Σίγουρα, ο καθένας μας θέλει ειδική παραγγελία!  Σε μία εποχή που το “παράδειγμα προς μίμηση” είναι πολλές φορές στην πραγματικότητα το “παράδειγμα προς αποφυγή” τείνουμε να χάνουμε, ή καλύτερα να ξεχνάμε, τη μοναδικότητά μας. Κι όταν βρούμε το ζευγάρι παπούτσια που μας κάνει καλύτερα, που όχι μόνο μάς αρέσει, αλλά μας ταιριάζει κιόλας, τότε θα γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι!

Σχεδόν κόντευε χειμώνας θυμάμαι, έβρεχε πολύ, φορούσα το γκρι παλτό μου και το μπλε αδιάβροχο και περπατούσα στην Αλεξάνδρας για να φτάσω στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Πόσο αλήθεια τον αγαπώ αυτόν τον χώρο! Έχει τόσο υπέροχη αύρα, θετικά συναισθήματα ξεχυλίζουν, έχουμε ήδη φτιάξει αναμνήσεις εκεί με το ART.harbour και σίγουρα έχουμε γνωρίσει αγαπημένους ανθρώπους.

Πιάνω την Ιπποκράτους και επιτέλους – και με τα ρούχα μου ελάχιστα βρεγμένα – φτάνω. Με υποδέχεται η φίλη μου η Άννα και με καθοδηγεί… Το παιδικό βιβλίο είχε την τιμητική του. Είχα αργήσει – για ευνόητους λόγους – και οι περισσότεροι είχαν ήδη φύγει. Όμως, όπως ήδη θα ξέρετε, την αγαπώ την ησυχία. Φτιάχνω ένα ζεστό τσάι και κάθομαι στο μεγάλο τραπέζι στο ισόγειο του χώρου στο βάθος. Έχω επιλέξει 3-4 βιβλία που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση (εξωτερικά). Δυο γουλιές τσάι, χωρίς παλτό, χωρίς βρεγμένα ρούχα, με απαλή μουσική να παίζει από τα μεγάφωνα και στα χέρια μου βρίσκεται αυτό το ασυνήθιστα-σκουρόχρωμο-για-παιδικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη.

Διαβάζω… “η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος”Μα τι ιδιαίτερο εξώφυλλο, σκέφτομαι, και τι περίεργος τίτλος! Μία μαύρη ψηλή μπότα με λευκά κορδόνια, σα γραμμένα με κιμωλία σε μαυροπίνακα. Μα, για στάσου! Αυτό είναι σίγουρα ένα παιδικό βιβλίο!! Ο νεαρός – υποθέτω πως είναι ο Ιππόλυτος – ξυπόλυτος με ροδαλά μάγουλα και μύτη, με την ποδιά του και τα μαλλιά του ανάκατα στέκεται ακριβώς εκεί, στο πιο κρίσιμο σημείο ενός παπουτσιού, την καμάρα. Σκέφτομαι πώς αυτός είναι ο ήρωάς μας, και σίγουρα (!) κάτι θα ξέρει από παπούτσια…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Το Λιμάνι των Τεχνών (@art.harbour) on

Για να δούμε λίγο καλύτερα αυτό το βιβλιαράκι των εκδόσεων Μεταίχμιο

Ο Ιππόλυτος στη χώρα του ήταν τεχνίτης παπουτσιών, όμως, δυστυχώς ο πόλεμος τον οδήγησε στη φυγή. Κατέληξε πρόσφυγας σε άλλη πολιτεία. Στη νέα αυτή πολιτεία οι κάτοικοι είναι πλούσιοι και δείχνουν ευτυχισμένοι στα όμορφα παπούτσια τους. Όλοι, μεγάλοι και μικροί, κυκλοφορούν περήφανοι για τα καλαίσθητα παπούτσια που φορούν και είναι κατασκευασμένα από τον άρχοντα και κυβερνήτη τους, διάσημο κατασκευαστή παπουτσιών – και τον μοναδικό δηλαδή σ’ αυτήν την πολιτεία.

Ο άρχοντας κατασκευάζει δεκάδες ζευγάρια παπούτσια και τα χαρίζει στους υπηκόους του. Προσοχή όμως! Τους χαρίζει όποια ζευγάρια θέλει εκείνος. Ο ήρωάς μας φυσικά παραξενεύεται και μιλά τη γλώσσα της αλήθειας ρωτώντας τους κατοίκους της πολιτείας, πώς ζουν και περπατούν με παπούτσια που δεν τους χωράνε ή από την άλλη με παπούτσια που τους είναι τεράστια!

Βλέποντας τους ανθρώπους να δυσανασχετούν, μα να μην τολμούν να μιλήσουν αντίθετα στον άρχοντά τους, αποφασίζει να δράσει! Καλούμαστε, λοιπόν, να μάθουμε τι έγινε σ’ αυτήν την πολιτεία μετά την άφιξη του Ιππόλυτου.

Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου και του αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια γι’ αυτήν την τόσο όμορφη αλληγορική ιστορία. Σπούδασε κινηματογράφο και μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι φανερό και στη γραφή του· η ροή του κειμένου είναι άκρως κινηματογραφική! Η ιστορία ξετυλίγεται μπροστά σου, και ακόμη και χωρίς την πολύ πετυχημένη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου θα μπορούσες να δεις τις σκηνές τη μία μετά την άλλη και τους πρωταγωνιστές να πασχίζουν να ορθοποδήσουν στα πολύ στενά/πολύ φαρδουλά παπούτσια τους.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, ο Τζαμιώτης έχει έντονη συγγραφική παρουσία με μυθιστορήματα κυρίως και αρκετές βραβεύσεις. Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος είναι άλλη μία εξαιρετική δουλειά του, που φυσικά κερδίζει όχι μόνο την προσοχή μας, αλλά και την αγάπη μας.

Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Κέρδισε ένα αντίτυπο του βιβλίου εδώ!

Πρώτα-πρώτα, και πέραν των προφανών, θα επιλέξω να μιλήσω για ένα μήνυμα καθολικό που φέρνει στις σελίδες του βιβλίου του αυτού, και δίνει τον ρόλο στον Ιππόλυτο να το επικοινωνήσει στην πολιτεία που βρέθηκε – και φυσικά σε ‘μας, που βρέθηκε το βιβλίο του στα χέρια μας. Και αυτό είναι το Εγώ Μήνυμα. Αυτό το μήνυμα προσπαθεί να δώσει ο νεαρός ήρωας στους κατοίκους της πολιτείας.

Τι νιώθω;
Τι θέλω;
Πώς αισθάνομαι άνετα και τι μου αρέσει;
Τι είναι αυτό που μου ταιριάζει τελικά;

Και έτσι φυσικά, μέσα από τη διαφορετικότητα, τη διαφοροποίηση από τη μάζα – που είναι και το προφανές: όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας! – και ο μικρός αναγνώστης θα αναρωτηθεί, μα πώς γίνεται να κάνουν σε όλους τα ίδια παπούτσια; Σίγουρα, ο καθένας μας θέλει ειδική παραγγελία! Σε μία εποχή που το “παράδειγμα προς μίμηση” είναι πολλές φορές στην πραγματικότητα το “παράδειγμα προς αποφυγή” τείνουμε να χάνουμε, ή καλύτερα να ξεχνάμε, τη μοναδικότητά μας. Κι όταν βρούμε το ζευγάρι παπούτσια που μας κάνει καλύτερα, που όχι μόνο μάς αρέσει, αλλά μας ταιριάζει κιόλας, τότε θα γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι!

Τι νόημα έχει άλλωστε να έχεις αφθονία και πλούτο όταν δεν έχεις το δικαίωμα στην επιλογή;

Μα δεν είναι μονάχα αυτό, ο συγγραφέας μάς χαρίζει ένα παραμύθι με έντονα πολιτικό μήνυμα για την ελευθερία και την αντίσταση σε άδικους νόμους και εξουσίες που ξεπερνούν τα όρια και καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Εδώ, ο άρχοντας “αποφασίζει και διατάζει”! Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί το ζευγάρι παπούτσια που του δόθηκε – ναι, μάλιστα, ακόμη κι αν τον κάνει να υποφέρει! – δεν τολμά! Ο ήρωάς μας όμως έχει στόμα και μιλά! Λέει τη γνώμη του, αμφισβητεί και διερωτάται, υπερασπίζεται τα πιστεύω του και τις ικανότητές του, μα πάνω απ’ όλα βοηθά τους συμπολίτες του να διεκδικήσουν επίσης αυτά που τους ανήκουν. Ο αναγνώστης μαθαίνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό· μαθαίνει να λέει “όχι!” χωρίς να φοβάται τις συνέπειες, μαθαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να του επιβληθεί χωρίς να το θέλει. Ένα εξαιρετικά σημαντικό δίδαγμα για μικρούς μα και για εμάς τους μεγάλους!

www.blackwells.co.ukΚαι φυσικά, δε θα μπορούσα να παραλείψω – μα το κράτησα για το τέλος – το καίριο μήνυμα του βιβλιου που αφορά την προσφυγιά, ένα κακό που το έζησαν οι περισσότεροι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Μα δεν είναι ένα παρελθοντικό κακό, ακόμη είναι εδώ, απειλεί και κατατρώει πολλούς ανθρώπους. Η προσφυγιά δε γνωρίζει ηλικία, ιδιότητα, επάγγελμα ή φύλο, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην προσφυγιά και όταν ο πόλεμος χτυπά την πόρτα της χώρας μας, εμείς ψάχνουμε να βρούμε καταφύγιο οπουδήποτε αλλού. Έτσι ακριβώς έκανε και ο Ιππόλυτος, που ξυπόλυτος βρέθηκε στην πλούσια και εύφορη νέα πολιτεία και σαν ξένος και “επικίνδυνος” αντιμετωπίστηκε, αυτός και οι ιδέες του…

Σας θυμίζει κάτι; Σίγουρα σας θυμίζει. Ενάντια στην ξενοφοβία, υπέρ της αγκαλιάς των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία. Άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, που είναι τόσο καλοί πομποί όσο και καλοί δέκτες, ακροατές των άλλων, είναι εκείνοι που στο τέλος θα ευτυχήσουν σε μία πολιτεία που κι αυτή θα ευτυχεί αν ακούει τις ανάγκες των πολιτών της.

Αν ψάχνεις κι άλλους λόγους για να αποκτήσεις το Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος, θα τους βρεις φυσικά στην εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Αν αναρωτιέσαι πώς είναι ένα εξαιρετικό κείμενο να συναντά τις πιο ταιριαστές εικόνες, τότε η απάντησή σου είναι ο τίτλος αυτού εδώ του βιβλίου.

Με επισης πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό της, η Σάντρα Ελευθερίου, εργάζεται ως εικονογράφος στην Κύπρο. Και δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ εκτενώς σε αυτό το κεφάλαιο όχι μόνο γιατί μιλάμε για ένα εικονογραφημένο βιβλίο, αλλά επίσης επειδή η εικόνα του εξωφύλλου ήταν το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή στο Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος.

Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Κέρδισε ένα αντίτυπο του βιβλίου εδώ!

Μου ήταν εντελώς πρωτόγνωρο το μαύρο χρώμα στην παιδική εικονογράφηση. Κι όμως, δε θα μπορούσε να ταιριάξει περισσότερο, όχι μόνο στο εξώφυλλο, αλλά και στο θέμα του βιβλίου. Οι φιγούρες της είναι φιλικές – ακόμη και οι αυταρχικές και δεσποτικές φιγούρες, όπως ο άρχοντας, κρυβούν μία καλοσύνη που μάλλον θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο για να βρεθεί. Η αγάπη της εικονογράφου, θα υποθέσω, περνά μέσα από τα εργαλεία της στο χαρτί και στους ήρωές της.

Εξαιρετική δουλειά στα περιγράμματα και στις σκιάσεις. Τα χρώματα επίσης είναι πολύ όμορφα δοσμένα στις φιγούρες, ενώ φαίνεται να χρησιμοποιείται ποικιλία υλικών, από μελάνι μέχρι νερομπογιά και ίσως παστέλ. Αν δεν κάνω λάθος φυσικά και δεν πρόκειται για digital εικονογράφηση. Σε κάθε περίπτωση, κάθε χαρακτήρας είναι ζωγραφισμένος με πολλή προσοχή από την κορφή ως… τα παπούτσια!

Λοιπόν; Ανυπομονείτε κι εσείς να πατήσετε πόδι σ’ αυτήν την Πολιτεία;;

Κάπως έτσι, λοιπόν, έπιασα να σας μιλώ καλοκαιριάτικα για ένα βιβλιαράκι που ήρθε στη βιβλιοθήκη μου χειμωνιάτικα! Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία του Ιππόλυτου, καλά θα κάνετε να αναζητήσετε το Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος στις εκδόσεις Μεταίχμιο, και μάλιστα στο eshop των εκδόσεων μπορείτε να το βρείτε με έκπτωση 10%.

Μπορείς να βρεις τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου στα stories του Instagram του ART.harbour. Απλά αναζητήσετέ την στα highlights με τίτλο #bookstories!

Ακολούθησε το ART.harbour και κέρδισε
2 Αντίτυπα του βιβλίου “Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος”!

Facebook

Instagram

Twitter

ή

Απλώς κάνεις κοινοποίηση το άρθρο σε κάποιο social λογαριασμό σου και αφήνεις εδώ ένα σχόλιο!

Καλή επιτυχία!


Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος, 

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2019

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Kindle Χωρίς διαφημίσεις

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. με τη μικρη διαβαζουμε το ιστοριες με πριγκιπισσες και οι μεγαλες η μια ενα της ξενερωτης και η αλλη Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΔΙΩΝ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ