Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η αγάπη δεν έχει καμία απολύτως εξάρτηση από την εικόνα, πως ο σεβασμός και η φροντίδα πρέπει να δίνονται απλόχερα χωρίς να κοιτάζουμε χρώμα, σχήμα, ταμπέλα…

Το έχω ξαναπεί σε προηγούμενες παρουσιάσεις, δεν υπάρχει τίποτα που να με χαροποιεί περισσότερο από τα παιδικά βιβλία που προωθούν την αγάπη για τα ζώα. Έτσι βρέθηκα αγκαλιά με το νέο αυτό βιβλιαράκι, Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι και τη φανταστική ιστορία της Λουλούς, αυτής της αδέσποτης κοπρίτσας, που όχι μόνο απέκτησε σπίτι και οικογένεια που τη λατρεύει, αλλά και τη δική της σειρά βιβλίων (είμαι σίγουρη ότι έρχονται κι άλλα!).

Στο μικρό αυτό εικονογραφημένο βιβλιαράκι γνωρίζουμε τη Λουλου, ένα αδέσποτο σκυλάκι μεσαίου μεγέθους, σωστό… ΚΟΠΡΟ! Και μαθαίνουμε τι πραγματικά σημαίνει κοπρίτης. Η ηρωίδα μας σύντομα χωρίζεται από τη μητέρα και τ’ αδέρφια της και αναζητά καταφύγιο, φαγητό και συντροφιά. Όλα αυτά, όμως, είναι μάλλον αδύνατον να τα βρει στην πόλη. Μπλέκει σε περιπέτειες, κρυώνει, ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια, κάνει φιλενάδα της μια αδέσποτη γατούλα, κανείς δεν τη θέλει μέχρι που η τυχερούλα Λουλού βρίσκει την αγάπη στη νέα της οικογένεια. Στο νέο της σπίτι την αγαπούν και τη σέβονται, ενώ έχει και παρέα! Μπορεί επιτέλους όχι μόνο να ονειρεύεται ότι θα ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά και να το κάνει!

Δεν θα βαρεθώ, λοιπόν, να φωνάζω: Υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι! Χάρισέ του ένα σπίτι κι αυτό θα σου χαρίσει μία χαρούμενη ζωη! | Βιβλία με ζώα για παιδιά Λουλού το ταξιδιάρικο σκυλάκι, Ζέτα Γκέκα ~ 2019 | Κριτική Ελίζα Σουφλή

Η Ζέτα Γκέκα, είναι η συγγραφέας και (νέα) μαμά της Λουλούκας. Όπως αναφέρει στο συνοδευτικό κειμενάκι στο τέλος του βιβλίου, ήθελε πολύ να γνωρίζει ποια ήταν η ιστορία της σκυλίτσας που περιμάζεψε και της άνοιξε την αγκαλιά της. Εφόσον αυτό δεν ήταν εφικτό, φαντάστηκε την ιστορία και την έγραψε. Ένα παραμυθάκι φανταστικό μέχρι το σημείο που η Λουλού αποκτά νέα οικογένεια· μετά το παραμύθι γίνεται μία φανταστική πραγματικότητα!

Τα κειμενάκια είναι μικρά και η ιστορία κυλά πολύ ευχάριστα. Η εικονογράφηση της Μαριλίνας Σκαρπέτα δίνει εικόνα στις σκηνές της ζωής της Λουλούς με έναν απλό, digital και πολύχρωμο τρόπο. Όταν δείτε τις πραγματικές φωτογραφίες της σκυλίτσας, θα δείτε πως είναι ακριβώς ίδια με τη Λουλού στο βιβλίο που έχετε μπροστά σας!

Έχω γράψει κατά καιρούς ότι ΚΑΘΕ παιδικό βιβλίο έχει κάτι – άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο – να προσφέρει, και πάντα θεωρώ πως είναι καλό να κάνουμε την ανάγνωση αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για θέματα που οφείλουν να γνωρίζουν και να ευαισθητοποιούνται γι’ αυτά από μικρή ηλικία. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στον κατάλογο με τις χώρες που τα αδέσποτα ζώα στους δρόμους είναι η καθημερινότητά μας, οι δήμοι (κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι καθόλου) προσπαθούν, όπως και οι φιλοζωικές οργανώσεις. Όμως, όσο υπάρχει η νοοτροπία του “αγοράζω το ζώο που είδα στη διαφήμιση” και δεν προωθείται περισσότερο ο σεβασμός στη ζωή και όχι το φαίνεσθαι, η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει κάθε μέρα.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που στηρίζουν θεωρητικά τις υιοθεσίες, αλλά στην πράξη… εγώ θα πάρω αυτό που είναι τάδε ράτσα. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η αγάπη δεν έχει καμία απολύτως εξάρτηση από την εικόνα, πως ο σεβασμός και η φροντίδα πρέπει να δίνονται απλόχερα χωρίς να κοιτάζουμε χρώμα, σχήμα, ταμπέλα. Μονάχα έτσι, ξεκινώντας από τα ζώα, θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μακριά από κάθε είδους -φοβία που στη συνέχεια τα παραμορφώνει σε επικίνδυνους ανθρώπους.

Κατά την επίσκεψή μας στο καταφύγιο σκύλων ΦΑΖΑ στην Αίγινα (μπορείτε να βρείτε το σχετικό βίντεο εδώ) η Έλενα με ρώτησε αν παρατηρώ τα χρώματα των ζώων που βρίσκονται στο καταφύγιο. Πράγματι, η πλειοψηφία των σκύλων που έψαχναν σπίτι ήταν μαύρα κουτάβια, σκούρα καφέ ή μιξ σκουρόχρωμα σκυλάκια. Κράτησα τη φράση της “αν βρούμε ξανθά ή λευκά σκυλάκια χαιρόμαστε γιατί μέσα σε λίγο καιρό ξέρουμε ότι θα έχουν φύγει από το καταφύγιο προς υιοθεσία”.

Δεν θα βαρεθώ, λοιπόν, να φωνάζω: Υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι! Μην αγοράζεις! Χάρισέ του ένα σπίτι κι αυτό θα σου χαρίσει μία χαρούμενη ζωή! Ακόμα κι αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να υιοθετήσεις ένα αδεσποτάκι, μπορείς να φιλοξενήσεις ένα ζώο μέχρι να βρει σπιτάκι, να κάνεις μία δωρεά για να γίνει η ζωή του λίγο καλύτερη μέχρι να βρει την παντοτινή του οικογένεια, νά, όπως η Λουλού!

Αποκτήστε τώρα το όμορφο αυτό βιβλιαράκι Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι, εδώ!

Δεν θα βαρεθώ, λοιπόν, να φωνάζω: Υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι! Χάρισέ του ένα σπίτι κι αυτό θα σου χαρίσει μία χαρούμενη ζωη! | Βιβλία με ζώα για παιδιά Λουλού το ταξιδιάρικο σκυλάκι, Ζέτα Γκέκα ~ 2019 | Κριτική Ελίζα Σουφλή

Μπορείς να βρεις τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου στα stories του Instagram του ART.harbour. Απλά αναζητήσετέ την στα highlights με τίτλο #bookstories!

Ακολούθησε το ART.harbour και κέρδισε
1 Αντίτυπο του βιβλίου “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι”!

Facebook

Instagram

Twitter


Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι

Ζέτα Γκέκα

Εικονογράφηση: Μαριλίνα Σκαρπέτα

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

2019

Παραγγελίες στο eshop: https://louloutravelingmutt.com/

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ