Μάρτιος 2019

Καλό Μήνα, λοιπόν! Να χαιρόμαστε μια ακόμη Άνοιξη!

3524

Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι
ουρανέ, φίλε μακρινέ
πως να δεχτώ άλλης αγκαλιάς τη στοργή
πως να δεχτώ, μάνα μου είναι η γη
πως ν’ αρνηθώ της ζωής το φως το ξανθό
αχ ουρανέ πόνε μακρινέ

Η μπαλάντα του Ούρι

Νίκος Γκάτσος, 1911 – 1992, Έλληνας Ποιητής

Ουρανέ © Ελίζα Σουφλή
Ουρανέ © Ελίζα Σουφλή

Μου πήρε 2 χρόνια περίπου να επιστρέψω ολοκληρωτικά στην Αθήνα. Και τώρα είμαι εδώ για να την αγκαλιάσω με την ομορφιά και την ασχήμια της.

Κι έτσι βρεθήκαμε να τριγυρνάμε πάλι στην πόλη, Μάρτη μήνα, ενώ η άνοιξη υπόσχεται ζεστές μέρες με τις αμυγδαλιές να ανθίζουν ανάμεσα στα τσιμέντα, τα κίτρα να μοσχομυρίζουν ζουλυγμένα καθώς ξεχύνονται στα στενάκια της Κυψέλης και τα μοντέρνα μοναχικά κτίρια με τους γκριζόμαυρους τοίχους να κοιτούν ξανά τον γαλανό ουρανό γεμίζοντας ελπίδα.

Κάποιοι τυχεροί, τα πρωινά, γεύονται την πόλη περπατώντας να φτάσουν στα γραφεία τους, κάποιοι άλλοι χάνονται στη φρενίτιδα του μετρό και των λεωφόρων. Κι εγώ, εκεί που έστρεφα το βλέμμα αλλού όταν αντίκριζα τσιμέντο, τώρα φέρνω στον νου τους στίχους του Γκάτσου και τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι ταξιδεύοντας στην Αθήνα των καιρών τους.

Αυτήν την Κυριακή του Μάρτη μάς καλούν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, κάτι άλλο θα ‘ρθει την επόμενη, ενώ η εβδομάδα θα ξεχειλίζει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γραμμάτων και τεχνών.

Στην επόμενη βόλτα σου στο Μοναστηράκι μην προσπεράσεις το παλαιοβιβλιοπωλείο εκείνο στη γωνία, στα Εξάρχεια κάνε μια στάση στο παλιό δισκάδικο εκεί κοντά στο Πολυτεχνείο και γυρνώντας από την Ομόνοια ξέκλεψε πέντε λεπτά χρόνο για μια μερίδα παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Κι όταν η πόλη σε καταπίνει στους ρυθμούς της, βάλε στον νου όλους τους στίχους που γνωρίζεις για τον ουρανό κι εκεί ανάμεσα στα γκρίζα των κτιρίων θα βρεις την ομορφιά να συνεχίσεις να χαμογελάς και να περπατάς.

Καλό Μήνα, λοιπόν! Να χαιρόμαστε μια ακόμη Άνοιξη!

Ε.Σ


*Στείλτε μας τη δική σας φωτογραφία για το editorial του επόμενου μήνα στο info@artharbour.gr ή στον λογαριασμό μας στο Instagram.

close

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ