Αρχική ΘΕΑΤΡΟ «Σχεδόν Σαράντα» Stand up comedy του Γιώργου Χατζηπαύλου: Μια παράσταση που δικαίως...

«Σχεδόν Σαράντα» Stand up comedy του Γιώργου Χατζηπαύλου: Μια παράσταση που δικαίως ταξίδεψε σε 9 ευρωπαικές πόλεις, της Βαλεντίνης Δαφνούλη

34
Μοιραστείτε

Όταν ήρθε η στιγμή να πάω πρώτη φορά σε ελληνικό stand up μέτρησα μέχρι το 10 και αποφάσισα να ξεχάσω προσωρινώς κακές αναμνήσεις προπολεμικών σειρών τύπου stand up της Ελληνικής τηλεόρασης, που, αν και δεν κατάφεραν να μείνουν στην tv για πάρα πολύ καιρό, πρόλαβαν να αναπαράγουν (ειδικά μέσω επαναλήψεων) στερεότυπα και κοινωνικές νόρμες τόσο λάθος.

Τελικά, πήγα στην παράσταση του Γιώργου Χατζηπαύλου, την οποία με χαρά μπορώ να δηλώσω πως βρήκα ξεκαρδιστική!

Από την αρχή μέχρι το τέλος, το κλίμα της παράστασης ήταν τόσο φιλικό όσο και οικείο, ακριβώς ό,τι περιμένεις από ένα stand up. Με το opening act της, η Αλίκη Τσακούμη έθεσε τον πήχη ψηλά για το υπόλοιπο βράδυ, ενώ ζέστανε το κοινό με τις φοβερές ατάκες της, και το απογείωσε με την πρωτότυπα επιλεγμένη θεματολογία της.

Το τιμόνι στη συνέχεια ανέλαβε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, που είχε απώτερο σκοπό του να κάνει τους θεατές να σκάσουν στο γέλιο. Με μια αναδρομή από τα πρώτα χρόνια του μικρού Γιώργου, μέχρι και τα σχεδόν πατημένα σαράντα χρόνια του, πλέον με οικογένεια και παιδί, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, σε αυτό το ηλικιακής κρίσης βγαλμένο από τη ζωή και έτοιμο για κάθε άντρα να ταυτιστεί μαζί του – stand up, αναλύει φύλα, εφηβεία, εποχές, καφρίλες, μάνες, πατέρες και παιδιά.

Φανερά βελτιωμένος, πανέτοιμος, έμπειρος, αλλά κυρίως σημαντικά άμεσος και οικείος, ο Γιώργος Χατζηπαύλου ανέβασε μια παράσταση που δικαίως ταξίδεψε σε 9 ευρωπαικές πόλεις χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες ελληνικές stand up comedy παραστάσεις. 

Σε πολλά gestures του, τεχνικές και εξιστόρηση, συνάντησα Φισφικές επιρροές, (υποθέτω λόγω προηγούμενων συνεργασιών που έκαναν και act που γράφτηκαν μεταξύ τους), γεγονός που με ξάφνιασε ευχάριστα, διότι ο Λάμπρος Φισφής αποτελεί ένα διαμάντι του ελληνικού stand up που χάραξε τον δρόμο που οι περισσότεροι τώρα ακολουθούν.

Είναι ξεκάθαρο πως η πορεία του Γιώργου Χατζηπαύλου έχει επιτυχία, πως η εξέλιξή του στο stand up τραβάει χρόνια δουλειάς, και είναι παραπάνω ευχάριστο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι πάνω στη σκηνή, με ταλέντο, ενέργεια και νοημοσύνη, ειδικά όταν έχουν ξεφύγει από θεματολογίες που παλιότερα έδειχναν μεγαλύτερη και συγκεντρωμένη αφοσίωση.

Είναι ξεκάθαρο πως η η εξέλιξή του Γιώργου Χατζηπαύλου στο stand up τραβάει χρόνια, με μια πορεία που εξελίσσεται ραγδαία, και δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από έναν άνθρωπο με εμπειρία και ενέργεια πάνω στη σκηνή για ένα καλό stand up, κάνοντας όχι μόνο τη συγκεκριμένη παράσταση ξεχωριστή, αλλά και αυτές που θα έρθουν.

Τουτέστιν, μπορεί το stand up να πάσχει στη χώρα μας λόγω ελλιπούς ή και λανθασμένης θεματολογίας, όμως ίσως και να ζούμε σε μέρες μερικής αλλαγής. Όταν, λοιπόν, το ελληνικό (πια) stand up -αλλά και το ελληνικό κοινό σαφώς ξεφύγει από κοινωνικά στερεότυπα των φύλων, σεξουαλικότητας και λοιπών, τότε κάθε παράσταση θα είναι απολαυστική μέχρι τέλους (ε, και ίσως να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο).


Ταυτότητα παράστασης
Συντελεστές
Opening act: Αλίκη Τσακούμη
Παραστάσεις: Παρασκευή 10 & 17 Μαρτίου. Σάββατο 11 & 18 Μαρτίου. Κυριακή 12 & 19 Μαρτίου.
Θέατρο Αθήναιον
Βαλεντίνη Δαφνούλη

Η default αγάπη μου για τον κινηματογράφο, μαζί με την growing λατρεία μου για καλή τηλεόραση, ενώθηκαν με τις επικριτικές δυνάμεις μου και το αυστηρό μου μάτι, τουτέστιν, είμαι έτοιμη να κριτικάρω άκαρδα και ειλικρινά ό,τι βλέπεται. Από Αγγλική Φιλολογία σε Κινηματογραφικές μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς προσπαθώ να βρω το διδακτορικό που θα κερδίσει την καρδιά μου, αποφεύγω το socializing, οπότε θα με βρείτε σπίτι να βλέπω κάτι. Και μετά να γράφω γι’ αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here