του ζεύγους Χίτλερ- Κριστίν. Ο χαρακτήρας του Φρόυντ αποδίδεται κινησιολογικά από μια ενδόμυχη πραότητα που έρχεται σε αντίθεση με τις έντονες, κοφτές κινήσεις του Χίτλερ. Έτσι, ο θεατής μέσα από κινήσεις, εκφράσεις του προσώπου, τόνο και ένταση της φωνής έχει μια πλήρη εικόνα της ιδιοσυγκρασίας του κάθε χαρακτήρα του έργου. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η μουσική επιμέλεια του Σταύρου Παργινού, που με το τσέλο του επι σκηνής σε όλη τη διάρκεια της παράστασης αποδίδει με τέχνη κάθε ήχο και συναίσθημα!

Στην παράσταση Mein Komplex θα γελάσετε βλέποντας παράλληλα μια προβληματική πλευρά της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, τη φροϋδική θεωρία εφαρμοσμένη σε μια από τις πιο ακραίες μορφές συμπλεγματικού χαρακτήρα που έχει δείξει η ιστορία.

Η παράσταση "Mein Komplex", μια κωμωδία που βάζει τον θεατή σε σκέψεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ψυχολογία. Mein Komplex στο θέατρο Έαρ Βικτώρια | Παρουσίαση Θ. Λουκανάρη


Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη

Μουσική Επιμέλεια – Τσέλο: Σταύρος Παργινός

Κινησιολογική Επιμέλεια: Μόνικα Κολοκοτρώνη

Φωτισμοί: Νίκος Καλαντζής

Sound Design: Σωτήρης Καναρέλης

Γραφιστικά: Κατερίνα Ματζουράνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Μάνθος Καλαντζής, Βαρβάρα Καρά, Κώστας Καραμουσάλης


Βιβλιοφάγος, μουσικός και city lover. Σπούδασα γεωπονική βιοτεχνολογία και με κέρδισε μεταπτυχιακά η γενετική. Άσε με να διαβάζω πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική και μπορεί να ξεχάσω ακόμη και να αναπνεύσω. Γράφω για να περιγράψω τις εικόνες που σχηματίζονται στο κεφάλι μου, και διαβάζω για να δημιουργούνται συνεχώς καινούριες.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FOLLOW ME
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com