Το κεφάλι της Γάτας, Βασίλης Αλεξάκης ~ 2006

Το τυπικό, έξυπνο, αυτοσαρκαστικό χιούμορ του συγγραφέα είναι ακόμη μια φορά έκδηλο.

2261
Το κεφάλι της γάτας αλεξάκης
Photo by Nathan Riley

«Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και την επομένη. Με το φως της μέρας η υπόθεση της ψόφιας γάτας έμοιαζε μάλλον γελοία. Ο Ζαν-Λουί πήγε νωρίς στο γραφείο του. Η Γκάμπι μαζί με την αλληλογραφία, του έδωσε και ένα πακετάκι που δεν είχε σφραγίδα ταχυδρομείου. Μόνο το όνομά του ήταν γραμμένο με κεφαλαία γράμματα. Ούτε όνομα αποστολέα υπήρχε. Ο Ζαν-Λουί το άνοιξε κάπως παραξενεμένος. Μέσα στο πακέτο, τυλιγμένο σε μια γάζα, βρήκε το κεφάλι της γάτας».

Παρίσι στη δεκαετία του ’70 και δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, ο Πολ υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρίας και ο Ζαν-Λουί γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας που γράφει περιπετειώδεις λαϊκές ιστορίες, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα κυνηγητό.

Αφορμή και αιτία, η επιθυμία του Πολ να γράψει  μια πραγματική ιστορία, ένα φόνο, διοχετεύοντας στο πρόσωπο του Ζαν-Λουί το ταξικό του μίσος και βάζοντας τέλος στη ζωή του συγγραφέα.

Έτσι «Το Κεφάλι της Γάτας» κινεί ένα νευρώδες σπονδυλωτό μυθιστόρημα που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αμείωτη ένταση και αλλεπάλληλα αναδυόμενα ερωτήματα που μετά από μια απολαυστική ανάγνωση χωρίς ανάσα, μπορεί να μείνουν και αναπάντητα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης ψυχογραφεί διεισδύοντας βαθιά στα κίνητρα των πράξεων των πρωταγωνιστών του, που αυτοκαθορίζονται και οι ίδιοι κινούν την εξέλιξη του μυθιστορήματος. Ενός μυθιστορήματος ανθρωποκεντρικού όπου θύτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει θήραμα μέσα σε ένα κυνηγητό κινήτρου και αποτελέσματος, ηθικής πράξης και τιμωρίας.

Το τυπικό, έξυπνο, αυτοσαρκαστικό χιούμορ του συγγραφέα είναι ακόμη μια φορά έκδηλο, όπως επίσης ηθογραφικά και αυτοβιογραφικά του στοιχεία.

Για άλλη μια φορά ο Αλεξάκης δανείζεται «τη μάσκα» των ηρώων του και μας εντάσσει στις ψυχώσεις και τις νευρώσεις τους/του και όταν πια τους φέρνει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, με μοναδικό κοινό τους στοιχείο τη γύμνια και τη μοναξιά τους, αφήνει στον αναγνώστη  το περιθώριο να αποκαταστήσει «το δίκαιο» κατά βούληση…      

Κείμενο: Νάντια Σουφλή


Το κεφάλι της γάτας

Βασίλης Αλεξάκης

Είδος: Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Αλεξάκης Βασίλης
Εκδότης: Μίνωας, 2006

 

Εγγραφείτε στο newsletter του ART.harbour

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιητική Συλλογή ΣΤΙΓΜΕΣ Ελίζα Σουφλή Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ

Εσύ τι λες;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ