Μοιραστείτε

Βγαίνουμε από το Μετρό στο Σύνταγμα με την 5χρονη κόρη μου και στρίβουμε δεξιά προς αναζήτηση της Οικίας Κατακουζηνού, όπου πραγματοποιείται η παράσταση Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι.

Η οικία Κατακουζηνού βρίσκεται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας και, εκτός από υπέροχη θέα στον Εθνικό Κήπο και στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, διαθέτει και τεράστια ιστορία.

Πρόκειται για  ένα από τα σημα­ντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής, το οποίο φιλοξένη­σε εξέχοντες καλλιτέχνες, ποιητές, συγ­γρα­φείς και επιστήμονες. Εκεί έζησαν ως τα τέλη του 20ού αιώνα ο νευρολό­γος-ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός και η συγγραφέας σύζυ­γός του Λητώ, επιφανή μέλη της «Γενιάς του ’30».

Η παράσταση λαμβάνει χώρα στη μέση του μεγάλου σαλονιού με θέα τη Βουλή, τις γωνιές διακοσμημένες και ζωντανές με έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα διατηρημένα σε άψογη κατάσταση από τον καιρό που το διαμέρισμα κατοικούνταν. Αν αφουγκραστείς, θα ακούσεις τους επιφανείς καλεσμένους των Κατακουζηνών να συζητούν και τον Μάνο Χατζηδάκι να παίζει πιάνο.

Η παράσταση μοιάζει με την Όπερα της Βαλίτσας, αφού το κείμενο είναι γραμμένο σε ποιητικό λόγο και τα σκηνικά είναι λιγοστά και τόσο ευφάνταστα.
Η Αγγελική Φράγκου ερμηνεύει έναν θεατρικό μονόλογο γεμάτο χιούμορ και δημιουργεί εικόνες. Εναλλάσσει τους ρόλους με γρήγορους ρυθμούς και μας παρασύρει, μικρούς και μεγάλους, σε όλα τα στιγμιότυπα της ιστορίας.

Ένα βράδυ με καταιγίδα μια πριγκίπισσα φτάνει σε ένα παλάτι. Ο πρίγκιπας που μένει εκεί έχει ψάξει όλον τον κόσμο για να βρει το ιδανικό ταίρι, αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Η Βασίλισσα, για να σιγουρευτεί για την πριγκιπική καταγωγή της νεοφερμένης, δίνει εντολή να την κοιμίσουν σε ένα κρεβάτι με 20 στρώματα και κάτω από το τελευταίο να βάλουν ένα μπιζέλι. Το επόμενο πρωί, ανυπομονούν να μάθουν πως κοιμήθηκε και η απάντησή της πριγκίπισσας τους αφήνει όλους με το στόμα ανοιχτό.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών, παίζεται στα Ελληνικά  και τα Αγγλικά και διαρκεί 40 λεπτά. Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών.

Έχει παρουσιαστεί σε χώρους όπως η Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη – Ελπίδα, το Μικρό Θέατρο Τζένη-Τσαγκαράδα-Πήλιο, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το Μουσείο Μετάξης και ο Κινητήρας Studio.

Ενώ, έχει λάβει το 3ο βραβείο στην 81η ΔΕΘ, καθώς και έπαινο συμμετοχής στο ‘Ι.P.F.F’.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Επόμενες παραστάσεις 11 & 18 Μαρτίου 2018.

Κείμενο: Ελένη Καραντζή

Φωτογραφία: Ελένη Καραντζή/ Παύλος Μαυρίδης


Ταυτότητα της παράστασης
Συντελεστές
Διασκευή κειμένου & Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Κυραγιάννη & Αγγελική Φράγκου
Κατασκευή κούκλας  & κόμμωση: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Διδασκαλία κούκλας : Εμμανουέλα Καποκάκη
Υποκριτική-Coaching: Αιμίλιος Αλεξανδρής
Placement: Ηρακλής Μπριασούλης
Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Σκηνοθεσία trailer: Γιάννης Πόθος
Φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης
Μετάφραση στα Αγγλικά: Ελένη Καζαντζίδου & Μιχάλης Κουλουρίδη
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Ερμηνεύει η: Αγγελική Φράγκου
Φωνή ‘μαμάς’: Μαργαρίτα Κυραγιάννη
Φωνή ‘Βασίλισσας’: Ελένη Κασσίου
Φωνή ‘Πρίγκιπα’: Αχιλλέας Παπαγεωργίου
Οικία Κατακουζηνού

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here