www.blackwells.co.uk

…και τελοσπάντων το είχα περίπου επιτύχει να σε αντιμετωπίζω αρκετά ψύχραιμα μέχρι τη στιγμή που είδα από κοντά το πρόσωπό σου, που μου χαμογέλασες, οπότε κατέρρευσε το αμυντικό μου σύστημα, κατέβασε τις κρεμαστές γέφυρες, άνοιξα τις πύλες και σε παρότρυνα σιωπηλά να σπεύσεις με το στράτευμά σου και να βιάσεις τον πληθυσμό.

Κι όταν θα πάψω να είμαι ερωτευμένη μαζί σου, Γρηγόρη, να ξέρεις ότι θα σε ευγνωμονώ που μου έκανες αυτό το δώρο… Όταν γεράσω και με ρωτούν τί σημαντικό συνέβη στη ζωή μου, αυτό μόνο θα λέω: «Μου έκαναν κάποτε ένα δώρο,  λίγη βροχή.

Ο Βασίλης Αλεξάκης επιβιβάστηκε στο ισπανικό τρένο «Τάλγκο» για ένα ταξίδι με αφετηρία και προορισμό τον έρωτα… «τον» οποίο και μας περιγράφει σε όλη του την ύπαρξη, με πληθώρα λεπτομερειών και εξονυχιστική παρατήρηση αντιδράσεων και συναισθημάτων.

Το «Τάλγκο» είναι μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε πρώτο πρόσωπο μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Βαρκελώνης. Πρωταγωνιστές είναι η Ελένη, ο Γρηγόρης και ο αδιέξοδος έρωτάς τους, ειδωμένοι μέσα από το τρένο της νοσταλγίας.

Ο Βασίλης Αλεξάκης δομεί τη γραφή του κινηματογραφικά και σκηνοθετεί ένα φιλμ, μέσα από ένα κατ’ ουσίαν ερωτικό μυθιστόρημα. Έτσι, που ο πραγματικός έρωτας ξεγυμνώνεται, σε μια ακόμη προσπάθεια του συγγραφέα να ξεγυμνωθεί μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματoς και τις λέξεις των ηρώων του. Γι’ αυτό και μεταμφιέζεται, παίρνοντας άλλοτε τη μορφή της «Ελένης», άλλοτε του «Γρηγόρη» και άλλοτε πάλι του «ταχυδρόμου». Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί συνεχώς τους αναγνώστες δίπλα στους ήρωες – όπως στην αμήχανα εύθραυστη σκηνή του τραπεζιού στο Κουκάκι – δημιουργώντας πολλαπλές αντιθέσεις και αλλεπάλληλα έντονα συναισθήματα.

Έρωτας – Πάθος – Πόνος – Λύτρωση. Τα τέσσερα στάδια της ένωσης δύο άνθρώπων μέσα από τον έρωτα γίνονται ο κεντρικός άξονας της αφήγησης που εξελίσσεται καρέ-καρέ μπροστά μας. Είναι το παιχνίδι που παίζει ο συγγραφέας με τον αναγνώστη, λυτρώνοντας τελικά τη ψυχή του ερωτευμένου και κάνοντας εκείνον που κουβαλά την ιδιότητα του «μη ερωτευμένου» να επιζητά τη Λύτρωση.

ερωτας – Παθος – Πονος – Λυτρωση

Το «Τάλγκο» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη γραμμένο απ’ ευθείας στα ελληνικά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1982. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιεύθηκε και στα γαλλικά, μεταφρασμένο από τον συγγραφέα και βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία. Το 1984, ο έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος μεταφέρει το βιβλίο στο σινεμά, με τίτλο “Ξαφνικός Έρωτας”, με πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού, τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο και τον Νικήτα Τσακίρογλου, με διευθυντή φωτογραφίας τον Γιώργο Πανουσόπουλο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Περάκη, σε μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη και τραγούδι της Ελένης Βιτάλη.

 

Κείμενο: Νάντια Σουφλή


Βασίλης Αλεξάκης

Τάλγκο

Είδος:  Μυθιστόρημα
Εκδόσεις:  Εξάντας, 1982/ Μεταίχμιο 2016

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ