Κάνω τεστ.
Δε φοβάμαι.
Προλαμβάνω και αντιμετωπίζω!
1 Δεκεμβρίου. Ένας νέος μήνας, μία νέα εποχή. Ένας μήνας που αγαπούσα πάντα πολύ ο Δεκέμβριος. Ίσως είναι οι παιδικές αναμνήσεις των Χριστουγέννων, των διακοπών με χιόνι στον Παρνασσό στο χωριό, το τζάκι, το διάλειμμα από το σχολείο, τα δώρα, οι αγκαλιές που ήταν πάντα περισσότερες…
1 Δεκεμβρίου. Πια για μένα ο Δεκέμβρης είναι όλα αυτά τα “αναμνηστικά”, μα η πρώτη μέρα αυτού του μήνα σηματοδοτεί και κάτι άλλο, κάτι πολύ παραπάνω από γιορτές και φωτάκια και δώρα Χριστουγέννων. Σηματοδοτεί τον αγώνα μας κατά του ιου HIV, τη στήριξή μας στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό και σε όλους εκείνους που έφυγαν εξαιτίας του.
Διαβάζω στη σελίδα του ΕΟΔΥ ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 75.000.000 σε όλον τον κόσμο, από τα οποία ένα 50% περίπου έχει καταλήξει. Η επιστήμη έχει λάβει δράση. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε 40 χρόνια πριν. Σήμερα η ποιότητα ζωής των HIV οροθετικών έχει βελτιωθεί πολύ. Φάρμακα, εξετάσεις, διάγνωση και θεραπεία. Ξέρουμε πλέον ότι δε μολύνονται όλοι όσοι έχουν εκτεθεί. Η επιστήμη ΑΜΥΝΕΤΑΙ σθεναρά. Εμείς, όμως; Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος; Αυτό στο οποίο ΠΡΕΠΕΙ να στοχεύουμε έιναι φυσικά η Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η!
Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα αυτό το Editorial να το αφιερώσουμε σ’ αυτή τη σπουδαία μέρα που δηλώνει έναν καθημερινό αγώνα και γιορτάζει την επιτυχία όσων νικούν καθημερινά τη μάχη κατά του AIDS. Πώς; Ζώντας!
Πάμε να μιλήσουμε για πράγματα ταμπού.
Έκανα το πρώτο τεστ για ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα) σε ηλικία (νομίζω) 23 ετών. Ναι, οι γυναίκες εξεταζόμαστε (κανονικά) τακτικά από τον/την γυναικολόγο μας, αλλά, για στάσου, αρκεί αυτό για να βεβαιωθείς ότι είσαι καθαρή από ΣΜΝ; Μπα. Εγώ, λοιπόν, αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω ένα τεστ για ΣΜΝ. Χωρίς κανένα σύμπτωμα, χωρίς κάτι να με ανησυχεί. Ως μία νέα με ενεργή σεξουαλική ζωή θεώρησα ότι οφείλω στον Εαυτό μου να εξεταστώ για ΣΜΝ.
Ήμουν σίγουρη και απολύτως χαλαρή για το αποτέλεσμα, όμως, υπήρχε κάτι που με πίεζε πολύ. Ήθελα απεγνωσμένα να κάνω την εξέταση αυτή κρυφά από όλους· γονείς, συγγενείς, φίλους (εκτός ελαχίστων)… Μα γιατί κρυφά; Έλα ντε. Για κάτι που θα έπρεπε να λαμβάνω χειροκρότημα, εγώ φοβόμουν τι θα πουν, και ξέρω πολύ καλά γιατί. Όχι για το αποτέλεσμα (που θα ήταν και ένας λογικός παράγοντας άγχους), αλλά λόγω του ΤΑΜΠΟΥ. Γιατί σίγουρα κάποιοι θα είχαν να πουν, να βάλουν ταμπέλες, να κρίνουν, να απορήσουν, να ανακατευτούν!
“Γιατί να κάνεις εξετάσεις για AIDS;” Γιατί αγαπώ τον εαυτό μου, γιατί αγαπώ το σώμα μου, γιατί αγαπώ το σεξ, γιατί νοιάζομαι για τον άλλον! Γιατί να ΜΗΝ κάνω;
Και από την άλλη… το οικονομικό. Δεν είχα ιδέα που μπορώ να κάνω αυτήν την εξέταση δωρέαν, ούτε φυσικά ανώνυμα, χωρίς άγχος και χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις. Σκέφτηκα μάλλον σε ιδιωτική κλινική. 90; 100ευρω; Ίσως και παραπάνω είχα δώσει. Γιατί; Γιατί δε γνώριζα. Δεν είχα ενημερωθεί.
Σήμερα είμαι τόσο χαρούμενη για τον εαυτό μου τότε, που έκανε εκείνο το φοβισμένο βήμα για κάτι τόσο σημαντικό. Γιατί εκείνο το βήμα είναι στάση ζωής! Η πρόληψη είναι στάση ζωής. Είναι στάση σεβασμού και αγάπης απέναντι στον Εαυτό μας! Το μόνο που εύχομαι ήταν να είχα και τότε την ενημέρωση που έχω σήμερα.
Ξέρεις, λοιπόν, ότι μπορείς να κάνεις ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΩΝΥΜΑ Εξέταση για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ;
Κι όμως! Υπάρχει αυτή η σημαντική υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας για την οποία λίγα ξέρεις και ήξερα μέχρι πρότινος. Και είμαι τόσο μα τόσο συγκινημένη και ενθουσιασμένη με αυτή!
Στην Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια, στον 2ο όροφο βρίσκεται το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ. Καθαρός χώρος, φιλικό περιβάλλον, η γιατρός θα σε βοηθήσει αμέσως να νιώσεις ότι “είναι ok!”, ότι αυτή η απόφασή σου ήταν η σωστή ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
* Γιατί μπορώ να εξεταστώ; HIV/AIDS, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Χλαμύδια, Σύφιλη.
* Πονάει; Όχι καλέ, τι να πονάει! Ένα τσικ στο δαχτυλάκι. Αν φοβάσαι τις βελόνες, δηλαδή, μην ανησυχείς για την αιμοληψία. Ούτε που θα το καταλάβεις. Plus, με τη γνωστή πια μέθοδο του rapid test (Rapid Diagnostic Tests-RDTs).
* Μπορώ να ρωτήσω κάτι; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Παρέχεται συμβουλευτική και εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τεστ. Φυσικά, εκτός από την εξέταση, το Κέντρο παρέχει και γενική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (σωστή χρήση προφυλακτικού, μέθοδοι αντισύλληψης, προληπτικός εμβολιασμός, κ.λπ.), και φυσικά ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Δεν υπάρχουν αφελείς ερωτήσεις. Ρώτα τώρα που μπορείς, δωρεάν είναι (κυριολεκτικά!).
* Μπορώ να κάνω τεστ αν είμαι ανασφάλιστος; Η εξέταση παρέχεται δωρεάν και ανώνυμα. Που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να δώσεις τα στοιχεία σου αν δε θέλεις, ούτε ΑΜΚΑ ούτε τίποτε άλλο. Δωρεάν και ανώνυμος προληπτικός έλεγχος για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα! ΓΙΕΙ!
* Πότε μπορώ να πάω; Καθημερινά, Δευτέρα ως Παρασκευή, ώρες 09.00π.μ. με 2.00μ.μ. διενεργούνται τα γρήγορα ανιχνευτικού τεστ (rapid test), και Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες 10.30π.μ. με 12.30μ.μ. οι αιμοληψίες.
* Πρέπει να κλείσω ραντεβού; Μπορείς απλώς να πας αν νιώθεις ότι επείγει. Αλλά πάντα προτιμάμε να κλείνουμε ένα ραντεβού. Σου έχω εδώ και το τηλέφωνο: 210 8813615 και το email: sti–sexualhealth@eody.gov.gr.
Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε σήμερα και κάθε μέρα. Λέμε καθημερινά ΟΧΙ στις διακρίσεις και το στίγμα. Οι οροθετικοί δίνουν τον δικό τους αγώνα σωματικά και ψυχολογικά, η συμπερίληψη είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοήθησουμε. Νομίζω λέγεται κι αλλιώς… λέγεται “να είμαστε Άνθρωποι!”.
Αγκάλιασε, υποστήριξε, ΦΙΛΑ. Μην ανησυχείς, δεν κολλάει έτσι! Και αν έχεις άλλες απορίες, ρώτα έναν ειδικό. Αλλά μην τιμωρείς κάποιον επειδή εσύ έχεις άγνοια για κάτι τόσο σημαντικό.
#zerostigma
Ξέρεις, γιατί; Γιατί πολύ απλά, οι οροθετικοί δε διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους. Είναι άνθρωποι που απλώς θέλουν να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Θυμάμαι μία από τις πιο συγκλονιστικές καμπάνιες που είχα δει κάποια στιγμή κατά του AIDS. Έδειχνε δεκάδες άνδρες και γυναίκες γυμνούς ξαπλωμένους ο ένας πάνω στον άλλον, δίπλα στον άλλον σε εμβρυακή στάση… “Όταν κάνεις σεξ με κάποιον χωρίς προφυλακτικό, κοιμάσαι και με όλους τους προηγούμενους συντρόφους του.”
Σκέψου, λοιπόν, πότε εξετάστηκες τελευταία φορά για ΣΜΝ; Και, ναι, η κατάλληλη ώρα είναι ΤΩΡΑ!
Και κοίτα να δεις, σε ένα πολιτιστικό site μιλάμε για δύο σημαντικά θέματα: την πρόληψη κατά του AIDS και για τη συμπερίληψη. Καμία αναφορά σε ποίηση, μουσική ή τέχνη, όμως σκέφτομαι, δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να φωνάζει πιο δυνατά “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” από αυτά!
Κάνω τεστ. Δε φοβάμαι. Προλαμβάνω και αντιμετωπίζω.
Καλό μήνα σε όλους!
Ε.Σ
–
Υ.Γ. 1: Κι ένα podcast αφιερωμένο που αλλού; Στο σεξ!
Υ.Γ. 2: Δες κι αυτό.