Στα Ασημένια Φτερά, η Φέι μάς ξεναγεί στον ψυχισμό της και στα τραύματά της. Τώρα τα σημάδια της έχουν εξήγηση. 

Πάει περίπου ένας χρόνος (ίσως περισσότερο) από τότε που διάβασα το Χρυσό Κλουβί της Camilla Lackberg. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή και την καθημερινότητά μου· έχω αλλάξει δουλειά, κάποια συνήθειες, και με τη “βοήθεια” του κόβιντ έχω αλλάξει – μαζί με όλον τον κόσμο – και ολόκληρη την αντιμετώπισή μου απέναντι στην επαφή. 

Όμως, μισό λεπτό… Για να θέσουμε κάποια πράγματα εξ αρχής σε σωστή βάση.

Για εμάς τις γυναίκες μήπως η “επαφή” ήταν πάντοτε κάπως επίφοβη; Θέλω να πω, πόσα άλλαξε ο κόβιντ σε βαθμό σεξισμού, σε βαθμό παρενόχλησης και παραβίασης της προσωπικής μας σφαίρας; Αν μη τι άλλο, δεν κολλάει ο καθένας πάνω σου στο μετρό ή το λεωφορείο, ενώ εσύ πρέπει να είσαι με το ένα χέρι στη χειρολαβή και έτοιμη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι στον κάθε Χ που προσπαθεί να έρθει πολύ κοντά, εκνευριστικά πολύ κοντά, απελπιστικά πολύ κοντά, τρομακτικά πολύ κοντά, αηδιαστικά πολύ κοντά στο σώμα σου.

Ασημένια Φτερά, Camilla Lackberg | Κριτική Ελίζα Σουφλή / Διαγωνισμός

Αν έχεις έρθει σε μία πρώτη επαφή με τη νέα σειρά της Lackberg (φεύγει πια από την Έρικα και τον επιθεωρητή Πάτρικ) που με ηρωίδα τη Φέι, μια γυναίκα που διεκδικεί τόσο τη δική της χειραφέτηση και απελευθέρωση (θα πω και ελευθερία), αλλά και των υπόλοιπων γυναικών, έχεις ήδη καταλάβει γιατί προηγήθηκε αυτή η εισαγωγή, και πόσο πραγματικά σχετική είναι με το θέμα, ή μάλλον ΤΑ θέματα στα οποία μας εκθέτει η συγγραφέας. 

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα Ασημένια Φτερά, μπορείς να πάρεις μια πιο έντονη γεύση για το τι πρόκειται να γνωρίσεις στη νέα αυτή σειρά της συγγραφέως διαβάζοντας τις σκέψεις μου πάνω στο πρώτο βιβλίο, το Χρυσό Κλουβί, εδώ.

Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να αναφερθώ όσο γίνεται λιγότερο συγκεκριμένα προς αποφυγή spoilers. 

Ξεκινώντας λίγο ανάποδα, έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς εξελίσσεται το τελευταίο κομμάτι του βιβλίου, πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι αυτή είναι μια κλασική Lackbergική τακτική, δηλαδή να “στρώνει” πρόσφορο έδαφος στα ⅔ του βιβλίου, και στο τέλος, στο ⅓, να δίνεται πια φως στα σκοτάδια, καταστάσεις να ανατρέπονται και πρόσωπα να αναλαμβάνουν νέους ρόλους. 

Τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας που μας απασχόλησαν στο πρώτο βιβλίο, παραμένουν, και έχουν ενεργή δράση (άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο), ενώ κάποιοι χαρακτήρες έμφανίζονται στο προσκήνιο είτε από το παρελθόν είτε ως new entries στο παρόν, και προσθέτουν ένταση στη ροή της ιστορίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Ντάβιντ, ο άντρας που μπαίνει αναπάντεχα στη ζωή της Φέι και σίγουρα, παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στον μύθο, αλλά και στο “ξεδίπλωμα” του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας.

Ασημένια Φτερά, Camilla Lackberg | Κριτική Ελίζα Σουφλή / Διαγωνισμός

Και σίγουρα – και αφού, κακά τα ψέματα, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για αυτόν – θα ήθελα να σταθούμε λίγο παραπάνω στον χαρακτήρα “Φέι” και τον τρόπο που η Lackberg επιλέγει να γράψει γι’αυτήν. Θα έλεγα με σίγουρα ότι σε αντίθεση με το Χρυσό Κλουβί, που κατά κύριο λόγο ήταν ένα βιβλίο “γραμμένο για να πει μια ιστορία”, τα Ασημένια Φτερά είναι ένα βιβλίο “γραμμένο για ΤΗ γυναίκα”. Τι εννοώ με αυτό… Η συγγραφέας επιλέγει τώρα να γράψει ένα βιβλίο για τη Φέι. Ναι, σίγουρα ξετυλίγεται μια ιστορία, αλλά αυτή εδώ η ιστορία είναι η ιστορία της Φέι. Αποκλειστικά. Μιλά για τις ερωτικές της περιπέτειες, τη μάχη της για την απελευθέρωση, την αναζήτησή της ως γυναίκα, ως επιχειρηματίας, ως φίλη, ως μητέρα, ως κόρη… Τα Ασημένια Φτερά, λοιπόν, είναι ένα αφιέρωμα στη γυναίκα. Και σίγουρα σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το Χρυσό Κλουβί που έριξε τον σπόρο για να ανθίσουν τα “Ασημένια Φτερά“.

Το παρελθόν παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο. Σε σκοτεινά διαλείμματα-φλασμπάκ, η συγγραφέας έρχεται να δώσει φως στα κενα και να φέρει στην επιφάνεια τραύματα που πρέπει να επουλωθούν και που έχουν στιγματίσει την ηρωίδα. Από την Ιταλία και τη Σουηδία του σήμερα μεταφερόμαστε στη Φιελμπάκα του τότε, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μάλιστα αφήγηση. Η αίσθηση ότι είμαστε εκεί είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Η Φέι μάς ξεναγεί στον ψυχισμό της και στα τραύματά της. Τώρα τα σημάδια της έχουν εξήγηση.

Υπάρχει, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου μια κεφαλαιώδης διαφορά μεταξύ αυτού του βιβλίου και των προηγούμενων της Lackberg – ακόμη και μεταξύ αυτού και του προηγούμενο της ίδιας σειράς. Παρά το αναμφίβολο γεγονός ότι τα Ασημένια Φτερά αποτελούν συνέχεια της ίδιας ιστορίας, εδώ πραγματικά, προκλητικά σχεδόν, η συγγραφέας αποφασίζει να δώσει τα ηνία της γραφή στη Φέι. Αφοσιώνεται στην πρωταγωνίστριά της σε τέτοιον βαθμό που δεν “προσέχει” τίποτα απ’ όσα βγαίνουν στις σελίδες που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης. Δε “χαρίζει” τίποτα. Όλες οι σκηνές, όλες οι σκέψεις, όλα τα “ηθικά και τα ανήθικα” είναι εκεί και λέγονται με το όνομά τους. Έχουμε την τάση να “δαιμονοποιούμε” τις λέξεις. Όμως, σε τι διαφέρει η γραφή της Lackberg από τον τρόπο που πράγματι θα σκεφτόταν η πρωταγωνίστριά της, η Φέι. Η ταύτιση κατά την ανάγνωση γίνεται σε τέτοιον βαθμό, που ίσως στο τέλος να πειστείς ότι η ίδια η Φέι έχει γράψει την ιστορία της, απλώς χρησιμοποιώντας το τρίτο πρόσωπο.

Δε μπορώ να σας κρύψω, ωστόσο, ότι οι παρελθοντικές αυτές στιγμές στα Ασημένια Φτερά, υπήρξαν κάποιες από τις πιο “δύσκολες” αναγνωστικές μου στιγμές. Παίζουν αναμφίβολα όμως θεμελιακό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προφίλ για την πρωταγωνίστρια και τις πράξεις στις οποίες προχωρά σήμερα.

Η συγγραφέας δεν αφήνει τίποτα ανέκφραστο. Κάθε προσβολή κατά την γυναικείας φύσης γίνεται μια αράδα στο βιβλίο της. Θυμός, συγκίνηση, οργή, αλλά και συμπόνια και κατανόηση, συναισθήματα που ο αναγνώστης βιώνει και αλήθεια κάνουν ομιχλώδη τη σκέψη γύρω από την ερώτηση: δικαιολογείται ένα έγκλημα εκδίκησης; 

Σίγουρα πάντως, μέχρι το τέλος, κάθε έγκλημα θα έχει την αιτιολογία του.

Ασημένια Φτερά, Camilla Lackberg | Κριτική Ελίζα Σουφλή / Διαγωνισμός

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως και όλα τα προηγούμενα μυθιστορήματα της Camilla Lackberg.


Ασημένια Φτερά

Camilla Lackberg

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2020

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ