Μάρτιος 2020

Καλό μήνα με φωτεινές στιγμές!

4754
www.blackwells.co.uk

Ήθελα να δώσω φως και συγκίνηση
σε όσους είναι σαν κι εμένα καμωμένοι.

Κ.Π. Καβάφης, 1863-1933, Έλληνας ποιητής
Τα χρώματα της άνοιξης, Δρυμαία, Φθιώτιδα

Ο ήλιος ο ζωογόνος· αυτός που μας χαρίζει το φως, τη θερμότητα και μάλλον τη χαρά, εκτός από τη ζωή. Ζώντας στην Πράγα αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί οι άνθρωποι εκεί δεν είναι τόσο ευδιάθετοι. Οι 5-6 μήνες σκοτεινιάς και κρύου, χωρίς λιακάδα, ετησίως έχουν αφήσει το σημάδι τους.

Κάθε που έμπαινε ο Μάρτης, όμως, και παρά το κρύο που ήταν ακόμη αρκετό, οι πρώτες ηλιαχτίδες έφερναν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Τα πάρκα γέμιζαν, οι όχθες του ποταμού Vltava φιλοξενούσαν μεγάλους, μικρούς, σκυλιά, κύκνους, πάπιες όλα σε αρμονία (εντάξει, εκτός από τους κύκνους, που ήταν κάπως επιθετικοί τις περισσότερες φορές).

Και σκέψου να έχεις αυτόν τον ήλιο 365 μέρες τον χρόνο. Όσες μέρες βρίσκομαι πίσω στην Ελλάδα ούτε μία δεν πέρασε χωρίς να δω την παραμικρή ηλιαχτίδα. Κι είναι αλήθεια όλα κάπως διαφορετικά έτσι. Μα περισσότερο χαίρεσαι τον ήλιο όταν βρίσκεσαι στη φύση. Τρεις μέρες στο αγαπημένο μου χωριουδάκι, τη Δρυμαία, στους πρόποδες του Καλλιδρόμου, με θέα τις χιονισμένες κορφές του Παρνασσού και τον ήλιο να φωτίζει τις πρώτες μαργαρίτες, τα χαμομήλια, το τσάι του βουνού. Τα πουλιά, τα δέντρα που με τον άνεμο λένε το δικό τους τράγουδι, τα κοκόρια πρωί-πρωί και τα προβατάκια που βοσκάνε, όλα σε ένα σκηνικό που σου θυμίζει ότι την άνοιξη αν τη ζεις σωστά τη ρουφάς με την ψυχή σου.

Δε θα μιλήσω αυτήν την πρωτομηνιά για πολιτισμό, για τέχνες, για βιβλία, θα μιλήσω μόνο για την επαφή του ανθρώπου με τη φύση, με το χώμα, το χορτάρι, με τα ζώα, τον ήλιο και τον ουρανό. Συνηθίσαμε να φοράμε γυαλιά για να αποφύγουμε τις ηλιαχτίδες που μας τυφλώνουν και ξεχάσαμε πόση ζεστασιά φέρνει στο σώμα και την καρδιά ο θεός Ήλιος.
Κάνε αυτό, στάσου κάπου που να σε λούζει ο ήλιος, πάτα γερά στη γη, κλείσε τα μάτια, άνοιξε τα χέρια ψηλά και πάρε μια βαθιά εισπνοή. Ρούφα τον ήλιο, τη ζεστασιά, τη στιγμή. Στην εκπνοή κράτα μόνο το φως και ελευθέρωσε όλο το σκοτάδι.

Καλό μήνα με φωτεινές στιγμές!

Ε.Σ

Υ.Γ: Να και η λίστα του μήνα. Καλή ακρόαση!

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ