Μοιραστείτε

Από την ώρα που έλαβα στο email μου την πρόσκληση του ART.harbour – το οποίο και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε – για το συγκεκριμένο event δεν έπαψα να μετράω τις μέρες! Οι μέρες κυλούσαν αργά και βασανιστικά, αλλά κάποια στιγμή η πολυπόθητη μέρα, νύχτα καλύτερα, έφτασε!

Μέσα στο μυαλό μου είχα φτιάξει ένα σκηνικό αλλόκοτο, παράξενο και μυστικιστικό κι έτσι ακριβώς ένιωσα μόλις άνοιξε η πόρτα του El Convento Del Arte! Στον χώρο κυριαρχούσε ένα επιβλητικό πορφυρό χρώμα, που τονιζόταν περισσότερο από έναν φωτισμό χαμηλό, κατανυκτικό, ταυτόχρονα τρομακτικό και ερωτικό.

Καθίσαμε σε ένα τραπέζι πολύ κοντά στη σκηνή, στο κέντρο της οποίας υπήρχε ένα κουτί. Πάνω στο τραπέζι μας ένα πλαστικό κουτί που περιείχε ένα ζάρι και ένα χαρτί με οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Γεμάτοι περιέργεια κι αδημονία, σα μικρά παιδιά, ολοκληρώσαμε το έργο που έπρεπε να κάνουμε και μετά απολαύσαμε το υπέροχο κόκκινο κρασί που μας πρότεινε ο εξαίρετα ενημερωμένος σερβιτόρος.

Και ξαφνικά ο Amazing Dio (κατά κόσμον Διονύσης Γουλιμής) βγήκε στη σκηνή και μας έκοψε την ανάσα!

Ζεστός, φιλικός, αλλά και μυστηριώδης, εκρηκτικός και ετοιμόλογος σού δημιουργούσε ένα αίσθημα οικειότητας λες και γνωριζόμασταν από παλιά. Άμεσος και δημιουργικός μάς έκανε όλους μια παρέα για να μας εγκλωβίσει, κατόπιν, στον κόσμο της δικής μας λογικής, από την οποία δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε.

Ο Amazing Dio είχε σχεδιάσει μια σειρά από διαδραστικά νοητικά παιχνίδια μικρής διάρκειας, τα οποία όμως στο τέλος με έναν ευφυή και ακατανόητο για εμάς τρόπο οδήγησαν σε μια διαπίστωση, η οποία έδενε το κοινό με τον χώρο της παράστασης σε ένα παιχνίδι μνήμης και φαντασίας που φάνταζε τόσο αληθινό που σε τρόμαζε∙ σα να βαδίζαμε χρόνια ολόκληρα, χωρίς να το έχουμε καταλάβει, σε μια προδιαγεγραμμένη και προκαθορισμένη πορεία, κουβαλώντας όλοι μαζί εμείς οι άγνωστοι ένα γεγονός που δεν είχε άλλη πιθανότητα, παρά μόνο την αλήθεια!

Πρωταγωνιστές σε αυτά τα νοητικά παιχνίδια κοινής λογικής ήμασταν εμείς, πράγματι! Ο Amazing Dio μάς καθοδηγούσε ευρηματικά και πανέξυπνα, οδηγώντας μας στα δικά μας συμπεράσματα, στις δικές μας προσδοκίες, στα δικά μας οράματα. Μπήκαμε δηλαδή στο σκοτεινό δωμάτιο της νοητικής μας αύρας, κι όπου πηγαίναμε συναντούσαμε τον εαυτό μας, ήταν διασκεδαστικά εφιαλτικό!

Ο Amazing Dio με ευφυή επιδεξιότητα ενσωμάτωσε σε μια παράσταση γνώσεις ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την ενδελεχή μελέτη της γλώσσας του σώματος και της μνήμης. Έτσι, μας παρέσυρε (θα έλεγα ότι μάλλον αφεθήκαμε στα χέρια του) και μας προϊδέασε για μια ατμόσφαιρα σκοτεινού μυστηρίου που μας σαγήνεψε.

Αφήνοντας πίσω το μυστηριακό Convento Del Arte, αισθάνθηκα ότι η λογική ίσως είναι κάτι άπιαστο!

Μήπως ο Amazing Dio είχε μάθει ανείπωτα μυστικά χωρίς να το καταλάβουμε;

Τα όρια μεταξύ λογικής και παράνοιας ίσως δεν είναι τόσο σαφή, ίσως κρέμονται από μια κλωστή.

Τον αφήσαμε να τρυπώσει μέσα στο μυαλό μας, να το αναταράξει και να μας δείξει το ζοφερό βάθος του νοητικού μας κόσμου, τις ξεθωριασμένες επιθυμίες μας και μας ταξίδεψε στον απροσδιόριστο και ακαθόριστο κόσμο των ανθρώπινων πιθανοτήτων!

Με λίγα λόγια, ζήσαμε το τέλος της λογικής… και γοητευτήκαμε!

Λία Τσεκούρα
H Λία Τσεκούρα εδώ και 25 χρόνια διδάσκει και αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτισμικής αγωγης σε ένα ευρύ πολιτισμικό φάσμα, όπου αγκαλιάζει τη μουσική, τον λόγο, το δράμα, την κίνηση, τον ρυθμό και διοργανώνει παιδικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Βασικός σκοπός των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων είναι η δημιουργία μουσικής παιδείας και γενικότερα πολιτισμικής έκφρασης μέσω της βιωματικής μάθησης. Λία Τσεκούρα Dipl. in Piano and Theory of European Music Ba. in Hellenic Culture and Civilization

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here