Η ομάδα Elephas Tiliensis, με την ελεύθερη απόδοση του έργου του Ίψεν «Η κυρά της Θάλασσας», στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μας μεταφέρει νοερά σε ένα νορβηγικό φιορδ του 1880, όπου οι σχέσεις δοκιμάζονται πλάι στο κύμα.

Ένα πορτραίτο σχέσεων 

Αν και πρόκειται για ελεύθερη μεταφορά του θεατρικού, το βασικό δίλημμα παραμένει: η Ελίντα ταλαντεύεται ανάμεσα στο καθήκον της για τον αφοσιωμένο σύζυγό της και την έλξη της προς έναν μυστηριώδη ξένο που κάποτε τους συνέδεε μια παράξενη σχέση. Παράλληλα με το ερωτικό τρίγωνο αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο οι προβληματικές σχέσεις και οι «σπασμένοι» οικογενειακοί δεσμοί.

Η Ελίντα λαχταρά τον ανοιχτό ορίζοντα και θέλει να ζήσει μια εμπειρία που είναι συγχρόνως απελευθερωτική και αυτοκαταστροφική. Ο σύζυγός της ανακαλύπτει ότι ο μόνος τρόπος για να τη βοηθήσει είναι να την αποδεσμεύσει από τα καθήκοντά της, χαρίζοντας της το δώρο της απόλυτης ελευθερίας.

Το αυθεντικό έργο του Ίψεν μοιάζει με ένα κράμα της Μικρής Γοργόνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και του Ιπτάμενου Ολλανδού του Βάγκνερ.

Ο Ίψεν με την Κυρά της Θάλασσας δίνει την απάντηση που είχε θέσει 11 χρόνια νωρίτερα με το έργο του «Το κουκλόσπιτο«: υπό συγκεκριμένες συνθήκες απόλυτης ειλικρίνειας, όταν υπάρχει σεβασμός στην ελεύθερη βούληση, είναι δυνατόν να υπάρξει ένας ευτυχισμένος γάμος. 

Γοργόνα στην στεριά

H Ελίντα δεν είναι μια ονειρική γοργόνα, αλλά μια γυναίκα στα πρόθυρα της τρέλας. Η Βίκυ Κατσίκα προχωρά στην εξερεύνηση της οριακής παραφροσύνης και του αμφίβιου βάθους του ρόλου. Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης έχει τον σωστό αέρα μιας περίπλοκης ευπρέπειας. Ο Άρης Μπαλής δεν τρομάζει, ως ξένος, ούτε είναι μυστηριώδης. Δίνει μια πιο εσωτερική ερμηνεία, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας του ρόλου του καθηγητή που δεν συμπεριλήφθηκε στη νέα βερσιόν του έργου. Η Τατιάνα Άννα Πίττα και η Μαρία Μόσχουρη ερμηνεύουν τις κόρες του γιατρού Βάνγκελ αναζητώντας μια ελεύθερη ζωή και για για τον εαυτό τους. Επιστρατεύουν το χιούμορ τους, τη δύναμη και το μυαλό τους για να αντεπεξέλθουν σε έναν εύθραυστο κόσμο που ανήκει εξ ολοκλήρου στους άντρες.

Υπάρχει μια εκπληκτική απλότητα στην παράσταση, η οποία είναι και ένα από τα ατού της. Αν και υπάρχουν τραγικές στιγμές, πρόκειται για μια ειλικρινή αφήγηση για την αγάπη. Δεν υπάρχουν ήρωες, ούτε νικητές, ούτε χαμένοι. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία για την ελεύθερη βούληση, για την ανάγκη να υπερβούμε τα όριά μας και να ρισκάρουμε να βγούμε από το comfort zone μας.

Ταυτότητα της παράστασης
Συντελεστές
Ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν από την ομάδα Elephas Tiliensis
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Παίζουν: Βίκυ Κατσίκα, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη
Θέατρο Νέου Κόσμου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here