Δεκέμβριος 2015

1448
Νέο Μικρό Χωριό, Καρπενήσι ©Travel Salad

Δεκέμβριος
Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι ο δέκατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου (< December < decem = δέκα).

Στο καλαντάρι του λαού μας, ο Δεκέμβριος αναφέρεται γενικά ως Γιορτινός, λόγω των πολλών θρησκευτικών γιορτών του και ειδικά Αϊ-Νικολιάτης ή Παππού-Νικόλας, αλλά και Νικολοβάρβαρα, από τις γιορτές του Αγ. Νικολάου και της Αγ.Βαρβάρας και Κυρ-Λευτέρης από τη γιορτή του Αγ. Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Δεκέμβριος αναφέρεται και ως Άσπρος μήνας ή Ασπρομηνάς, και ως Χριστιανάρης, Χριστουγεννιάτης, Χριστουγεννάρης ή Χριστουγεννάς. Σε διάφορα μέρη λέγεται και Μπρουμάρης (δηλ. ομιχλώδης, σκοτεινός), από το λατινικό bruma που σημαίνει “τήν βραχυτάτη του ενιαυτού ημέρα, την χειμερινή τροπή”(22 Δεκεμβρίου).

Οι πιο κρύες μέρες θεωρούνται οι γιορτές των Αγίων Βαρβάρας, Σάββα και Νικολάου (4, 5 και 6 Δεκεμβρίου).

Πηγή: http://www.asprilexi.com/

Νέο Μικρό Χωριό, Καρπενήσι ©Travel Salad

 

Ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Μήνας των Αποχαιρετισμών. Η Παλιά Χρονιά φεύγει και μαζί με αυτήν ό,τι έφερε και πήρε. Η Νέα περιμένει προ των πυλών πολλά υποσχόμενη. Οι γιορτινές μέρες ας είναι η φωτιά γύρω από την οποία συγκεντρώνονται οικογένειες, φιλίες, αγάπες, αναμνήσεις, όνειρα και μικρές σπίθες ευτυχίας ξεπηδούν.

Αποχαιρετώντας τον 2015, μία χρονιά όχι τόσο γενναιόδωρη, μία χρονιά σκληρή και σοκαριστική, ελπίζοντας το 2016 να φέρει όλα αυτά που ο καθένας χρειάζεται.

Με τον Πολιτισμός σύμμαχο, με την Τέχνη φάρο για νέες ανακαλύψεις, εσωτερικές αναζητήσεις και όρια που ξετυλίγονται σαν κορδέλες χριστουγεννιάτικων δώρων.

Καλό Μήνα σε όλους!

Ε.Σ.

 

*Η φωτογραφία του editorial ανήκει στο ταξιδιωτικό blog Travel Salad. Στείλτε μας την δική σας φωτογραφία στο info@artharbour.gr.

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ
Προηγούμενο άρθροSamsara, Ron Fricke ~ 2011
Επόμενο άρθροΙανουάριος 2016
Με ένα πτυχίο Νομικής και αιώνια αφοσίωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας & εξωτερικού. Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία εισέβαλαν στη ζωή μου σε μικρή ηλικία και διαμόρφωσαν αυτό που είμαι σήμερα! Θα με πετύχεις να κάνω βόλτες με τη σκυλίτσα μου τη Σάββυ, στο λεωφορείο χωμένη σ' ένα βιβλίο ή μπροστά σε μία οθόνη με ποπ κορν στην αγκαλιά ή κάπου να αγναντεύω τη θάλασσα. Όταν γράφεις νιώθεις για λίγο αθάνατος... Γι' αυτό προσπαθώ να γράφω πολύ. Μπορείς να αναζητήσεις την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο "στιγμές". Το λιμάνι των Τεχνών είναι το σπίτι μου. Καλώς Ήρθες στο ART.harbour!

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ