Νοέμβριος 2021

Καλό Μήνα και να θυμάσαι το σύνθημα "Reduce Reuse Recycle"!

6507

Η φύση έχει την πιο ωραία μνήμη
φοράει το ίδιο φως
σε κάθε επέτειο
κρατάει το ίδιο κλαρί
με τα λαχανιασμένα φύλλα
στην εκθαμβωτική πτώση τους.

Η φύση έχει την πιο ωραία μνήμη

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 1939-2020, Ελληνίδα ποιήτρια και μεταφράστρια


Αυτό το Editorial θέλω να το αφιερώσω στη Γη, στο περιβάλλον, στη φύση, και πιο συγκεκριμένα στη βοήθεία μας στην κρίσιμη αυτή στιγμή της διαφύλαξης των όσων έχουμε και της σωτηρίας του φυσικού μας πλούτου.
Τους τελευταίους μήνες με έχουν ρωτήσει 2-3 άνθρωποι τι έχω αλλάξει στα μαλλιά μου, αν τα έβαψα, αν τους έκανα κάποια “μαγική” χημική θεραπεία… Και συλλογίστηκα, κοίτα να δεις που τελικά κάτι που με φόβιζε πολύ ως αλλαγή να έχει καταλήξει να με βοηθήσει τόσο, ενώ η δική μου πρόθεση ήταν να βοηθήσω εγώ το Περιβάλλον. Η απάντηση ήταν ότι δεν έχω κάνει τίποτα στα μαλλιά μου, απλώς χρησιμοποιώ σαπούνι και λάδι καρύδας.

Πριν χρόνια -και κυρίως μετά την επαφή μου με την Πράγα- ξεκίνησα συστηματικά την Ανακύκλωση. Όμως εκεί, σε αυτήν την πόλη όπου τα σκουπίδια του σπιτιού σου είναι καθήκον σου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, άρχισα να βάζω στη ζωή μου δύο ακόμη έννοιες: Reuse & Reduce.

Ξεκινήσα, λοιπόν, σιγά-σιγά να μειώνω τη χρήση πλαστικού στο σπίτι, και την κατανάλωση σε άλλα αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, συσκευές, παιχνίδια της Σάββυς. Συνειδητοποίησα ότι κάθε πλαστικό παιχνίδι που κάποια στιγμή χαλάει είναι ένα ακόμη σκουπίδι. Άρχίσαμε να παίζουμε περισσότερο με ξύλα ή σκοινιά, με πετσέτες ή παλιά πανιά.
Η επανάχρηση ρούχων, επίπλων και όποιων αντικειμένων δε χρειάζεται κάποιος πια ήταν το πιο συχνό φαινόμενο στην Πράγα και έβρισκε τη λύση του: στο Marketplace του Facebook. Το σπίτι μας στην Πράγα επιπλώθηκε έτσι ακριβώς, με μεταχειρισμένα έπιπλα τα οποία μάλιστα όταν φύγαμε βρήκαν θέση σε άλλα σπίτια. Θυμάμαι επίσης ότι στη δουλειά οι μητέρες αντάλλασσαν τα παιδικά παιχνίδια των παιδιών του (άλλος τομέας περιβαλλοντικού πανικού!).
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:
Αναρωτήσου μια στιγμή, ξέρεις τι πραγματικά ανακυκλώνεται; Ή απλώς πετάς το χάρτινο κουτί της πίτσας στον μπλε κάδο, μαζι με λερωμένα κουτιά από γάλατα και τσαλακωμένα χαρτάκια ή σκιμένα πλαστικά από τσιγάρα;
Συνοπτικά, κράτα τα εξής: Ό,τι είναι λερωμένο ή εξαιρετικά μικρό ανεξαρτήτως υλικού, είναι σκουπίδι και όχι ανακυκλώσιμο.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ:
Ναι!! Το αγαπημένο μου! Αντάλλαξε ρούχα με φίλους αν βαρέθηκες την γκαρνταρόμπα σου, δώσε στη μοδίστρα ή τον μόδιστρο της γεινοτιάς την ευκαιρία να δώσει “νέα ζωή” στο παλιό σου ρούχο (μπορεί να το κάνει τσάντα, κοκαλάκια, νεσεσέρ, κ.ο.κ.!). Αν τα παιδιά σου βαρέθηκαν τα παιχνίδια τους, κάνε ανταλλαγή με άλλους γονείς που έχουν το ίδιο πρόβλημα ή ακόμη καλύτερα, δώρισέ τα κάπου όπου υπάρχει ανάγκη. Γενικά: ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΠΛΩΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ 😉
ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ:
Γουελ… Όση ανακύκλωση και να κάνεις, αν έχεις 10 μπουκάλια καλλυντικών και αφρόλουτρων στο μπάνιο που θα καταλήξουν στους μπλε κάδους, ναι, δυστυχώς και πάλι δεν είναι ακριβώς λύση στο πρόβλημα. ΜΕΙΩΣΕ! Τα χρειάζεσαι όλα αυτά; Αναζήτησε φυτικά προϊόντα (βλ. coconut oil που έρχεται σε ωραίο γυάλινο βάζο από τον Σκλαβενίτη -κυριολεκτικά το χρησιμοποιώ για: μαγειρική, μάσκα/μαλακτική μαλλιών, κρέμα σώματος, κρέμα χεριών, λαδάκι για τα νύχια, λιχουδιά για τη Σάββυ ΚΑΙ για τη γούνα της… για να σκεφτώ, τι άλλο… α ναι, lip balm!). Βρες και επίλεξε εταιρείες που χρησιμοποιούν χάρτινες συσκευασίες, απόβαλλε την τακτική της “μίας-χρήσης”, πάρε υφασμάτινες μάσκες… η λίστα είναι μεγάλη!

Και γενικά να επαναλαμβάνεις συνέχεια μία ερώτηση: ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Καλό Μήνα με ένα σύνθημα “Reduce * Reuse * Recycle”!

Ε.Σ

Υ.Γ: Κι ένα podcast αφιερωμένο στη Φύση.

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ