www.blackwells.co.uk

Η ανάγκη του Λόγκαν, όμως, για συντροφικότητα και η αγάπη του για τη φίλη του ήταν η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσει τους φόβους του, να βρει αυτή τη “μια στάλα θάρρος” που θα τον κάνει να βγει εκεί έξω στον κόσμο και να αναζητήσει την αγαπημένη του φίλη!

Αυτή τη φορά σας φέρνω δύο τολμηρά και γενναία κουνελάκια, τη Λούνα και τον Λόγκαν. Μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, ένα ανέκαθεν θαρραίο κουνέλι (Λούνα) και ένα που παλεύει να βρει… μια στάλα θάρρος (Λόγκαν)!

Αν και έχω αυτό το βιβλιαράκι στη βιβλιοθήκη μου πολύ καιρό, δεν είχα καταφέρει να το παρουσιάσω. Ταιριάζει, όμως, πιστεύω περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη δύσκολη μακρά περίοδο του εγκλεισμού που διανύουμε μικροί και μεγάλοι. Στην εποχή, λοιπόν, των περιορισμών και της έλλειψης επαφής, το Μια στάλα ΘΑΡΡΟΣ της Nicola Kinnear, είναι το κατάλληλο βιβλίο για την επανένταξή μας στον κόσμο, όπως αυτός μάς περιμένει όταν όλο αυτό το σοκαριστικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα “πανδημία” τελειώσει επιτέλους. 

Σε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα προέκυψε το θέμα της πλατείας εν μέσω κορονοϊού. Και τι εννοώ με αυτό… Φυσικά οι γεμάτες πλατείες με παιδάκια να παίζουν και γονείς. Σίγουρα οι συγκεντρώσεις – ιδιαίτερα χωρίς προστασία – πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο γεννήθηκε το ερώτημα, τι θα κάνουν τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι τόσο καιρό, και πόσο αρνητική επίδραση έχει τελικά ένας μακροχρόνιος περιορισμός στα παιδιά μας και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους; Αναμφίβολα η κοινωνικοποίηση έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια για όλους μας ανεξαιρέτως τον τελευταίο χρόνο και σίγουρα η μετάβαση στην κανονικότητα δε θα είναι ό,τι πιο εύκολο. Μια στάλα θάρρος χρειάζεται πάντοτε σε όλους μας, μαζί με αρκετό παιχνίδι!

Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ… δύο κουνελάκια πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο. Από τη μία η θαρραλέα και περιπετειώδης Λούνα, που ζει για να δοκιμάζει νέα πράγματα και εμπειρίες, και από την άλλη ο μαζεμένος και καθόλου τολμηρός Λόγκαν. Ο Λόγκαν επιλέγει να περνάει τη μέρα (και τη νύχτα βέβαια!) στο σπίτι, ψήνοντας μπισκότα, πλέκοντας και διαβάζοντας βιβλία. 

Η ανάγκη του Λόγκαν, όμως, για συντροφικότητα και η αγάπη του για τη φίλη του ήταν η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσει τους φόβους του, να βρει αυτή τη “μια στάλα θάρρος” που θα τον κάνει να βγει εκεί έξω στον κόσμο και να αναζητήσει την αγαπημένη του φίλη!

Η έκπληξή του για το καινούργιο σιγά-σιγά αντικαθιστά τον φόβο του και ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του. Κάθε βήμα και μία νέα γνωριμία, μία νέα περιπέτεια σε κάθε εμπόδιο που υπερπηδά ο μικρός μας κούνελος. 

www.blackwells.co.uk

Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας διδάξει η συγγραφέας και εικονογράφος Nicola Kinnear μέσα από το παραμύθι της την αξία του θάρρους και την προσπάθεια για την καταπολέμηση του φόβου! Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς τη μαγεία των νέων εμπειριών, ότι η δοκιμή και φυσικά η προσπάθεια είναι εξέχουσας σημασίας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Και βέβαια, μην ξεχνάμε, ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Γεννηθήκαμε για να συμβιώνουμε με άλλους ανθρώπους αρμονικά και να ανθίζουμε μαζί τους. Αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που οι μικροί μας φίλοι διδάσκονται από νωρίς. Έχουμε πραγματική ανάγκη ο ένας τον άλλον!

Η φιλία, η προστασία και η υπεράσπιση των ανθρώπων που αγαπάμε, αλλά και η συμφιλίωση και η εφευρετικότητα για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων μας, είναι αξίες και ιδέες που παρουσιάζονται στο Μια στάλα ΘΑΡΡΟΣ. Οι περιπέτειες και οι πράξεις – αλλά και οι σκέψεις, μαζί με τους ενδοιασμούς, τους φόβους και τις αμφιβολίες – των ηρώων παρουσιάζονται σε εικόνες και λόγια, και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για επικοδοητικές συζητήσεις των μεγάλων με τους μικρούς αναγνώστες.

 

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η συγγραφέας και εικονογράφος δεν υποτιμά καμία δραστηριότητα, αντιθέτως μάλιστα! Κοίτα που το χειροποίητο πλεκτό κασκόλ του Λόγκαν τον βοήθησε να μείνει σταθερός πάνω στο… όχημά του, αλλά και η ζαχαροπλαστική ικανότητά του και τα τέλεια μπισκότα του έσωσαν τη ζωή της Λούνα! Το πώς, θα το μάθεις στις σελίδες του Μια στάλα ΘΑΡΡΟΣ.

Από το εξώφυλλο κιόλας πρόκειται για ένα βιβλίο που σου κάνει εντύπωση. Η γλυκιά τρομαγμένη ή και έκπληκτη φατσούλα του Λόγκαν, σα να πετάγεται μέσα από έναν θάμνο μπροστά μας είτε με φόβο για το τι τον περιμένει στο δάσος είτε με έκπληξη απ’ όλα αυτά που ανακαλύπτει και δεν ήξερε ότι υπάρχουν εκεί έξω. Οι σελίδες είναι άλλοτε γεμάτες χρώματα και σχέδια φυσικών τόπιων, ζώα και φυτά, κι άλλοτε σε λευκό φόντο ξεπροβάλλουν μικρές σκηνές από την πορεία του κουνελοήρωά μας. 

Μολυβιές και σχέδια ξυλομπογιάς, και φόντο που μοιάζει να έχει ζωγραφιστεί με νερομπογιές ή μαρκαδόρους κάνουν το σχέδιο να μοιάζει ζωγραφισμένο στο χέρι. Όπως αναφέρει σε μία συνέντευξή της η Nicola Kinnear, όλα ξεκίνησαν από μία Χριστουγεννιάτικη κάρτα που ζωγράφισε και έστειλε. Χαρούμενα κουνελάκια να πηδούν στο χιονισμένο τοπίο, και ο εκδοτικός οίκος Alison Green Books ενθουσιάστηκε και της έκανε την πρόταση να ξεκινήσει ένα βιβλίο μαζί τους… με κουνέλια! Είπε με χαρά το “ναι!” και έτσι ξεκίνησε η συγγραφή και εικονογράφηση του πρώτου της βιβλίου, A Little Bit Brave (Μια Στάλα ΘΑΡΡΟΣ).

Ερχόμαστε φυσικά στη συγγραφέα και σπουδαία εικονογράφο, Nicola Kinnear. Η Αγγλίδα εικονογράφος και συγγραφέας κατάγεται από το Kent, σπούδασε εικονογράφηση στο Kingston University και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους διεθνείς εκδοτικούς οίκους (Alison Green Books, Penguin, Bloomsbury, Pan Macmillan, Piccadilly Press, Nosy Crow, Walker Books, Harper Collins). Όπως αναφέρει στη σελίδα της, εμπνέεται τόσο από τη φύση όσο και από την παράδοση και πραγματικά λατρεύει την παιδική εικονογράφηση – φαίνεται άλλωστε από την αγάπη που βγαίνει στις σελίδες των βιβλίων της.

Έχει γράψει και εικονογραφήσει ακόμη τα βιβλία Shhh! Quiet!, Dragons Don’t Share, ένω επίσης έχει δώσει μορφή στους ήρωες των βιβλίων Noah Wild and the Floating Zoo, Ariki and the Island of Wonders – Ariki, Ariki and the Giant Shark – Ariki, Head Over Tail – Peter Rabbit και πολλών ακόμη.

Από την προσωπική ιστοσελίδα της Kinnear μπορείτε να κατεβάσετε δωρέαν σχέδια και δραστηριότητες με πρωταγωνιστές τους ήρωες του βιβλίου. Όπως εδώ για παράδειγμα, αποθηκεύοντας και εκτυπώνοντας αυτό το .pdf μπορείτε να δοκιμάσετε με τους μικρούς αναγνώστες να σχεδιάσετε και να χρωματίσετε τον Λόγκαν, έτοιμο για μία νέα περιπέτεια!

Έτσι, ο κουνελοήρωάς μας, καταφέρνει να απολαύσει στο τέλος έναν κόσμο που δεν είναι δα και τόσο “κακός” ούτε τρομακτικός, αρκεί να είσαι προετοιμασμένος, όπως ο Λόγκαν, και κυρίως, να έχεις καλή παρέα!

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα Αγγλικά από τις εκδόσεις Alison Green Books με τον τίτλο A Little Bit Brave. Το 2019 μεταφράστηκε στα Ελληνικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο – ενώ έχει μεταφραστεί συνολικά σε 19 γλώσσες.

Βρείτε την αγγλική έκδοση του βιβλίου, εδώ.


Μια στάλα ΘΑΡΡΟΣ

Nicola Kinnear

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2019

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ