Δεκέμβριος 2018

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή.

3178
Ηλιοβασιλέματα © Ζωή Μπουλουγούρα Σαντορίνη, Μαύρη Παραλία
Ηλιοβασιλέματα © Ζωή Μπουλουγούρα Σαντορίνη, Μαύρη Παραλία

Mία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράση,
συνυφασμένη με τη ζωή του θεατή.

Ανδρέας Εμπειρίκος, 1901 – 1975, Έλληνας Ποιητής, Φωτογράφος και Ψυχαναλυτής

Ηλιοβασιλέματα © Ζωή Μπουλουγούρα Σαντορίνη, Μαύρη Παραλία
Ηλιοβασιλέματα © Ζωή Μπουλουγούρα
Σαντορίνη, Μαύρη Παραλία

“Ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις… Ηλιοβασιλέματα και τι δε μου θυμίζουν”, τραγουδούσε η Μαίρη Λίντα το 1958 και αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας στον κόσμο αυτό που να μη συμφωνεί. Ξέρεις πως κάθε μέρα θα συμβεί ακριβώς το ίδιο και όμως κάθε ηλιοβασίλεμα είναι σαν να το βλέπεις για πρωτη φορά, που εαν δεν το φωτογραφίσεις, θα χαθεί!

Όσοι έχουμε γεννηθεί έως και τα early 90s έχουμε την τύχη να υπάρχουν στο σπίτι μας μπαούλα με φωτογραφίες από φίλμ και είμαστε οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα εκτυπώνουμε με τον ίδιο τρόπο φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες από το κινητό.

Αλήθεια, τί σκέφτεσαι όταν βλέπεις μια φωτογραφία;

Αισθάνεσαι το ίδιο με τη στιγμή της λήψης; Θυμάσαι; Ή το έσβησε ο χρόνος; [ ή μήπως θες να ξεχάσεις; ]

Ήρθε ο Δεκέμβριος, λοιπόν, να μας υπενθυμίσει πως είτε θα αφήσουμε στον χρόνο αυτόν ό,τι δεν μπόρεσε να κρατηθεί αναλλοίωτο είτε θα πάρουμε μαζί μας ό,τι καθημερινά μας γεμίζει· σαν τις φωτογραφίες. Πολλές θα είναι πάνω πάνω – αποθηκευμένες, έτοιμες να ανοιχτούν ξανά και ξανά και οι επικρατέστερες θα διακοσμήσουν γωνιές και τοίχους των σπιτιών μας. Άλλες πάλι θα είναι καλά κρυμμένες, κάπου που μόνο εσύ θα ξέρεις και θα επιλέγεις το πότε και το εάν θα πρέπει να δουν το φώς της ημέρας. Και είναι και εκείνες που θα εξαφανιστούν, και κανένας σκληρός δίσκος δε θα μπορέσει να τις επαναφέρει.

Δεν μπορώ να σκεφτώ το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα. Θα γινόμουν άδικη αν μπορούσα. Ξέρω με σιγουριά όμως, σε ποιο ένιωσα πιο όμορφα κοιτώντας απλά δίπλα μου.

Καλό μας (χο-χο-χο)μήνα.

Ζ.Μ


*Το κείμενο του Editorial και η φωτογραφία ανήκουν στην αναγνώστρια του ART.harbour Ζωή Μπουλουγούρα. Στείλτε μας τη δική σας φωτογραφία για το editorial του επόμενου μήνα στο info@artharbour.gr ή στον λογαριασμό μας στο Instagram.

 

 

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ