Ιούλιος 2019

Καλό Μήνα σε όλους με αγάπη, φροντίδα και συνείδηση.

3933
www.blackwells.co.uk
Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…

Μίλαν Κούντερα, 1929, Τσέχος συγγραφέας

Η βασίλισσα Σάββυ στο Βασιλικά Ανάκτορα © Ελίζα Σουφλή
Η βασίλισσα Σάββυ στο Βασιλικά Ανάκτορα © Ελίζα Σουφλή

Σκύλος βρέθηκε παρατημένος στην παραλία, 3 κουταβάκια βρέθηκαν σε μια κούτα στα χωράφια, σκύλος δίνεται για υιοθεσία γιατί δεν μπορούμε πια να τον κρατήσουμε λόγω των παιδιών…

Αναρωτιέμαι πότε θα πάψουμε να είμαστε ηλίθιοι. Τα ζώα δεν είναι μόνο συντροφιά, είναι και ευθύνη είναι και μάθημα, ένα μάθημα ζωής, αγάπης και φροντίδας. Αν και τόσες φορές τα λόγια μου για τα σκυλιά, και όλα τα αδέσποτα ζωάκια, συνοδεύονται από τις φράσεις “υιοθέτησε έναν σκύλο”, “πάρε τον μαζί σου”, “δώσ’του ένα σπίτι”, αυτή τη φορά θα σου πω να μην πάρεις ένα ζώο αν δεν μπορείς να το φωνάζεις οικογένεια. Γεμίσαμε φιλόζωους και παρατημένα ζώα.

Αν δεν μπορείς να είσαι γονιός, μην πάρεις ένα ζώο.
Αν δεν μπορείς να βρίσκεσαι κοντά του, μην πάρεις ένα ζώο.
Αν δεν μπορείς να του παράσχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μην πάρεις ένα ζώο.
Αν δεν το λες οικογένεια, μην πάρεις ένα ζώο.

Δεν αρκεί να ψάχνεις παρέα για να βάλεις στο σπίτι σου έναν τετράποδο φιλαράκο, πρέπει να είσαι έτοιμος να γίνεις ο φύλακάς του, κι όχι εκείνος ο δικός σου – αν και αυτό θα γίνει σίγουρα λόγω ενστίκτου.

Ο Ιούλιος είναι το καλοκαίρι. Φρόντισε στις διακοπές να περάσεις λίγο χρόνο παραπάνω με τα ζώα, τα δικά σου ή εκείνα που το έχουν ανάγκη.

Αν έχεις έναν σκύλο μην τον αφήσεις πίσω στις διακοπές, δοκίμασε να τον πάρεις μαζί, δείξε του τον τρόπο να απολαμβάνει όσα κι εσύ. Πριν τη Σάββυ, πίστευα ότι είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψεις με ένα όχι-μικρόσωμο σκυλί. Τα τελευταία τρία χρόνια που είμαστε μαζί, έχουμε ταξιδέψει παρέα σε νησιά, στο βουνό, σε ποτάμια, σε μεγαλουπόλεις, στο εξωτερικό, με αμάξι, με καράβι, έχουμε μπει σε τραμ και τρένο και μετρό (στην Ευρώπη αυτά, όχι στο Ελλαδιστάν). Και δεν ήταν εύκολο κάποιες φορές, αλλά δεν ήταν δύσκολο. Έμαθα εγώ, έμαθε κι εκείνη, και οι στιγμές των ταξιδιών μας ήταν οι καλύτερες που έχουμε να θυμόμαστε.

Αν θέλεις να αποκτήσεις ένα ζώο, πρώτα γίνε εθελοντής σε μία ομάδα προστασίας και φροντίδας αδέσποτων, δες πώς είναι πραγματικά να φροντίζεις έναν σκύλο ή μία γάτα. Πήγαινε βόλτα τον σκύλο ενός φίλου ή ακόμη φιλοξένησέ τον στο σπίτι σου, δες αν μπορείς να ζήσεις μαζί του.

Μην αποφασίσεις με βάση την επιθυμία σου ή του παιδιού σου για παρέα, αποφάσισε με βάση όσα μπορείς να προσφέρεις, σκέψου τις ανάγκες του πλάσματος που θα βρεθεί στο πλάι σου.

Και να θυμάσαι ότι ένας σκύλος σου χαρίζει το για πάντα του, βρες τον χρόνο να του χαρίσεις κι εσύ ένα μεγάλο μέρος από τον δικό σου. Του αξίζει.
Καλό Μήνα σε όλους με αγάπη, φροντίδα και συνείδηση.

Ε.Σ


*Στείλτε μας τη δική σας φωτογραφία για το editorial του επόμενου μήνα στο info@artharbour.gr ή στον λογαριασμό μας στο Instagram.

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ