To Να με φωνάζεις με το όνομά σου είναι το πέμπτο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Andre Aciman, στο οποίο παρουσιάζεται ο έρωτας δύο νεαρών του Έλιο και του Όλιβερ με φόντο το καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βασίστηκε η ομώνυμη και υποψήφια για Όσκαρ ταινία Call me by your name, σε σκηνοθεσία του Luca Guadagnino και σενάριο του James Ivory, ενώ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Βρισκόμαστε στην Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ένα καλοκαίρι με φόντο ένα από τα πιο όμορφα μέρη στη Μεσόγειο. Ο Έλιο είναι ένας έφηβος 17 ετών με πολλή αγάπη για τη μουσική και τη μελέτη, γιος μίας διακεκριμένης οικογένειας της περιοχής, η οποία έχει ως παράδοση να φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι στο αρχοντικό της νεαρούς ερευνητές για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν εκεί το συγγραφικό τους έργο. Εκείνο το καλοκαίρι φτάνει στο σπίτι του Έλιο ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής από την Αμερική, πολύ διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους φιλοξενούμενος της οικογένειας μιας που καταφέρνει να γίνει αγαπητός από όλους. Έτσι ξεκινούν όλα, από την πρώτη κιόλας μέρα που οι δύο νέοι συναντιούνται.
Ο Έλιο, ένας έφηβος ετών δεκαεπτά λίγο πριν περάσει την πύλη της ενηλικίωσης, νιώθει για πρώτη φορά το συναίσθημα της δυνατής ακατανίκητης έλξης για κάποιον άλλον. Λόγω του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του βιώνει αυτό το συναίσθημα με διάφορα σκαμπανεβάσματα και τελικά καταλαβαίνει πως όταν ο έρωτας σε επισκεφθεί δεν μπορείς παρά να ενδώσεις στο κάλεσμά του. Ο συγγραφέας μέσα από τον χαρακτήρα του Έλιο μάς δίνει μία γεύση όλων εκείνων των συναισθημάτων που νιώθει κάποιος βιώνοντας τον πρώτο δυνατό έρωτα.
Ο Όλιβερ από την άλλη, είναι ένας ενήλικος άντρας με μία πολλή γοητευτική προσωπικότητα, που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ή να μην γοητευτεί από τον χαρακτήρα του. Πολύ πιο συγκρατημένος απέναντι στον έρωτα σε σχέση με τον Έλιο, δείχνει να προσπαθεί να αποφύγει το αναπόφευκτο έχοντας αυτή τη φοβία των ενηλίκων μπροστά στο άγνωστο του έρωτα. Ο έρωτας, όμως, νικά κάθε είδους φοβία.
Ο πατέρας του Έλιο παρουσιάζεται από τον συγγραφέα ως ένας άνθρωπος πολύ ευφυής, κοινωνικός και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Όλοι τον σέβονται και τον αγαπούν και κανείς δεν αμφισβητεί τη γνώμη του· ένας άνθρωπος που με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ατελείωτη πατρική του αγάπη θα συμβάλλει με τον τρόπο του στο ειδύλλιο των δύο νέων.
Ο συγγραφέας έχει καταφέρει μέσα από αυτό το βιβλίο να μας παρουσιάσει τον έρωτα, το απόλυτα ολοκληρωτικό συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος όταν τον επισκεφθεί, είτε στην εφηβεία όπως ο Έλιο είτε σε μεγαλύτερη ηλικία όπως ο Όλιβερ. Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον την πάλη του ανθρώπου με τον έρωτα και τελικά την παράδοσή του στο πιο δυνατό συναίσθημα όλων. Παράλληλα το μυαλό μας γεμίζει με υπέροχες εικόνες του καλοκαιρινού Ιταλικού Βορρά, ενώ ταξιδεύουν μαζί και οι πέντε αισθήσεις μας.
Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλουν η γλώσσα και το ύφος που χρησιμοποιεί ο Andre Aciman. Η γλώσσα είναι απλή και λιτή, ενώ γίνεται και ποιητική όποτε και όσο χρειάζεται. Παράλληλα, το απλό, λιτό και λυρικό ύφος βοηθούν με τον τρόπο τους ώστε ο αναγνώστης να διαβάσει ένα ερωτικό μυθιστόρημα το οποίο θα τον ταξιδέψει.
Αν υπάρχει πόνος, φύλαξέ τον, κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις. Ξεριζώνουμε τόσα πολλά από τους εαυτούς μας για να γιατρευτούμε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει, που μέχρι τα τριάντα έχουμε ξοφλήσει. Αλλά πόσο κρίμα να μην αφήνεσαι να νιώσεις, μόνο και μόνο για να μη νιώσεις τίποτα!
Το Να με φωνάζεις με το όνομά σου είναι ένα μυθιστόρημα που εξυμνεί τον έρωτα και παρουσιάζει τη διαφορετική σχέση του Έλιο και του Όλιβερ με σεβασμό και τρυφερότητα, όπως ακριβώς της αρμόζει. Απουσιάζει το χυδαίο στοιχείο γραφής, και ο έρωτας των δύο νέων παρουσιάζεται με έναν τρόπο ρομαντικό, χωρίς να υπάρχει πουθενά κάτι πρόστυχο. Όλα αυτά χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του συγγραφέα. Δύσκολα κάποιος που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο δε θα συγκινηθεί και δε θα γοητευτεί με όλα όσα διαδραματίζονται στις σελίδες του. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει ως στόχο να ταξιδέψει και να ξυπνήσει στον αναγνώστη τη βαθιά του επιθυμία να ερωτευτεί και να γευτεί κάθε χαρά της ζωής.
View this post on Instagram
O Andre Aciman γεννήθηκε το 1951 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε μία οικογένεια όπου μιλούσαν Γαλλικά, Ιταλικά, Ελληνικά, Αραβικά, Εβραίοι με καταγωγή από Ιταλία και Τουρκία. Ο Aciman φοίτησε σε Βρετανικά σχολεία της Αιγύπτου, μέχρι τη στιγμή που λόγω των πολιτικών συνθηκών στην Αίγυπτο το 1965 η οικογένειά του διώχθηκε από την Αλεξάνδρεια και εκείνος έζησε για τρία χρόνια με την μητέρα και τον αδερφό του στη Ρώμη.
Το 1968 μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη. Σπούδασε λογοτεχνία στο Lehman College ενώ έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Harvard. Έχει στο ενεργητικό του πέντε μυθιστορήματα και πολλά δοκίμια, ενώ έχει τιμηθεί επίσης με δύο βραβεία λογοτεχνίας, το 1995 (Whiting Award) και το 2007 (Lambda Literary Award). Σήμερα, διδάσκει ιστορία της θεωρίας της Λογοτεχνίας στο City University of New York και εξειδικεύεται στη μελέτη του Προυστ. Είναι παντρεμένος με την επίσης απόφοιτο του Harvard και CEO της Bridge Inc, Susan Wiviott. Μαζί έχουν αποκτήσει τρεις γιους.
Μέσα από το Να με φωνάζεις με το όνομά σου ο Aciman θέλησε να δείξει πόσο φυσική είναι η ερωτική έλξη μεταξύ δύο ανδρών, όπως ακριβώς συμβαίνει μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του συγγραφέα, Έξοδος από την Αίγυπτο (2013).
Κείμενο: Μαρία Νάστου
Ευχαριστουμε πολυ!
υπεροχο