Μοιραστείτε

Πόσα από τα λογοτεχνικά κείμενα του σήμερα θα ξαναδιαβαστούν, άραγε, με ενδιαφέρον, σε 400 χρόνια;

Ποια από τα ποιήματα της γενιάς μας θα συγκινούν ακόμη και μετά από τέσσερις αιώνες;

Η Βοσκοπούλα, ανώνυμου ποιητή, γραμμένη το 1627, κερδίζει το στοίχημα, και φέτος ζωντανεύει το ποιμενικό ειδύλλιο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Με έναν μουσικό επί σκηνής, στα λίγα τετραγωνικά του δώματος του θεάτρου, οι δυο ηθοποιοί μάς μεταφέρουν στην Κρήτη του 16ου αιώνα. Η πρώτη αίσθηση εκπλήσσει, αλλά όσο η ώρα προχωρά δε θέλεις να τελειώσει ποτέ αυτή η υπέροχη ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου.

Gothic παραμύθι

Ο βοσκός και η όμορφη βοσκοπούλα μιλούν σε γνήσιο γλωσσικό ιδίωμα της Κρήτης, μια γλώσσα παλιά που λάμπει σαν καινούργια. Συναντιούνται τυχαία, ερωτεύονται σφόδρα, κάνουν όνειρα χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Το παραμύθι έχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία, όπως κάθε love story άλλωστε.
Η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Γιώργος Παπανδρέου κατορθώνουν το ακατόρθωτο: απαγγέλουν, σχεδόν απνευστί, ιαμβικούς ενδεκασύλλαβους στίχους και κινούνται στη λιλιπούτεια σκηνή με αέρα κινηματογραφικό.

Οι παύσεις και οι σιωπές τους είναι συγκλονιστικές, ενώ είναι απίστευτο το πόσο τέλεια ζυγισμένα ταλαντεύουν το κοινό ανάμεσα στη συγκίνηση και το χιούμορ. Οι ρεαλιστικές περιγραφές του τοπίου, σε ένα, κατ’ επιλογή, αφαιρετικό σκηνικό, το εμφανίζουν μπροστά μας σε όλο του το μεγαλείο.

Σε μια εποχή όπου οι σχέσεις έχουν χάσει την αυθεντικότητά τους, η Βοσκοπούλα μάς υπενθυμίζει την απλότητα της έκφρασης, την πηγαία ερωτική διάθεση, το απόλυτο συναίσθημα και την πλήρη αφοσίωση.

Το σπαρακτικό τέλος θα μπορούσε να συγκριθεί με όλες τις διάσημες ιστορίες αγάπης χωρίς happy end: από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα έως τον Τιτανικό. Η Βοσκοπούλα συντηρεί τον μύθο των διαχρονικών εραστών και δίνει το παράδειγμα για εκείνον τον ατόφιο έρωτα, που όλοι ονειρεύονται να ζήσουν κάποια στιγμή.

Μη τη χάσετε!

Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έως 1/4/ 2018.

 


Ταυτότητα της παράστασης
Συντελεστές
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Παπανδρέου
Μουσικός επί σκηνής: Παντελής Νικηφόρος
Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Μουσική: Παντελής Νικηφόρος
Φωνητική προετοιμασία: Σαβίνα Γιαννάτου
Σκηνικός χώρος, Μάσκες: Ιωάννα Πλέσσα
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Επιμέλεια κίνησης: Μπέτυ Δραμιτσιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Θέατρο του Νέου Κόσμου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here