Μοιραστείτε

Το πιο αναγνωρίσιμο ζευγάρι γυαλιών είναι αυτό του ηλίου, σε χρώμα κόκκινο και με σχήμα καρδιάς, και φωνάζουν τρία ονόματα: Ναμπόκοφ, Κιούμπρικ και Λολίτα.

Το έργο που προκαλεί αντιδράσεις συνεχόμενα από το ‘55, και λογοκρίθηκε, ενώ παράλληλα λατρεύτηκε, με κείμενο που εξετάζει τα όρια της γλώσσας, της αθωότητας, της σεξουαλικότητας και της παιδοφιλίας, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, αυτή τη φορά ως Λολίτα: reversed, στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, μέσω της συγγραφικής και σκηνοθετικής ματιάς του Χρήστου Καρασαββίδη.

Mια παράσταση, με θεματική εξ ορισμού αντικρουόμενη, ξεκάθαρα πειραματική και απόλυτα σύγχρονη, ξαναγράφει την ιστορία της Λολίτα που ξέρουμε, καθώς και την παράνομη ερωτική της σχέση με τον πατριό της, προσπαθώντας να ορίσει τον θύτη και το θύμα, να εξερευνήσει την παιδική σεξουαλικότητα, την ανθρώπινη επιθυμία, τα όρια της ηθικής, του απαγορευμένου και του παράνομου.

Η υπόθεση αφορά έναν μεσήλικα σκηνοθέτη, που ψάχνοντας στέγη, καταλήγει να συζεί με την σπιτονοικοκυρά του, λόγω του κεραυνοβόλου πάθους που ένιωσε από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε την δεκατριάχρονη κόρη της. Πάνω σε μια σκηνή γεμάτη μαξιλάρια και πούπουλα, βρίσκουμε άλλες δύο Λολίτες –η μία εκ των οποίων έρχεται από το παρελθόν του ίδιου του Ναμπόκοφ– καθώς όλες μαζί εξιστορούν τα βίαια βήματα προς την ενηλικίωσή τους, με τις πρόωρες ερωτικές τους σχέσεις ως κοινό παρονομαστή. 

Η προσέγγιση του Καρασαββίδη έχει τρομερό ενδιαφέρον και πολλές προοπτικές. Αν και η έναρξη του έργου ήταν φανερώς αδύναμη, με δύο μικρόφωνα και ήχο να καλύπτει τα λόγια των ηθοποιών, και μια χαοτική πρώτη πράξη να σαμποτάρει την επίγνωση του κοινού για τα πρόσωπα που βλέπει πάνω στη σκηνή, καθώς και για τις παράλληλα τρέχουσες ιστορίες τους, η συνέχεια του θεατρικού άλλαξε τα δεδομένα.

Με λέξεις, ατάκες, και ιδέες που μοιάζουν παρμένες από παλιό βιβλίο ή μανιφέστο εφήβου, ο σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της συγγραφής έμεινε πιστός στον Ναμπάκοφ και την ποιητική του διάθεση, μαζί με τον κυνισμό και τις περιγραφές του που έφτασαν να κρίνονται μέχρι και στα όρια της πορνογραφίας.

Η ιδέα των (τουλάχιστον) τριών Λολιτών ήταν εξαιρετική και κατατοπιστική του σκοπού της παράστασης, τουτέστιν να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία αυτή τη φορά από τη μεριά της Λολίτα, στερώντας την αφήγηση από τον πατριό.

Κείμενο και απόδοση έκαναν ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι κάθε άλλο από ερασιτεχνική. Η σκηνογραφία και το ενδυματολογικό της παράστασης συνέβαλλαν στη σκηνοθεσία, με πεταμένα μαξιλάρια σε όλη τη σκηνή, συμβόλιζοντας τα σύννεφα παιδικότητας στα οποία άραζαν τα κορίτσια με τις κάλτσες τους και τις τσίχλες τους, δίνοντας αυτήν την girly αίσθηση Λολίτα. Ο φωτισμός, σε συνδυασμό με τη μουσική, έπαιζαν τον πιο κομβικό ρόλο στη δραματοποίηση των τραγικών σκηνών.

Η χρονική αλληλουχία του έργου μπορεί να θεωρηθεί περίπλοκη για τους θεατές, κι οι εναλλαγές σκηνών ξαφνικές και κάπως απότομες, καθώς η έκταση (ειδικά) των μονολόγων ήταν αρκετά εκτενής με ταχύρυθμες ερμηνείες των ηθοποιών. Αντί για μία ενιαία κλιμάκωση, ο σκηνοθέτης επιλέγει τη συμβολή πολλών μικρών και σπαρμένων κλιμακώσεων, πράγμα που απαιτεί την απόλυτη προσοχή του κοινού ωστε να αντιληφθεί κανείς τι είναι το ένα πιο σημαντικό ή βασικό σημείο της πλοκής, καθώς και το κυρίως μήνυμα μέσα στις πολλές θιγόμενες θεματολογίες και παράλληλες πλοκές.

Στον πρωταγωνιστικό (μάλλον) ρόλο βρίσκεται η Τζωρτζίνα Λιώση, η οποία έδειξε πολύ ευχάριστα την παιδικότητα της ηλικίας του χαρακτήρα, ενσαρκώνοντας σεξουαλικότητα και παιδικότητα στο βαθμό νυμφιδίου, που ο Ναμπόκοφ ήθελε και απέδωσε με αυτή τη δική του λέξη (nymphet).

Η Κρίστελ Καπερώνη με το δραματικό παίξιμό της και τη χροιά της φωνής της, είναι εκεί ως μια -πια- ώριμη Λολίτα, που έχει πληγωθεί από τα λάθη της και έχει μάθει από αυτά, παρηγορώντας τα υπόλοιπα κορίτσια στη σκηνή, θυμίζοντας μια μεγάλη αδελφή που προστατεύει με στόμφο, αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Η Δώρα Παρδάλη, στον ρόλο μιας ακόμα Λολίτα (και μάλλον αυτήν την original του Ναμπόκοφ) κλέβει την παράσταση με τη θυελλώδη ερμηνεία της και τους εξαιρετικούς μονολόγους της, οι οποίοι στόχο είχαν να κλιμακώσουν το έργο με τη βοήθεια της συγκεκριμένης ηθοποιού, που έχει όλα τα φόντα (και τις γραμμές) ώστε να μεταδώσει βαθιά και άμεσα συναισθήματα στους θεατές.

Τέλος, η Μάρω Παπαδοπούλου στον ρόλο της μητέρας, είναι συμπαθητική και χιουμοριστική, ενσαρκώνοντας με επιτυχία τη μοναχική γυναίκα που θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Ο Κώστας Καζάνας υποδύεται τον σκηνοθέτη-πατριό (τον αντίστοιχο καθηγητή της ταινίας και του βιβλίου) παίζοντας με απλότητα τον πατριό, επιλογή βολική ώστε να κρατήσει το κοινό αποστασιοποιημένο από το να ταυτιστεί, λυπηθεί ή συμπονέσει μαζί του – είτε επιτηδευμένη, είτε όχι. Ο τελευταίος που συμπληρώνει το cast είναι ο Τάσος Δέδες, με έναν ρόλο που προκαλεί ερωτηματικά και σκέψεις.

Μία παράσταση πειραματική και σύγχρονη, με grande μονολόγους, μεγάλα μηνύματα και διαφορετικές κλιμακώσεις.

Η σκηνοθεσία και η συγγραφή είναι δύο δουλειές που, αφενός είναι ξεχωριστά πολύ δύσκολες, και αφετέρου, συνδυαστικά, καταλήγουν να κλέβουν η μία από την άλλη. Η προσέγγιση του Χ. Καρασσαβίδη στο κείμενο ήταν πολύ επιτυχημένη. Μία παράσταση ήταν ευχάριστη, δραματική, έξυπνη και καλογραμμένη. 

Κείμενο: Βαλεντίνη Δαφνούλη
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Tαυτότητα της Παράστασης
Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Μουσική: Χρήστος Καρασαββίδης
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Giovanni Greco
Video artist: Θάνος Κερμίτσης
Ηθοποιοί: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη

Βαλεντίνη Δαφνούλη

Η default αγάπη μου για τον κινηματογράφο, μαζί με την growing λατρεία μου για καλή τηλεόραση, ενώθηκαν με τις επικριτικές δυνάμεις μου και το αυστηρό μου μάτι, τουτέστιν, είμαι έτοιμη να κριτικάρω άκαρδα και ειλικρινά ό,τι βλέπεται. Από Αγγλική Φιλολογία σε Κινηματογραφικές μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς προσπαθώ να βρω το διδακτορικό που θα κερδίσει την καρδιά μου, αποφεύγω το socializing, οπότε θα με βρείτε σπίτι να βλέπω κάτι. Και μετά να γράφω γι’ αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here