Ιανουάριος 2020

Καλή χρονιά σε όλους, και έναν Ιανουάριο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις, αγκαλιές και φιλιά.

4634
www.blackwells.co.uk

Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νά βρω τα παράθυρα. – Οταν ανοίξει
ένα παράθυρο θάναι παρηγορία. –
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τά βρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
Ποιός ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει.

Τα παράθυρα

Κωνσταντίνος Καβάφης, 1863-1933, Έλληνας ποιητής
Στην Αίγινα τον χειμώνα
Από παιδί αγαπούσα τα νέα ξεκινήματα. Οι νέες αρχές ήταν το φόρτε μου. Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, η κάθε πρώτη του μηνός, μα η αγαπημένη μου ήταν η αρχή του Γενάρη, γιατί φυσικά ήταν η αρχή της Νέας Χρονιάς! Λες και τα κοντέρ μηδένιζαν και πίστευα ότι όλα μπορούμε να τα ξεκινήσουμε από την αρχή σαν να μην έχει γραφτεί η ιστορία.

Μεγαλώνοντας, σαν νέα αρχή έχω πλέον τα γενέθλια. Κάθε χρόνος που προστίθεται, λέω, στο σώμα μας να είναι πιο εποικοδομητικός, να αφήσει μόνο όμορφα σημάδια, αυτά που χρειαζόμαστε για να αγάπαμε το παρελθόν και να το αφήνουμε εκεί που το πάει ο χρόνος, πίσω. Έτσι, μεγαλώνοντας έναν χρόνο, υπόσχεσαι να είσαι καλύτερος, να ισορροπείς πιο εύκολα, να αποδέχεσαι, να τολμάς και να αρνείσαι όπου θέλεις εσύ. Μα πάνω απ’ όλα, εύχεσαι αυτόν τον χρόνο που έρχεται στη ζωή σου να μην φοβάσαι!

Σαν να έχουμε όλοι μας γενέθλια, λοιπόν, εγώ αυτό θα ευχηθώ… Αυτήν τη χρονιά να φοβόμαστε λιγότερο και να τολμάμε περισσότερο. Γιατί μόνο ο τολμών μπορεί να νικήσει. Και λογικό δεν είναι; Αυτός που δεν έπαιξε, πώς θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει;

Διώχνοντας τον φόβο, ας φέρουμε στις ζωές μας πιο κοντά τον πολιτισμό. Ας αναζητήσουμε εκείνο το βιβλίο που μας ταιριάζει, εκείνη την εικαστική έκθεση που μας εκφράζει περισσότερο, ας παρακολουθήσουμε ταινίες του είδους που λατρεύουμε, ας ακούσουμε τη μουσική εκείνη που μιλά στην ψυχή μας. Ας επιλέξουμε ελεύθερα αυτό που εμείς θέλουμε από τον κόσμος της Τέχνης!

Α! Και κάτι πολύ σημαντικό, ας μάθουμε επιτέλους να αφήνουμε τον διπλανό μας να διαβάζει ό,τι θέλει, να παρατηρεί τους πίνακες που του αρέσουν, να βλέπει τις ταινίες που τον κάνουν να χαμογελά, να τραγουδά το τραγούδι που για ‘κείνον σημαίνει πολλά κι ας είναι για ‘μας μονάχα νότες στη σειρά. Αν κρίνουμε λιγότερο και αγκαλιάζουμε περισσότερο, ίσως του χρόνου τέτοια μέρα να ευχόμαστε να έχουμε μια χρονιά τόσο καλή όσο η περσινή!

Καλή χρονιά σε όλους, και έναν Ιανουάριο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις, αγκαλιές και φιλιά.

Ε.Σ

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ