Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε τη λέξη μπανάνα μάς έρχεται στον νου η αστείρευτη γλυκιά γεύση του φρούτου. Το γεγονός ότι αυτό το πολυβιταμινούχο τροπικό φρούτο βρίσκεται οπουδήποτε και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό στα μάτια των καταναλωτών.

Πόσοι όμως γνωρίζουν το μεγάλο τίμημα που υπάρχει για να καλλιεργηθεί η μπανάνα στις υπανάπτυκτες χώρες;

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Banana Land: Blood, Bullets and Poison ταξίδεψαν στην Κολομβία, το Εκουαδόρ και τη Νικαράγουα για να βγάλουν στο φως τα εγκλήματα και τις αδικίες που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες εις βάρος των ντόπιων πληθυσμών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος εις το όνομα της μπανάνας.

Στις ΗΠΑ η μπανάνα είναι το πιο καταναλώσιμο φρούτο καθώς το 96% των Αμερικανών την καταναλώνει. Η ιστορία της βιομηχανίας της μπανάνας ξεκινάει το 1899 όταν η United Fruit Company (UFC) έθεσε ως πρωτεύον στόχο να κάνει την μπανάνα το πιο φθηνό φρούτο στις ΗΠΑ. Η εταιρία αυτή κατόρθωσε να επεκταθεί ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Έφτασε μέχρι το σημείο να δημιουργήσει μονοπώλιο στα μεταφορικά μέσα, όπως τα τρένα και τα πλοία, και να έχει υπό τον έλεγχό της τα λιμάνια. Επιπλέον, η φθηνή γη και τα φθηνά εργατικά χέρια σε συνδυασμό με την ανοχή των καταπιεστικών καθεστώτων των χωρών αυτών, βοήθησαν στο να εκτοξευτούν τα κέρδη και η επιρροή της UFC τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις ζωές των εργατών στις μπανανοκαλλιέργειες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Το συμβάν που έχει καθιερώσει τον αγώνα των Κολομβιανών εργατών στις μπανανοκαλλιέργειες είναι η αιματοχυσία από τον Κολομβιανό στρατό που έλαβε μέρος στις 6 Δεκεμβρίου του 1928 όταν χιλιάδες εργάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να διεκδικήσουν τα εργατικά τους δικαιώματα.

Οι βιομηχανίες μπανάνας, όπως η Dole και η Chiquita, χρηματοδοτούν έως και σήμερα τους δικούς τους ιδιωτικούς στρατούς στην Κολομβία. Για την ακρίβεια είναι παραστρατιωτικές ομάδες τις οποίες η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Η πιο περιβόητη είναι η AUC της οποίας ο απώτερος σκοπός είναι να εξοντώνει ανυπάκουους εργαζόμενους, ηγέτες σωματείων και να εξορίζει πληθυσμούς προκειμένου να τους αρπάζουν την γη τους και να την παραδίδουν στις πολυεθνικές έναντι αντιτίμου φυσικά.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός μπανάνας στον κόσμο. Η κάμερα καταγράφει τη ζωή ενός μικρού χωριού το οποίο βρίσκεται δίπλα σε μια τεράστια έκταση από μπανανοφυτείες. Οι χρόνιοι αέριοι ψεκασμοί πάνω από τις μπανανοφυτείες έχει επηρεάσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι οι βιομηχανίες μπανάνας δεν αρκούνται μονάχα στη βία και την καταπίεση των εργατών για να αυξάνουν τα κέρδη τους, αλλά έχουν ποντάρει και σε ένα άλλο μέσο το οποίο εξανεμίζει αργά τις ζωές τόσο των εργατών όσο και των κατοίκων του χωριού. Αυτό το μέσο είναι η ανεξέλεγκτη χρήση βλαβερών φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών, όπως το DPCP και το Mancozeb οι οποίες ενώ είναι απαγορευμένες στις δυτικές χώρες, στις υπανάπτυκτες χώρες χρησιμοποιούνται κατ’ εξακολούθηση, καθώς οι νόμοι περί χρήσεως φυτοφαρμάκων είναι πολύ χαλαροί εν αντιθέσει με τους νόμους που ισχύουν στη Δύση.

Εκτός του ότι είναι βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία, καθώς προκαλούν μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις έως και στειρότητα, είναι και ένας σημαντικός σύμμαχος για τις πολυεθνικές μπανανοβιομηχανές, καθώς διατηρούν την μονοκαλλιέργεια της μπανάνας σε αυτά τα εδάφη. Με τον όρο μονοκαλλιέργεια εννοούμε ένα αγροτικό σύστημα καλλιέργειας ενός μόνο καλλιεργήσιμου φυτού σε μια συγκεκριμένη γεωργική έκταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

Το ντοκιμαντέρ πέρα από τη διαφθορά των μπανανοβιομηχανιών και των εταιριών που παράγουν φυτοφάρμακα, προβάλλει και την εξαχρείωση που υπάρχει στο εσωτερικό ορισμένων εργατικών σωματείων. Οι εργάτες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα όχι μόνο από τις πολυεθνικές, αλλά και από τους ηγέτες των εργατικών σωματείων που οι ίδιοι εμπιστεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ηγέτης ενός εργατικού σωματείου στη Νικαράγουα, ο οποίος αποδείχτηκε ότι συνεργάζεται κρυφά με τη Shell και την Dole για να ανατρέψει διάφορες δίκες εναγόντων.

Αφότου παρακολουθήσει κανείς αυτό το ντοκιμαντέρ συνειδητοποιεί με δυσαρέσκεια ότι η αισχροκέρδεια και η διαφθορά μπορούν να ξεφυτρώσουν παντού σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η μπανάνα είναι για πολλούς το αγαπημένο τους φρούτο, αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πόση βία και διαφθορά κρύβει μέσα της η πορεία από την παραγωγή στην κατανάλωση.

 


Κείμενο: Παρασκευή Ελ Μαγκούτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here